R O M Â N I A
TRIBUNALUL BRAŞOV
SECŢIA A II-A CIVILĂ, DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV ŞI FISCAL
SENTINŢA CIVILĂ NR.130/CC
Şedinţa publică din 28 martie 2013
Completul compus din:
JUDECĂTOR SINDIC: A. R. A.
Grefier: D. D.
Pe rol fiind soluţionarea cererii formulată de debitorul SC R. T. SRL J8/655/1998 CUI 10660462 PRIN LICHIDATOR JUDICIAR C.I.I. P. L. SI A&G L. IPURL, având ca obiect deschiderea procedurii insolvenţei potrivit Legii nr.85/2006.
La apelul nominal făcut în şedinţa publică se prezintă consilier juridic Leizeriuc Gabriela pentru lichidatorul judiciar – consorţiu Cabinet Individual de Insolvenţă P.L. şi A&G Lichidari IPURL.
Procedura de citare este legal îndeplinită cu debitorul.
S-a făcut referatul cauzei, după care:
Se constată că potrivit rezoluţiei din 06.02.2013, debitorul a fost citat cu menţiunea de a depune la dosarul cauzei relaţii recente emise de Oficiul Registrului Comerţului Braşov privind debitorul. Acesta a transmis la dosarul cauzei notă de şedinţă la data de 7 martie 2013, însoţită de furnizare de informaţii emise de Oficiul Registrului Comerţului de pe Lângă Tribunalul Braşov privind debitorul şi contract de asociere în consorţiu, încheiat între practicienii în insolvenţă Cabinet Individual de Insolvenţă P.L. şi A&G LICHIDARI IPURL.
Nemaifiind cereri de formulat, probe de administrat, în temeiul art.150 cod procedură civilă, instanţa închide dezbaterile şi acordă cuvântul asupra cererii.
Reprezentanta lichidatorului judiciar solicită admiterea cererii şi-n consecinţă a se dispune deschiderea procedurii simplificate a insolvenţei împotriva debitorului.
JUDECĂTORUL SINDIC:
Constată că prin cererea înregistrată la grefa instanţei la data de 05 02 2013 debitorul SC R.T. SRL, a solicitat deschiderea procedurii simplificate a insolvenţei.
Debitorul a arătat că se află este o societate comercială dizolvată şi se află în stare de insolvenţă.
La dosarul cauzei debitorul a depus înscrisuri, conform art.28 din Legea nr.85/2006.
În drept au fost invocate prevederile art.237 alin.7 din Legea nr.31/1990 şi art.1 alin.2 lit.e din Legea nr.85/2006.
Cererea a fost formulată de către CABINET INDIVIDUAL DE INSOLVENŢĂ P. L. şi A & G LICHIDĂRI IPURL.
Cererea este scutită de plata taxei judiciare de timbru şi a timbrului judiciar.
Prin cerere s-a solicitat desemnarea în calitate de lichidator a unui consorţiu compus din practicienii în insolvenţă CABINET INDIVIDUAL DE INSOLVENŢĂ P. L. şi A & G LICHIDĂRI IPURL.
Se constată că pentru termenul de judecată din 28 03 2013 debitorul a depus la dosarul cauzei copie a contractului de asociere în consorţiu nr.1/01 10 2012 încheiat între CABINET INDIVIDUAL DE INSOLVENŢĂ P. L. şi A & G LICHIDĂRI IPURL.
Acest contract nu cuprinde aspecte legate de procedura insolvenţei debitorului, având un obiect general, în sensul că asocierea în participaţiune se referă la activităţile ce se pot desfăşura potrivit prevederilor Legii nr.85/2006 şi ale Legii nr.31/1990.
Analizând actele şi lucrările dosarului judecătorul sindic reţine următoarele:
Potrivit încheierii nr.474/15 01 2007 a OFICIULUI REGISTRULUI COMERŢULUI BRAŞOV s-a desemnat faţă de debitorul reclamant, care este o societate comercială dizolvată un lichidator, respectiv CABINET INDIVIDUAL PRECUP LUCREŢIA.
