Antecontract. Anulare


Antecontract. Anulare

Prin acţiunea înregistrată pe rolul Judecătoriei Caracal la data de 28.04.2004, reclamanta B.A. a chemat în judecată pe pârâta P.A. solicitând instanţei ca , prin hotărârea pe care o va pronunţa să dispună anularea chitanţei de mână încheiată între pârâtă şi sora reclamantei S.E.

În motivarea cererii , reclamanta a arătat că în anul 1996, S.E. a înstrăinat printr-un înscris sub semnătură privată către pârâtă suprafaţa de 0,0890 ha teren moştenit de la părinţi , iar în urma tranzacţiei încheiate în anul 2002 , această suprafaţă a devenit proprietatea reclamantei .

Instanţa , din oficiu , a dispus introducerea în cauză şi a promitentei vânzătoare S.E.

Prin Sent.civilă nr.1954/22.09.2004 a Judecătoriei Caracal, s-a respins ca nefondată acţiunea , reţinându-se că , deşi s-au acordat mai multe termene , pentru depunerea antecontractului de vânzare – cumpărare a cărei anulare se cere , reclamanta nu a depus înscrisul .

Împotriva acestei sentinţe , a declarat apel reclamanta solicitând schimbarea soluţiei în sensul admiterii acţiunii , întrucât prin recunoaşterea existenţei antecontractului de vânzare- cumpărare de către pârâta S.E., a dovedit încheierea convenţiei , iar prin Sent.civ.nr.5887/2003 , cea consfiiţit tranzacţia de partajare a terenului , a dovedit că suprafaţa ce a făcut obiectul convenţiei  a revenit reclamantei.

Prin Decizia civ. nr. 1671/22.06.2005 a Curţii de Apel Craiova , s-a respins ca nefondat apelul pentru următoarele considerente :

Înscrisul denumit „chitanţă ” depus în apel , nu are valoarea unei convenţii de vânzare – cumpărare, nefiind întocmit în formă autentică cerută de lege (art.67 din Legea nr. 18/1991 şi art. 2 din Legea nr. 54/1998 ) pentru valabilitatea convenţiilor de vânzare a terenurilor .

Acest act are valoarea juridică a unei promisiuni bilaterale de vânzare- cumpărare care nu are ca efect transmiterea dreptului de proprietate , ci  creează pentru promitentul cumpărător doar dreptul de a cere încheierea în  viitor a contractului de vânzare – cumpărare autentic .

Prin urmare , nu se poate reţine afectarea unui drept al reclamantei prin încheierea acestei promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare .