Prin actiunea înregistrată pe rolul instantei cu nr. (….), reclamanta (…) a chemat în judecată pe pârâtii (…), solicitând să se constate nulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. (…)
In motivare, s-a arătat că prin contractul atacat reclamanta a vândut pârâtilor o parte determinată din terenul avut în proprietate, anume (…) mp., din totalul de (…) mp. în tarlaua (…), parcela (…), delimitată pe schita plan anexă la contract între punctele (…). Se sustine că actul a cărei nulitate se solicită a fost încheiat prin fraudarea legii, în sensul că documentatia tehnică care a stat la baza întocmirii sale a fost falsificată grosolan de expertul care a realizat lucrarea. Astfel, în planul si actele depuse la Oficiul de Cadastru Geodezie si Cartografie, parcela identificată ca fiind cea care urma să facă obiectul vânzării este cuprinsă între punctele (…) primind număr cadastral (…), iar suprafata cuprinsă între punctele (…) identificată, în mod gresit, ca fiind rest proprietate, desi în contractul autentificat si schita care îl însoţeşte lucrurile stau invers, conform vointei părtilor si posesiei exercitate ulterior.
In drept, au fost invocate dispozitiile art. 953 cod civil (1864).
Legal citaţi la ultimul domiciliu cunoscut si prin publicitate, pârâtii nu au formulat întampinare.
Analizând actele si lucrările dosarului, instanta retine că actiunea reclamantei este neîntemeiată si urmează să o respingă ca atare.
Prin contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. (…) de BNP (…), reclamanta (…) a înstrăinat pârâtilor (…) o parte determinată din terenul arabil situat in intravilanul (…) anume suprafata de (…) mp., din totalul suprafetei de (…) mp., tarlaua (…) parcela (…) delimitată pe schita de plan anexată între punctele (…) si cu contur de culoare galbenă.
Anexa la care face referire contractul identifică, în mod corect, terenul vandut, între punctele (..), având ca vecini (…).
Asadar, actul autentic concordă atât cu schita plan anexă cât si cu voinţa părtilor.
Documentatia depusă însă de expert (…) la (…) identifică, în mod gresit terenul ce face obiect al vânzării, ca fiind suprafata cuprinsă între punctele (…) cu vecinii (…).
Sesizând eroarea, expertul a încercat o rectificare materială, pe însăsi înscrisul întocmit.
Instanta apreciază că eroarea materială din documentatia cadastrală nu poate afecta valabilitatea contractului autentic, care exprimă in mod exact acordul de voinţă al părtilor cu privire la însusi imobilulul pe care au dorit să îl vândă şi respectiv să îl cumpere.
Nu ne aflăm în cazul erorii asupra obiectului contractului, contractul si schita anexă identificand corect imobilul.
In cazul de faţă, părtile se află în domeniul de aplicare al art. 33 si nu al art. 34 din Legea 7/1996, nefiind vorba despre pierderea unui drept (care necesită pronuntarea unei hotărâri judecătoresti, pentru rectificarea documentelor cadastrale) ci despre o eroare materială în documentatia întocmită pentru un contract valid.
In consecintă, reclamanta trebuie să se adreseze cu o cerere corespunzătoare Biroului de Carte Funciară şi numai după parcurgerea procedurii speciale cu plângere la instanta judecătorească.