Contract de vânzare-cumpărare. Vocaţia chiriaşului de a cumpăra locuinţa în baza legii 85/1992


La data de 21 iunie  2007, reclamanta Z. D.C., în calitate de creditor al debitorului R. E. a solicitat, în contradictoriu cu pârâţii  S.C.AQVATERM SA Filiaşi şi Consiliul Judeţean Dolj – Direcţia Judeţeană de Pază şi Servicii Dolj, ca aceştia să fie obligaţi de către instanţă să vândă apartamentul situat în Filiaşi, str. Păcii, bl.D6, sc.1, ap.1, către pârâtul R. E.

În motivarea acţiunii, reclamanta a arătat, în esenţă, că este creditorul debitorului R. E., cu care la data de 06.07.1996 a încheiat o convenţie prin care acesta s-a obligat să-i vândă apartamentul din litigiu,  bun  pe care pârâtul R. E. îl avea  de la stat, convenindu-se ca preţul vânzării să fie de 3.300.000 lei ROL, preţ pe care  reclamanta l-a plătit pârâtului, o parte la data încheierii convenţiei şi o altă parte, ulterior.

A susţinut că la data încheierii convenţiei a remis de la pârâtul R. E. toate actele privitoare la apartament, precum şi faptul că încă din data de 6 iulie 1996 reclamanta a intrat în posesia apartamentului, de atunci aceasta fiind  cea care a plătit chiria şi toate cheltuielile de întreţinere.

Că, deşi pârâtul R. E. s-a obligat să-i vândă apartamentul, după ce a primit suma ce ar fi reprezentat preţul, ulterior s-a mutat la ţară, nedepunând nici o diligenţă de a deveni proprietar prin cumpărarea apartamentului de la pârâţi.

Consiliul Judeţean Dolj – Direcţia Judeţeană de Pază şi Servicii Dolj, a formulat întâmpinare  prin care  a invocat excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei, întrucât aceasta nu are un contract de închiriere, neîncadrându-se în ipoteza art.1 din Legea nr. 85/1992 care stipulează că “locuinţele construite din fondurile statului pot fi cumpărare de titularii contractelor de închiriere”.

 Ulterior, în cuprinsul aceleiaşi întâmpinări, pârâtul a arătat  că Direcţia Judeţeană de Pază şi Servicii Dolj, ca instituţie specializată în vânzarea locuinţelor aparţinând fondului locativ de stat, încheie contract de vânzare-cumpărare numai cu acordul locatarului (în speţă S.C.AQVATERM SA Filiaşi), considerându-se astfel că nu era necesară prezenta acţiune.

Se mai motivat că R.E. ar trebui să fie parte în proces, întrucât la cumpărare este nevoie de acordul acestuia.

Prin sentinţa civilă nr. 1041  din 18 decembrie  2007,  pronunţată de  Judecătoria  Filiaşi , în dosarul nr. 773/230/2007,  au fost respinse excepţiile lipsei calităţii procesuale active şi pasive formulate de pârâtul Consiliul Judeţean Dolj.

A fost  admisă acţiunea formulată de reclamanta Z. D. C.,  în contradictoriu cu pârâţii R. E., Consiliul Judeţean Dolj, Direcţia Judeţeană de Pază şi Servicii şi S.C.AQVATERM SA Filiaşi.

Au fost obligaţi pârâţii Consiliul Judeţean Dolj – Direcţia Judeţeană de Pază şi Servicii şi S.C.AQVATERM SA Filiaşi să vândă pârâtului R. E. apartamentul situat în Filiaşi, bl.D6, sc.1, ap.1, strada Păcii.

Pentru  a  se pronunţa  astfel, instanţa de fond a  reţinut  că pârâtul R. E. este chiriaşul apartamentului nr.1 situat în bl.D6, sc.1 str. Păcii din Filiaşi, ce se află în administrarea pârâtei S.C.AQVATERM SA Filiaşi şi în proprietatea Consiliului Judeţean Dolj – Direcţia de Pază şi Servicii, ca reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale a statului român.

Că, în  anul 1996, în urma apariţiei  Legii nr.85/1992, pârâtul R. E. s-a obligat să vândă apartamentul al cărui chiriaş era, către reclamantă, având în vedere tocmai dreptul său de a cumpăra acest apartament, în temeiul art.1 din Legea nr.85/1992, dar aşa cum a dat dovadă şi în faţa instanţei pârâtul R. E., odată ce a primit banii conveniţi ca preţ viitor al vânzării, nu a mai făcut nici un demers pentru a cumpăra locuinţa, deşi singură cererea sa ar fi fost de ajuns în acest sens, situaţie în care, având în vedere perioada de timp trecută, faptul că plăteşte chirie, o îndreptăţeşte pe reclamantă să ceară în locul său în baza dispoziţiilor art.974 Cod civil,  ca această vânzare să se realizeze.

De altfel, vânzarea nu va fi între reclamantă şi pârâtele S.C.AQVATERM SA Filiaşi şi Consiliul Judeţean Dolj – Direcţia de Pază şi Servicii, ci între acestea din urmă şi pârâtul R. E., întrucât acesta era îndreptăţit să devină proprietar.

