Emiterea cecului. gir în alb. eroarea obstacol. capacitate procesuală.


3.EMITEREA CECULUI. GIR ÎN ALB. EROAREA OBSTACOL. CAPACITATE PROCESUALĂ.

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Piatra Neamţ sub nr. 3717/28.04.2005, reclamantul C.A.a solicitat, în contradictoriu cu pârâţii – Direcţia Silvică Suceava, S.C.  „P.A.M” S.R.,L. Poiana Teiului, S.C.  G. F. SRL  BACĂU şi Banca  „Ion Tiriac” Piatra Neamţ, constatarea nulităţii filei cec seria BB nr. 30600030073,  invocând – în motivare – faptul că a fost indus  în eroare atunci când a semnat şi a pus ştampila  la rubrica „girant”.

Prin sentinţa civilă nr. 2798/11 iulie 2005, Judecătoria Piatra Neamţ şi-a declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea  Tribunalului Neamţ, instanţă la care cauza a fost  înregistrată sub nr. 1089/2005.

Constatându-se că pe rolul instanţei se află o cerere  cu acelaşi obiect, promovată de Direcţia Silvică Suceava, tribunalul a dispus conexarea celor două cereri.

Prin sentinţa civilă nr. 186/07 martie 2006, pronunţată în dosarul nr. 1089/2005, Tribunalul Neamţ a respins acţiunea principală şi acţiunea conexă, ca nefondate.

În motivarea acestei soluţii s-au reţinut  următoarele aspecte : 

Fila cec seria BB nr. 30600030073 a făcut parte din carnetul de file cec eliberat de Banca Comercială „Ion Ţiriac” SA – Sucursala Piatra Neamţ sub semnătura şi ştampila AF  C. V. POIANA TEIULUI, la  data de 28 august 2001.

La data de 11.09.2003 această filă cec a fost emisă de SC P. A.M.SRL Poiana teiului (care-l are ca administrator pe C. V.), ca o consecinţă a relaţiilor comerciale derulate între cele  două societăţi. Deşi, aşa  cum susţine trasul Banca Comercială „Ion Ţiriac” SA Piatra Neamţ, titularul carnetului de file  CEC (AF Curcă  Vasile) din care face parte  şi titlul contestat prin cererile de  faţă, se afla în interdicţie bancară, ca urmare a emiterii unor cecuri fără  acoperire,  acest aspect nu este în măsură să-i afecteze valabilitatea.

Conform art. 3 al. 2 teza II din Legea 59/1934 : „Titlul emis fără observarea acestor condiţii valorează totuşi ca CEC”.

Întrucât iniţial nu a fost trecut numele beneficiarului, fila CEC are  statutul juridic de  CEC  la purtător, conform art. 5 al. 6 din Legea 59/1934, fiind girată de Direcţia Silvică Suceava – Ocolul  Silvic Broşteni, cu respectarea prevederilor legale (art. 15)  pe dosul cecului. Fiind vorba de girul unui CEC la purtător, acesta a căpătat  caracterul unui gir în alb, situaţie prevăzută de Legea 59/1934 (art. 16 al. 4).

Susţinerile reclamantului C.A.indicate prin precizările ulterioare, referitoare la faptul că solicitarea de constatare a nulităţii absolute are ca principal temei dreptul comun şi nu Legea 59/1934, au fost înlăturate.  Nu poate fi făcută abstracţie de prevederile legii speciale, întrucât atât condiţiile de formă cât şi cele de fond trebuie analizate în primul rând prin prisma acesteia. Eroarea  arătată de reclamantul C.A, nu a fost reţinută  de prima instanţă. Simplele afirmaţii formulate numai cu intenţia de a justifica  un motiv de nulitate absolută nu sunt şi suficiente pentru a-l certifica. S-a  reţinut că reclamantul C.A.nu a putut dovedi modalitatea în care a fost dus în eroare de administratorul SC „P. A.m.” SRL. Mai  mult decât atât, acesta a formulat apărări care nu au nici  o legătură cu acţiunea, indicând drept împrejurare credibilă o situaţie de forţă majoră, respectiv inundaţiile de pe râul Bistriţa, produse în  noaptea de 31.12.2002/01.01.2003 şi care ar fi afectat pe  S.C. P.A.M. SRL, în condiţiile în care cec a cărei nulitate  absolută se solicită a se constatata  a fost emisă după 9 (nouă) luni de zile, respectiv la data de 11 septembrie 2003.

