Contacte


1.Partea care, din culpa sa, nu si-a executat la termen obligatiile stabilite prin contract, nu poate refuza plata penalitatilor de intarziere cata vreme cuantumul acestora a fost stabilit de parti prin contractul incheiat intre acestea.

In baza contractului nr.3998/12.05.2006 dintre creditoarea X si debitoarea Z s-a eliberat debitorului rovinieta pentru autovehiculul cu nr. de inmatriculare.

Debitoarea a achitat  prima doua trimestriale la termenele stabilite prin contract, iar celelalte doua rate in valoare de 190,76 le-a achitat cu intarziere, pe data de 20.10.2009. Creditoarea a formulat prezenta actiune, calculand si penalitati de intarziere  in valoare de 192,96 lei, potrivit dispozitiilor art. 3 din contractul incheiat intre parti .

In ceea ce priveste cererea creditoarei de obligare a debitorului la plata penalitatilor de intarziere, instanta constata ca aceasta este intemeiata, in conformitate cu dispozitiilor art.3 din contractul incheiat de parti „pentru neachitarea la termene si in cuantumul stabilit prin prezentul contract a sumelor reprezentand rate esalonate ale tarifelor de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania, beneficiarul datoreaza CNA si DN din Romania SA penalitati de intarziere calculate prin aplicarea cotei de 0,15% pe zi de intarziere asupra sumei totale datorate „ .

In baza acestui text de lege creditoarea a calculat penalitati de intarziere in suma de 192,96 lei, cerand si actualizarea acestora pana la data de 20.10.2009, data achitarii celorlalte rate din contract de catre debitor.

Instanta va avea in vedere faptul ca partile, de comun acord, au stabilit prin contractul incheiat, sanctiunile ce intervin in cazul neexecutarii la termen a obligatiilor ce le revin. Prin urmare, debitorul, in conditiile in care a fost de acord cu semnarea contractului in forma convenita de ambele parti, este tinut de respectarea obligatiilor ce-i revin in cazul neexecutarii la termen a obligatiilor ce-i revin, astfel cum au fost stabilite prin art. 3 din contractul nr. 3998/12.05.2006 si in conformitate cu dispozitiile art. 969 din codul civil potrivit cu care „ conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante”

Instanta va avea in vedere insa si dispozitiile art.4 alin.3 din Legea nr.469/2002 privind unele masuri pentru intarirea disciplinei contractuale potrivit carora „totalul penalitatilor pentru intarziere in decontare … nu poate depasi cuantumul sumei asupra careia sunt calculate, cu exceptia cazului in care prin contract s-a stipulat contrariul”.

In speta  exista o asemenea intelegere intre parti, conform careia cuantumul penalitatilor poate depasi cuantumul debitului principal .

Pentru aceste motive, instanta apreciaza intemeiate pretentiile referitoare la penalitati de intarziere.

(sentinta civila nr. 720/22.01.20010 din dosarul civil nr. 20655/197/2009).