Cum însă pârâtul a  stat în pasivitate atâta timp, orice creditor are dreptul să ceară ca acest drept să devină efectiv într-o acţiune în justiţie, pe calea acţiunii oblice.

Privitor la nulitatea  convenţiei promisiunii de vânzare-cumpărare (antecontract de vânzare-cumpărare), încheiată de reclamanta Z. C. şi pârâtul R. E., invocată în concluziile scrise de către pârâtul Consiliul Judeţean Dolj – Direcţia de Pază şi Servicii, sens în care se invocă disp.art.4 din D.L.nr.61/1990, instanţa a constatat  că acest articol a fost abrogat prin disp.art.20 din Legea  nr.85/1992, astfel că revânzarea locuinţelor este posibilă şi legală, sens în care s-a şi întâmplat în societatea românească ulterior apariţiei Legea  nr.85/1992.

Împotriva  acestei hotărâri a declarat  apel  pârâtul  Consiliul  Judeţean Dolj –  Direcţia  Judeţeană  de  Pază şi Servicii.

Prin decizia civilă nr.150 din 25 martie 2008, pronunţată de Tribunalul Dolj în  dosarul nr.773/230/2007 s-a admis apelul  declarat de  pârâtul Consiliul Judeţean Dolj – Direcţia Judeţeană de Pază şi Servicii Dolj, în contradictoriu cu intimaţii – reclamanţi Z. D. C., R. E. şi intimata –pârâtă S.C. AQVATERM S.A. Filiaşi.

A fost schimbată  în tot sentinţa apelată, în sensul că  pe fond  s-a respins acţiunea.

S-a reţinut că prin convenţia încheiată la data de  6  iulie 1996, promitentul vânzător  R.  E. s-a obligat  faţă de reclamanta  cumpărătoare  Z.  D. C.  să-i înstrăineze  un imobil apartament situat în localitatea  Filiaşi, str. Păcii  , bloc  D 6 , scara  1 , ap.1, judeţul Dolj , fiind  convenit  şi preţul  acestei vânzări.

De la data  încheierii  convenţiei  vânzătorul a  cedat  folosinţa  apartamentului  către  reclamantă, aceasta  din  urmă preluând  toate obligaţiile  locative specifice.

Din punct de vedere  formal convenţia  încheiată de părţi  are caracterul  unui antecontract  de vânzare-cumpărare  care  naşte două  obligaţii, pentru  vânzător  de  a  vinde,  iar pentru cumpărător de  a  cumpăra în viitor bunul asupra căruia  s-au înţeles, însă  tranzacţia nu poate  fi considerată încheiată, deşi  consimţământul  părţilor  a fost dat  în acest sens.

S-a constatat că  vânzătorul a încheiat convenţia  prin care  şi-a  dat consimţământul  la  vânzarea  unui bun  care nu intrase în patrimoniul său, astfel  încât, dobândirea dreptului de proprietate şi consolidarea acestuia  în persoana cumpărătorului nu era  posibilă,  decât  în măsura în care vânzătorul devenea  singur proprietar, iar actul  de  înstrăinare  se  încheia  în forma prevăzută de  lege.

Potrivit art.974  Cod pr. civilă  „creditorii pot  exercita toate drepturile şi  acţiunile debitorilor locatari, afară de  acelea  care  îi sunt exclusiv personale”,  textul de lege consacrând un mijloc juridic special  pus la îndemâna creditorilor chirografari în vederea  asigurării  executării obligaţiei  în natură  ori realizării  drepturilor  lor  de  creanţă.

Or, în cauză, dincolo  de faptul că  nu se urmăreşte  readucerea  în patrimoniul debitorului  a unui drept care să asigure  gajul  general  al creditorului, se  constată  că debitorul  nici  nu era  titularul  dreptului  de proprietate asupra bunului pretins de reclamantă pe calea  acţiunii oblice.

Mai mult  decât atât, instanţa de fond s-a limitat să analizeze  temeiul pretenţiei reclamantei din perspectiva  numai  a cerinţelor impuse de dispoziţiile art.974  Cod civil,  fără  a cerceta condiţiile  de  admisibilitate,  respectiv îndeplinirea cumulativă  a normelor prevăzute  de  Legea nr.85/1992  raportată la Decretul – lege nr.61/1990 şi anume,  calitatea de  angajat  a intimatului  R. E.  şi regimul juridic  al imobilului.

Împotriva acestei decizii în termen legal a declarat recurs reclamanta Z. D.Carolina, criticând-o pentru nelegalitate, invocând în drept dispoziţiile art.304 pct. 9 Cod pr. civilă.

A susţinut că Tribunalul Dolj a aplicat greşit atât normele de drept procesual, respectiv dispoziţiile art. 292 alin. 2 Cod pr. civilă,  în sensul  că apelanta nu a timbrat şi nu a motivat apelul, cât  şi dispoziţiile de drept substanţial, respectiv prevederile art. 974 Cod civil  raportat la dispoziţiile Legii nr.85/1992.