A mai reţinut instanţa de fond că, aspectele evidenţiate de reclamantul C.A. din acţiunea principală şi Direcţia Silvică Suceava – titulara cererii conexe, au fost analizate sub o formă sau alta şi cu ocazia soluţionării altor acţiuni deduse judecăţii, respectiv :  opoziţie la  executare, contestaţie la executare şi revizuire, prin pronunţarea sentinţei civile nr. 3071 din 09.09.2004  de Judecătoria Piatra Neamţ, sentinţei civile nr. 678/17.02.2005 de Judecătoria Piatra Neamţ şi  sentinţa civilă nr. 621/15.02.2005 de Judecătoria Piatra Neamţ.

Având în vedere cele arătate mai sus, a constatat că fila CEC  a cărei nulitate absolută se cere prin acţiunea principală şi  cererea conexă a fost emisă cu respectarea tuturor  dispoziţiilor legale imperative, fără a urmări inducerea în eroare a  vreunei  persoane, fiind o consecinţă firească a relaţiilor comerciale  derulate  între părţi.

Împotriva acestei sentinţe au declarat apel reclamanţii C. A. şi Regia Naţională a Pădurilor Romsilva – Direcţia Silvică Suceava. În motivarea apelurilor  s-au reluat argumentele şi dovezile invocate la instanţa de fond.

Astfel, ambii apelanţi au relatat împrejurările în care  a fost completat cecul, în sensul că între Direcţia Silvică Suceava – Ocolul  Silvic Broşteni şi SC P. A. M.SRL  s-au încheiat contracte pentru achiziţie  de material lemnos, că administratorul firmei – Curcă Vasile a prezentat ocolului o filă cec în  care nu era completată suma şi beneficiarul,  iar ulterior a  solicitat că plata datoriei de  140.324.000 lei să fie făcută de S.,C. G., societate care, în schimbul plăţii, a solicitat  remiterea filei cec şi girarea acesteia de către  Ocolul Silvic Broşteni; că ulterior SC G.  SRL a completat, cu rea – credinţă suma de  1.300.000.000 lei, după care a depus-o spre plată la Banca Comercială „Ion Ţiriac”, care a refuzat  plata.

Apelantul – reclamant C.A. a mai invocat  nulitatea hotărârii instanţei de fond, motivat de faptul  că aceasta nu a analizat temeinic acţiunea cu  care a fost investită şi nu s-a pronunţat asupra  aspectelor de fapt şi de drept invocate.

A mai susţinut apelantul că hotărârea atacată este nu numai nelegală şi netemeinică, dar şi contradictorie, întrucât instanţa de fond a făcut  o analiză a elementelor de validitate ale  filei cec în baza legii speciale, considerând  că s-a  invocat eroarea ca mijloc de probă şi a omis să analizeze acţiunea în raport de  temeiul juridic invocat de reclamant prin acţiune.

Apelanta – reclamantă Regia Naţională a Pădurilor „Romsilva” – Direcţia Silvică Suceava a invocat, în motivarea apelului, aceleaşi aspecte privind împrejurările în care a fost  completat cecul, invocând în plus  şi faptul că Ocolul Silvic Broşteni nu are  personalitate juridică, ceea ce atrage nulitatea  girului, precum şi faptul că Direcţia Silvică Suceava  nu are calitate de debitor al S.C. „G.” SRL (aspecte invocate şi de celălalt apelant).

