Obligații. Contracte civile. Contracte aleatorii. Contract de întreținere. Efecte. Nerespectarea obligațiilor contractuale. Încetarea contractului. Condițiile rezoluțiunii
Cuprins pe materii: Obligații. Contract de întreținere. Efecte. Nerespectarea obligațiilor contractuale. Încetarea contractului prin rezoluțiune.
Index alfabetic:
-Contracte aleatorii,
-Contractul de întreținere. Efectele contractului
-Nerespectarea obligațiilor contractuale. Încetarea contractului prin rezoluțiune.
În situația încheierii contractelor de întreținere anterior intrării în vigoare a Legii nr. 287/2009, sunt aplicabile dispozițiile legii vechi, art 6 alin 6 cod civil nefiind aplicabile.
Rezilierea operează doar în ipoteza în care obligaţiile ambelor părţi contractante au caracter succesiv. Cât timp prestaţia întreţinutului ce reprezintă un efect principal al convenţiei – transmiterea dreptului de proprietate ori a unui alt drept real – se produce uno ictu, prestaţia întreţinătorului, chiar succesivă fiind, nu reprezintă decât un mod de executare a obligaţiei izvorâte din acelaşi contract, fără a putea atrage, în lipsa succesivităţii obligaţiei părţii cocontractante, rezilierea convenţiei.
Reclamanții nu pot fi obligați să aleagă transformarea obligației de întreținere într-o sumă de bani, clauza contractuală fiind stabilită în favoarea creditorilor obligației de întreținere.
Judecătoria Liești, sentința civilă nr. 620 din 10.09.2014
Prin acțiunea civilă formulată, reclamanţii au solicitat rezoluțiunea contractul de întreţinere autentificat sub nr. 916/25.06.2010 de BNP GNO, restabilirea situației de carte funciară, în sensul radierii dreptului de proprietate înscris în favoarea pârâtei.
În motivarea acţiunii reclamanţii au arătat că au transmis nuda proprietate asupra imobilului casă de locuit şi teren aferent, în favoarea pârâtei, în schimbul întreţinerii viagere. Ulterior, pârâta N.L. nu şi-a mai îndeplinit obligaţia de întreţinere faţă de reclamanţi.
Instanţa a reținut că părţile au încheiat un contract de întreţinere şi uzufruct viager, iar în schimbul transmiterii dreptului de proprietate asupra casei de locuit, întreţinătoarea pârâtă s-a obligat să îi întreţină pe reclamanți.
Obligaţia contractuală de întreţinere este – ca natură juridică – o obligaţie de a face, cu un conţinut complex, prezintă particularitatea succesivităţii în executare, având caracter intuitu personae – în considerarea persoanei cu care se contractează. Creditorul întreţinut are dreptul de a-i fi îndeplinită în natură executarea obligaţiei de către debitorul său. Natura specifică a prestaţiei de întreţinere, în lipsa unor determinări contractuale concrete, înseamnă asigurarea celor necesare traiului creditorului obligaţiei, în mod complet şi succesiv, în toate componentele intrinseci ale noţiunii de gen a întreţinerii, pe toată durata vieţii sale, criteriul obiectiv de determinare a executării prestaţiei în sine putând fi acela al satisfacerii nivelului obişnuit de trai al întreţinutului, avut anterior încheierii contractului.
Neexecutarea culpabilă a prestaţiei de întreţinere de către întreţinător dă dreptul creditorului întreţinerii să solicite desfiinţarea cu efect retroactiv a contractului.
Potrivit art 6 alin 6 cod civil, dispoziţiile legii noi sunt aplicabile doar efectelor viitoare ale situaţiilor juridice născute anterior intrării în vigoare a acesteia, derivate din obligaţia legală de întreţinere, așadar, cu privire la obligația convențională de întreținere, sunt aplicabile dispozițiile legii vechi.
În acest sens, acţiunea în rezoluţiune/reziliere este guvernată de regulile stabilite de dispoziţiile art. 1020 – 1021 C.civ 1865 şi este pusă la dispoziţia creditorului creanţei de întreţinere ca un efect specific al contractului, clauza rezolutorie fiind prezumată în toate contractele sinalagmatice, în ipoteza în care una din părţi nu îşi îndeplineşte obligaţia sa. Rezilierea operează doar în ipoteza în care obligaţiile ambelor părţi contractante au caracter succesiv. Cât timp prestaţia întreţinutului ce reprezintă un efect principal al convenţiei – transmiterea dreptului de proprietate ori a unui alt drept real – se produce uno ictu, prestaţia întreţinătorului, chiar succesivă fiind, nu reprezintă decât un mod de executare a obligaţiei izvorâte din acelaşi contract, fără a putea atrage în lipsa succesivităţii obligaţiei părţii cocontractante rezilierea convenţiei.
Susţinerile reclamanților sunt dovedite, aceștia, aflându-se în nevoie, datorită vârstei, nu au fost ajutați cu bani, alimente sau bunuri de altă natură.
Susținerile pârâtei, potrivit cărora reclamanții ar fi refuzat întreținerea, nu poate fi primită, nefiind dovedită prin nicio probă administrată.
Conform convenției dintre părți, reclamanții au posibilitatea de a alege fie transformarea obligației de întreținere într-o sumă de bani, fie să solicite rezoluțiunea contractului. Astfel, reclamanții nu pot fi obligați să aleagă transformarea obligației de întreținere într-o sumă de bani, după cum a oferit pârâta, clauza contractuală fiind stabilită în favoarea creditorilor obligației de întreținere.
Pentru a putea opera rezoluţiunea contractului de întreţinere este necesar, potrivit art 1020 Cod civil ca una dintre părţi să nu-şi fi respectat obligaţiile asumate, condiţie îndeplinită în cauză.
În raport de cele reținute, instanţa a admis acţiunea, a dispus rezoluţiunea contractului autentificat sub nr. 916/25.06.2010 de BNP GNO şi restabilirea situaţiei anterioare de carte funciară.