Cerere de executare pornită împotriva debitorului garant decedat. Răspunderea moştenitorilor


Asupra recursului de faţă instanţa reţine următoarele :

Prin sentinţa civilă nr. 1512/2012 a Judecătorie Mediaş, s-a admis în parte contestaţia la executare  formulată de contestatorii M. M. şi B.C.  în contradictoriu cu SC S. C. SRL.

S-a dispus anularea formelor de executare silită din dosarul execuţional nr. 6/2012 al BEJ C. I. respectiv somaţia din 15.03.2012 şi procesul verbal de situaţie din 15.03.2013.

Pentru a hotărî astfel instanţa de fond a reţinut că :

B. G. are calitatea de  garant ipotecar  în contractul de credit  nr 1/31641 /2007, iar calitatea de creditor aparţine B. C. SA .

Prin contractul de cesiune de creanţă nr 13360/2010, S. C. S. C. SRL a dobândit calitatea de  cesionar a creanţelor cedate de B. C. SA, cesiune înregistrată în Arhiva Electronică de Garanţii reale mobiliare. Creanţa rezultă  din anexa contractului de cesiune  şi înscrisă sub nr 428 , debitor principal SC R. LTD SRL în insolvenţă.

Cesionarea creanţei a fost notificată către debitoarea garantă la data de 16 iunie 2011, dovada fiind la fila 45 dosar.

La data de 13.01.2012, creditoarea a formulat cerere de executare silită împotriva debitorilor garanţi pentru recuperarea creanţelor rezultate din contractul de împrumut menţionat, act adiţional şi contract de fidejusiune, încuviinţată de Judecătoria Mediaş în dosar nr. 2/257/2012.

La data de 2 februarie 2012, executorul judecătoresc C. I. emite somaţia nr. 6 către debitorii garanţi, inclusiv către debitoare garantă B. G.

La aceeaşi dată, executorul judecătoresc emite Proces verbal privind cheltuielile de executare  pentru suma totală de 8585, 32 lei .

La data de 15 februarie 2012, executorul judecătoresc emite proces verbal în care reţine că B. Gh.,  debitor garant îl înştiinţează despre decesul debitoarei B. G.

La data de 15 martie 2012, executorul judecătoresc revine cu emiterea unei somaţii către debitoarea garantă B. G. în vederea efectuării plăţii creanţei.

La aceeaşi dată se întocmeşte şi Procesul verbal de situaţie, din care rezultă că executorul judecătoresc s-a deplasat la imobilul  din Mediaş, str. T., nr. 2, unde a luat contact cu una dintre contestatoare care i-a predat dovada decesului debitoarei B. G., respectiv certificatul de moştenitor, precum şi dovada calităţii de moştenitoare legale după defunctă a contestatoarelor. Cu aceeaşi ocazie, executorul declară că pune sub sechestru judecătoresc definitiv imobilul respectiv care este proprietatea debitoarei B. G.

La data de 28 martie 2012, executorul judecătoresc emite Notificare Colectivă de înştiinţare a moştenitorilor defunctei B. G. în conformitate cu dispoziţiile art. 398 Cod proc. civ. despre executarea silită asupra bunurilor debitoarei decedate, notificându-i asupra obligaţiei de plată în termen de 8 zile.

Conform certificatului de moştenitor  nr. 72 / 21 octombrie 2009,  B.G. a decedat la data de 22 aprilie 2009, contestatoarele sunt moştenitoare legale acceptante a succesiunii, iar imobilul din Mediaş, str. T. nr. 2  este parte a masei succesorale, contestatoarele având fiecare o cotă de câte ½  asupra acestui imobil cu titlu de drept de moştenire.

Potrivit dispoziţiilor art. 398 Cod proc. civilă ,

„Daca execuția nu începuse încă la moartea debitorului, hotărârile si titlurile executorii nu se vor putea executa in contra moștenitorilor, sub pedeapsa de nulitate, decât 8 zile după ce li s-a făcut o încunoștințare colectivă a acestor titluri sau hotărâri la domiciliul deschiderii succesiunii pe numele moștenirii, fără a se arata numele şi calitatea fiecărui moștenitor.”

În cazul de faţă, executarea silită a început după decesul debitoarei B. G., prin urmare executorul judecătoresc avea obligaţia de a emite prioritar notificarea colectivă către toţi moştenitorii defunctei debitoare, iar ulterior să procedeze la emiterea actelor de executare silită.