Intimata – pârâtă S.C. „G.” SRL a depus la dosar  întâmpinare, prin care a solicitat respingerea apelurilor formulate, invocând, în primul rând  excepţia lipsei capacităţii procesuale de folosinţă a Direcţiei Silvice Suceava, întrucât  aceasta nu are personalitate  juridică, iar în subsidiar, lipsa calităţii de reprezentant  a Direcţiei Silvice Suceava, care ar avea dreptul de a  reprezenta Regia Naţională a Pădurilor  „Romsilva” numai în raza teritorială a judeţului Suceava.

Pe fondul cauzei, intimata – pârâtă a solicitat  respingerea apelurilor pentru aceleaşi argumente invocate  în faţa instanţei de fond.

Excepţiile invocate de intimată, privind lipsa  capacităţii de folosinţă şi lipsa calităţii de reprezentant  a Direcţiei Silvice Suceava sunt neîntemeiate,  întrucât potrivit art. 9 al. 2 din Regulamentul de  organizare şi funcţionare a Regiei Naţionale a Pădurilor „Romsilva” – „directorii şi consilierii juridici ai unităţilor fără personalitate  juridică din structura  Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva reprezintă interesele şi îndeplinesc atribuţiile acesteia pe raza teritorială în care sunt organizate aceste unităţi”.

În temeiul acestui text, reclamanta – Regia Naţională a Pădurilor – Direcţia Silvică Suceava are capacitatea de a sta ca  parte în proces şi poate reprezenta interesele  regiei în faţa oricărei instanţe de judecată, atât timp cât chestiunea în litigiu  a apărut în raza sa de activitate.

Analizând ambele apeluri declarate în cauză, în raport de actele şi lucrările dosarului, curtea  constată următoarele :

Apelantul C.A. a invocat, în primul rând nulitatea hotărârii atacate, pe motiv că instanţa de fond  nu s-ar fi pronunţat cu privire la aspectele de  fapt şi de drept invocate în acţiune, nu ar fi  analizat probele administrate în cauză şi nu ar fi motivat în fapt şi în drept  hotărârea.

Susţinerile apelantului nu se verifică.

Instanţa de fond a analizat acţiunea reclamantului, pe aspectele de fapt şi de drept invocate, făcând  referire şi la completarea la acţiune,  după cum a avut în vedere şi probele invocate  de părţi în sprijinul poziţiei lor, hotărârea  fiind motivată temeinic, în raport de toate aceste aspecte.

Trebuie precizat, în acest sens, că precizările reclamantului, care a invocat cesiunea de creanţă drept operaţiune juridică prin care s-a realizat girarea cecului, au fost apreciate de instanţa de fond ca neîntemeiate şi, în consecinţă, înlăturate, cu motivarea că  faţă de obiectul cererii de chemare în judecată, pretenţiile reclamantului nu pot fi examinate  decât  în raport de prevederile legii speciale, care este Legea 59/1934 şi nu prin prisma dreptului comun.

În ce priveşte probatoriul invocat de reclamant în sprijinul poziţiei sale, cu referire  specială la hotărârile instanţei penale, instanţa de fond  a înlăturat aceste probe  în mod implicit,  cantonându-se la prevederile legii speciale, în raport  de care a examinat şi soluţionat acţiunea.

Poziţia instanţei de fond, sub acest aspect, este justificată, cu atât mai mult cu cât actele  invocate, emanând de la parchet sau  de la instanţa penală nu au autoritate de  lucru judecat în faţa instanţei civile, decât  în ceea ce priveşte existenţa  faptei, a persoanei care a săvârşit-o şi a vinovăţiei acesteia (conform art. 22 Cod procedură penală).

Ca urmare, susţinerile apelantului, vizând nulitatea hotărârii atacate sunt nefondate, dincolo de faptul că  pretinsele omisiuni invocate nu sunt sancţionate de lege cu nulitatea hotărârii, instanţa de  apel având posibilitatea  de a corecta eventualele omisiuni sau erori ale hotărârii atacate, în  virtutea  caracterului devolutiv al apelului.

