Compensaţie legală. Constatarea operării în cadrul unei contestaţii la executare. Inadmisibilitatea constatării în cadrul unei acţiuni în constatare.


Constatarea operării compensaţiei legale  între două sau mai multe datorii reciproce stabilite prin hotărâri judecătoreşti irevocabile nu se poate face în cadrul unei acţiuni în constatare de sine stătătoare ci numai în cadrul unei contestaţii la executare.

Curtea de Apel Craiova. Secţia comercială.

Reclamanta  SC M. SA CRAIOVA  a chemat în judecată pe pârâta  SC C. COM SRL  solicitând instanţei să  constate că a operat  compensarea datoriilor lor reciproce până la concurenţa sumei de 277.251.354 lei.

În motivarea cererii s-a arătat că există datorii reciproce stabilite prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile iar,  în temeiul  art. 1144 C. civil, a operat  compensaţia de drept a datoriilor reciproce certe, lichide şi exigibile.

Prin sentinţa nr. 3501/2006 pronunţată de Judecătoria Craiova  a fost declinată competenţa soluţionării cauzei în favoarea Tribunalului Dolj, reţinându-se faptul că  litigiul este comercial, iar în urma compensării, datoria  SC C. COM SRL  către  SC  M. SA  este de peste  un miliard lei( Rol).

Prin sentinţa nr. 3364/20 iunie 2006 Tribunalul Dolj a respins  cererea, reţinând că, deşi părţile au creanţe reciproce, în speţă  au fost săvârşite acte incompatibile cu compensarea legală a acestora  în condiţiile în care  s-a solicitat executarea silită a creanţelor lor, astfel că nu sunt îndeplinite condiţiile compensaţiei  legale sau judiciare.

Împotriva sentinţei  a declarat apel  reclamanta.

Curtea  va admite apelul,  având în vedere următoarele considerente:

Deoarece  creanţele a căror compensare se solicită  provin din titluri executorii, respectiv hotărâri judecătoreşti irevocabile, Curtea apreciază că  numai în cadrul  unei contestaţii la executare  se poate analiza  eventuala stingere a obligaţiilor  reciproce sau compensarea acestora.

O cerere în constatare, cu caracter de sine stătător, având ca obiect compensarea unor datorii reciproce putea fi promovată numai în situaţia în care  ne-am fi aflat în prezenţa unui litigiu de fond, nesoluţionat, având ca obiect pretenţii reciproce.

Cum, în speţă, ne aflăm în prezenţa unor hotărâri judecătoreşti care au tranşat  în mod irevocabil aspecte  de fond  referitoare la  cuantumul şi caracterul creanţelor, compensarea datoriilor reciproce  decurgând din aceste titluri executorii nu poate fi realizată decât în cadrul executării.

Ca atare, Curtea apreciază că în speţă acţiunea promovată de reclamantă are caracterul unei contestaţii  la executare.

Este irelevant  în cauză faptul că  mai există  încă două contestaţii la executare  pe rolul instanţelor judecătoreşti , respectiv  contestaţia la executare formulată de  SC C. COM SRL împotriva procesului verbal întocmit de  executorul judecătoresc la  21.06.2004, ce formează obiectul dosarului nr. 4040/2005 al Tribunalului Dolj sau contestaţia la executare formulată de SC M. SA, ce formează obiectul dosarului nr. 24279/2004 al Judecătoriei Craiova, cauze suspendate în temeiul dispoziţiilor 244 pct.1 C.pr. civ.

Astfel, Curtea apreciază că prezenta acţiune, ce are caracterul unei contestaţii la executare, este independentă  din punct de vedere juridic de celelalte două  acţiuni sus-menţionate.

Potrivit dispoziţiilor art. 400 alin. 1 C.pr. civ.  contestaţia la executare se introduce la instanţa de executare.

Cum, în speţă,  instanţa de  executare  este judecătoria,  competenţa  materială,  în primă instanţă,  în ce priveşte  soluţionarea contestaţiei la executare, aparţine acesteia.

Deoarece  tribunalul  s-a declarat  competent a soluţiona cauza în primă instanţă , iar Curtea,  ca instanţă de apel,  având în vedere considerentele sus-menţionate, a stabilit o altă competenţă,  în cauză sunt aplicabile dispoziţiile art. 297 alin. 2 C.pr. civ.

Aplicând dispoziţiile legale arătate, Curtea  va admite apelul,  va anula sentinţa  apelată  şi va trimite cauza spre judecare, în primă instanţă, Judecătoriei Craiova, ca instanţă competentă  în soluţionarea prezentei contestaţii la executare.