Cu privire la dispoziţiile de drept substanţial, a arătat că acţiunea  fundamentată pe prevederile art. 974 Cod civil este întemeiată, fiind exercitată în locul debitorului de reclamanta creditoare, care are un interes propriu.

Faptul că debitorul R. E. nu era titularul dreptului de proprietate este lipsit de relevanţă, atâta vreme cât acesta putea uza de dreptul prevăzut de Legea nr.85/1992 de a dobândi proprietatea apartamentului folosit în calitate de chiriaş şi pe care s-a obligat să-l vândă reclamantei.

A mai susţinut faptul că regimul juridic al imobilului şi calitatea de angajat a intimatului R. E.  sunt aspecte care nu au fost invocate de către nici una din părţi cu ocazia judecării fondului, iar acestea nu puteau fi reţinute de instanţa de apel, decât cu încălcarea dispoziţiilor art. 292 alin. 2 Cod pr. civilă.

A învederat că pârâta Direcţia Judeţeană de Pază şi Servicii Dolj a invocat în apărare la fond numai trei aspecte, respectiv lipsa calităţii procesuale active a reclamantei, lipsa calităţii procesuale pasive a pârâtei şi excepţia nulităţii antecontractului, astfel încât, instanţa de apel trebuia să examineze susţinerile  pârâtei numai prin prisma acestor trei apărări.

Recursul este nefondat.

Examinând lucrările dosarului se constată că în cauză nu subzistă motivul de modificare prevăzut de art. 304 pct. 9 Cod pr. civilă, hotărârea recurată nefiind afectată de nelegalitate.

Aspectele de ordin procedural invocate de recurenta reclamantă nu sunt întemeiate şi prin urmare, nu pot fi reţinute.

Referitor la neachitarea taxei de timbru în faza procesuală a apelului, Curtea constată că Direcţia Judeţeană de Pază şi Servicii Dolj este o instituţie publică, astfel încât aceasta este scutită de plata taxei de timbru, în conformitate cu dispoziţiile art.17 din Legea nr.146/1997.

Sub aspectul nedepunerii motivelor de apel, se constată că au fost  respectate întru totul dispoziţiile art. 292 alin. 2 Cod pr. civilă, deoarece tribunalul a examinat apelul formulat de pârâta Direcţia Judeţeană de Pază şi Servicii Dolj, prin prisma apărărilor invocate prin întâmpinarea depusă  la instanţa de fond ( fila 36 dosar ), raportat şi la susţinerile formulate prin acţiunea introductivă de către reclamanta Z. D. C.

În acelaşi timp, tribunalul a  avut în vedere şi concluziile scrise depuse de pârâtă la fila 77 în dosarul de fond, concluzii ce vizează în exclusivitate aspectele de fond ale litigiului dintre părţi, întemeiate în principal pe dispoziţiile Legii nr.85/1992 şi ale Decretului – lege nr.61/1990.

În ceea ce priveşte criticile întemeiate pe aplicarea greşită a dispoziţiilor de drept substanţial  şi anume art. 974 Cod civil, raportat la dispoziţiile Legii nr.85/1992, se constată că şi acestea sunt neîntemeiate.

Potrivit art. 974 Cod civil, creditorii pot exercita drepturile şi acţiunile debitorului lor, afară de acela care sunt strict personale.

Ultima teză din cuprinsul dispoziţiilor legale citate are în vedere drepturile  şi acţiunile cu caracter „intuitu personae” exercitate în considerarea calităţii persoanei respective.

Aceasta este şi situaţia acţiunilor formulate în baza dispoziţiilor art. 1 din Legea nr.85/1992, fiind de necontestat că legiuitorul a avut în vedere calitatea de chiriaş a persoanelor îndreptăţite la cumpărarea locuinţelor construite din fondurile statului.

În speţă, calitatea de chiriaş pentru apartamentul situat în Filiaşi,  bloc D.6, sc.1, apt.1, aparţine numai debitorului R. E., acţiunea în obligaţie de a face în scopul obligării pârâtei de a vinde apartamentul în discuţie, fiind numai la îndemâna chiriaşului.

Acest gen de acţiune se înscrie în categoria acţiunilor cu caracter strict personal la care se referă expres art. 974 Cod civil, iar acestea, aşa cum prevede  în mod imperativ norma citată, nu sunt la îndemâna creditorilor.

Tribunalul Dolj a aplicat aşadar în mod corect prevederile art. 974 Cod civil raportat la dispoziţiile art. 1 din Legea nr.85/1992, susţinerile recurentei reclamante sub acest  aspect fiind neîntemeiate.

Aspectele legate de regimul juridic al imobilului în litigiu, cât şi cele privitoare la calitatea de chiriaş a intimatului R. E.,  au fost invocate de pârâta Direcţia Judeţeană de Pază şi Servicii Dolj  prin întâmpinarea formulată la data de 19 septembrie 2007 la instanţa de fond şi reiterate prin concluziile scrise depuse la fila 77 din dosar, astfel încât, în mod corect tribunalul a examinat litigiul şi prin prisma acestor susţineri.

Pentru considerentele expuse, recursul formulat de reclamantă este nefondat şi în baza art. 312 alin. 1 Cod pr. civilă, urmează a fi respins.

5