Pe fondul cauzei, în urma examinării probelor administrate şi a susţinerilor părţilor, curtea  reţine următoarele :

În speţă s-a solicitat constatarea nulităţii unui cec, titlu de valoare reglementat de  Legea 59/1934, instanţa de fond statuând în mod corect, atât asupra situaţiei de fapt, cât şi a temeiului juridic al acţiunii.

Nu poate fi reţinut punctul de vedere al apelantului – reclamant, în sensul că dispoziţiile art. 14 din Legea  59/1034 trebuie să se raporteze la art. 1391 şi 1397 Cod civil, care reglementează cesiunea de creanţă. Cesiunea de creanţă este un contract prin care un creditor transmite dreptul său de creanţă,  cu titlu oneros sau cu titlu gratuit, altei  persoane. Contractul de cesiune de creanţă trebuie  să îndeplinească toate condiţiile de validitate  impuse de lege, în primul rând sub aspectul  obiectului, care trebuie să fie  determinat.

Ori în speţă este  în discuţie un cec, care la momentul emiterii nu avea completată suma  de plată după cum susţine chiar apelantul şi care nu poate fi examinat decât  în raport de dispoziţiile Legii 59/1934.

Nefiind trecut  numele beneficiarului, fila cec a căpătat statutul de cec la purtător (potrivit  art. 5 al. 6 din Legea 59/1934), iar girul aplicat de  apelantul reclamant are caracterul unui gir în alb,  situaţie prevăzută de art. 16 al. 4 din legea 59/1934.

În aceste condiţii, nu pot fi avute în vedere reglementările generale, privind cesiunea de creanţă, aşa cum susţine apelantul, întrucât Legea 59/1934 este lege specială, ce se aplică cu prioritate.

Ca urmare, nu poate fi pusă în discuţie eroarea  abstacol la girarea cecului în alb, întrucât  această operaţiune a avut loc, aşa cum s-a arătat, în condiţiile Legii 59/1934.

Ambii apelanţi au invocat lipsa mandatului  contabilului C.A. de a gira cecul  şi lipsa personalităţii  juridice a Ocolului Silvic  Broşteni a cărui ştampilă apare  pe cec.

Girarea unei file cec este un fapt de comerţ, conform art. 3 pct. 14 Cod comercial. În speţă, apelantul  C.A. a semnat şi ştampilat fila  cec, acţionând ca prepus al Direcţiei  Silvice.

În aceste condiţii, intimata – pârâtă nu avea obligaţia de a verifica mandatul prepusului, iar lipsa unei împuterniciri în acest sens nu i-ar putea fi opozabilă.

În ceea ce priveşte reaua – credinţă a intimatei S.C. „G.” S.R.l. la completarea filei cec, trebuie arătat  că potrivit art. 14 din Legea 59/1934, „dacă un cec necompletat la emitere a fost completat fără a ţine seama de înţelegerile intervenite,  neobservarea acestor  înţelegeri nu poate fi opusă posesorului, afară numai dacă acesta a dobândit  cecul cu rea – credinţă, sau dacă posesorul a săvârşit o greşeală gravă în dobândirea cecului”. 

Cum în speţă nu s-a dovedit nici una din aceste  situaţii, privind  reaua – credinţă a posesorului cecului, chiar dacă fila cec ar fi completată cu o altă sumă decât cea  pentru care s-a girat, acest aspect nu poate fi  imputat intimatei – pârâte.

În ceea ce priveşte anularea filei cec de către bancă, acesta nu poate constitui un motiv  de nulitate a titlului de valoare, întrucât art. 3 al. 2 din Legea 59/1934 statuează : „Cecul nu poate fi emis decât dacă trăgătorul are disponibil la trans . . . Titlul emis fără observarea acestor convenţii valorează totuşi ca cec”.

Ca urmare, faptul că S.C. „P.A.M” SRL a emis cecul fără autorizarea trasului, nu atrage  lipsa efectelor juridice pentru fila cec.

Decizia 122/02.11.2006