Astfel, toate actele de executare silită anterioare notificării colective a moştenitorilor legali ai debitoarei decedate  şi împotriva acesteia sunt lovite de nulitate. În cauză, se constată că aceste acte de executare silită sunt somaţiile, procesul verbal de situaţie din 15 martie 2012  emise în dosar execuțional nr. 6/2012 al exec. judecătoresc C.I.

În ceea ce priveşte actele de executare efectuate împotriva contestatoarelor sunt ulterioare notificării colective a moştenitorilor debitoarei – defuncte şi prin urmare nu sunt lovite de nulitate. De altfel, din dosarul execuţional nr 6/2012 ataşat nu rezultă actele de executare silită efectuate împotriva contestatoarelor.  Se va respinge cererea contestatoarelor având acest obiect .

Împotriva sentinţei a declarat în termen recurs intimata creditoare Sc S. C. SRL care a solicitat respingerea contestaţiei la executare formulată de M. M.  (fostă B.) şi B. C.

Recurenta a invocat faptul că instanţa de fond a pronunţat  pe ceea ce nu s-a cerut astfel:

1.Procesul verbal de situaţie conform art. 496 şi 497 C. p. c. se întocmeşte fără citarea părţilor doar debitorul se somează după întocmirea procesului verbal de situaţie.

2.In mod nelegal s-au anulat formele de executare silită deoarece decesul garantei fidejusoare i-a fost comunicat odată cu contestaţia la executare iar executorul judecătoresc  după primirea certificatului de deces a întocmit  notificarea colectivă conform art.328 C. p. c.

În drept s-au încălcat prevederile art. 299 şi următoarele, 304 C. p. c. .

La data de 4.12.2012, B. Gh. a depus la dosar procesul verbal de constatare din dosarul execuţional 6/2012, procesul verbal din 3.07.2012 din care rezultă o că garanţii  ipotecari  B. Gh. şi G.  s-au obligat să plătească creditoarei SC S. C. SRL suma totală de 109.797,48 lei în rate lunare de 18300 lei /lună cu acordul creditoarei. (fila 11).

Executarea silită s-a suspendat iar somaţia din CF 10Mediaş nr. top. 60/61 s-a radiat deoarece debitul de 109.797,49 lei a fost achitat (fila 17 dosar).

SC S. C. SRL a cesionat creanţa din dosarul execuţional nr. 6/2012 al BEJ C. către S. L. M. LTD prin mandatar SC A. P. S. R. SRL  prin contractul de cesiune creanţă (filele 36-41).

Intimaţii nu au formulat întâmpinare dar la dezbaterea recursului au solicitat respingerea acestuia şi obligarea la cheltuieli judiciare deoarece creanţa a fost achitată.

Analizând recursul în limita motivelor invocate cât şi din oficiu şi având în vedere achitarea creanţei instanţa l-a găsit nefondat pentru următoarele considerente :

Faptic în dosarul execuţional nr. 6/2012 al BEJ C. I.  s-a pornit executarea silită a debitoarei garant ipotecar Buzdugan Georgeta  la cererea creditoarei  B. C. SA în baza contractului de credit 1/31641/2007.

In anul 2009, debitoarea B. G. a decedat iar actele de executare s-au întocmit iniţial pe numele lui B. Gh., iar ulterior pe numele moştenitorilor defunctei debitoare.

Susţinerea recurentei cum că instanţa de fond a anulat nelegal procesul verbal  de situaţie  deoarece a reţinut că nu au fost citate părţile este nefondat.

Instanţa de fond a anulat toate actele de executare silită anterioare notificării colective şi moştenitorilor deoarece s-au încălcat prevederile art.398 C.p.c. şi nu 496 şi 497 C.p.c.

Nici motivul de recurs vizând nelegalitatea anulării tuturor actelor de executare nu subzistă.

Instanţa de fond a respectat prevederile art.398 C.p.c. şi a anulat doar actele anterioare notificării colective respectiv somaţia din 15.03.2012 şi procesul verbal de situaţie din 15.03.2012  şi a menţinut restul actelor respectiv notificarea din 28.03.2012.

De altfel creanţa a fost integral achitată astfel că executorul judecătoresc urmează să înceteze executarea.

Pentru toate aceste considerente în baza art.312  coroborat cu 398 C.p.c. se va respinge recursul declarat şi se va menţine S.c. 1512/2012 a Judecătoriei Sibiu.

In baza art.274 C.p.c. va fi obligată recurenta la plata cheltuielilor de judecată de 1000 lei către intimaţi.