Potrivit art.270 ind.1 din Legea nr.31/1990 lichidatorul desemnat în baza Legii nr.31/1990, atunci când constată că societatea comercială dizolvată este în stare de insolvenţă, este obligat să solicite deschiderea procedurii simplificate a insolvenţei.
În consecinţă, pentru promovarea cererii de deschidere a procedurii insolvenţei, în această situaţie, calitatea de reprezentant al debitorului aparţine lichidatorului desemnat de OFICIUL REGISTRULUI COMERŢULUI.
În speţă, debitorul este o societate comercială dizolvată, căruia i s-a desemnat un lichidator, conform prevederilor Legii nr.31/1990 şi care a formulat o cerere de deschidere a procedurii simplificate a insolvenţei.
Calitatea de reprezentant legal al debitorului pentru formularea prezentei cereri aparţine lichidatorului CABINET INDIVIDUAL P. L..
În speţă, însă acţiunea a fost semnată şi stampilată de către practicianul în insolvenţă A & G LICHIDĂRI IPURL.
Potrivit prevederilor art.5 din legea nr.85/2006 organele care aplică procedura insolvenţei sunt administratorul judiciar, lichidatorul, judecătorul sindic şi instanţa de judecată. Pentru aceste organe care aplică procedura legiuitorul a prevăzut atribuţii exprese.
Legiuitorul nu a prevăzut posibilitatea juridică ca aceste organe să conlucreze în asocieri în participaţiune, pentru îndeplinirea atribuţiilor prevăzute de lege, respective consorţii de administratori judiciari, de lichidatori, de judecători sindici ori de instanţe de judecată.
OUG nr.86/2006 privind activitatea practicienilor în insolvenţă a reglementat amănunţit modalitatea de organizare şi funcţionare a acestei profesii liberale. În acest act normativ nu este prevăzută instituţia consorţiului de practicieni în insolvenţă.
Judecătorul sindic constată că cererea formulată de către debitor este formulată de o persoană ce nu justifică calitatea de reprezentant al debitorului şi astfel sunt incidente prevederile art.161 din codul de procedură civilă care instituie sancţiunea anulării acţiunii, în astfel de situaţii.
Judecătorul sindic apreciază că organele care aplică procedura insolvenţei îndeplinesc o funcţie publică pentru îndeplinirea atribuţiilor prevăzute de legea insolvenţei şi astfel acestea nu se pot constitui în asocieri în participaţiune de drept comun sau alte forme de asociere prevăzute de lege pentru persoanele fizice şi juridice, participanţi la circuitul civil.
Legea insolvenţei instituie pentru administratorul judiciar/lichidator numai atribuţii, care se îndeplinesc în schimbul plăţii unei remuneraţii.
În consecinţă, atribuţiile prevăzute de lege pentru aceste organe care aplică procedura nu pot face obiectul unor acte juridice de drept comun şi deci nici al unui contract de asociere în participaţiune.
Formele de exercitare ale profesiei de practician în insolvenţă sunt expres prevăzute de lege, cum ar fi cabinete individuale, societăţi profesionale, etc.
Faţă de cele prezentate judecătorul sindic va anula cererea debitorului ca fiind formulată de o persoană ce nu a justificat calitatea de reprezentant al debitorului.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
H O T Ă R Ă Ş T E:
Anulează cererea formulată de către debitorul SC R. – T. SRL, având ca obiect deschiderea procedurii simplificate a insolvenţei.
Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare.
Fără cheltuieli de judecată.
Pronunţată în şedinţă publică, azi 28 03 2013.
Judecător sindic ,Grefier,
A.R. A.D. D.
Redactat RA 09.04.2013
Dact DD 19.04.2013
3 ex.