Legea nr. 221/2009. Persoanele ce au suferit condamnări pentru infracţiuni săvârşite contra capacităţii de apărare a ţării din motive de conştiinţă nu beneficiază de prevederile Legii nr. 221/2009, întrucât aceste infracţiuni nu au caracter politic.


Legea nr. 221/2009. Persoanele ce au suferit condamnări pentru infracţiuni săvârşite contra capacităţii de apărare a ţării din motive de conştiinţă nu beneficiază de prevederile Legii nr. 221/2009, întrucât aceste infracţiuni nu au caracter politic.

Potrivit art. 1 alin.1 din Legea nr. 221/2009 constituie condamnare cu caracter politic orice condamnare dispusă printr-o hotărâre judecătorească definitivă, pronunţată în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, pentru fapte săvârşite înainte de data de 6 martie 1945 sau după această dată şi care au avut drept scop împotrivirea faţă de regimul totalitar instaurat la data de 6 martie 1945.

Secţia civilă – Decizia civilă nr. 110/14 aprilie  2011

Prin acţiunea înregistrată la Tribunalul Alba, sub dosar nr. 736/107/2010, reclamantul P.N. a solicitat în contradictoriu cu pârâtul Statul Român prin MFP să se constate că reclamantul a suferit o condamnare cu caracter politic şi să fie obligat pârâtul la acordarea de daune morale, în cuantum de 25.000 Euro, respectiv echivalentul în lei a acestei sume, la data plăţii, pentru  suferinţele provocate.

În motivarea acţiunii, reclamantul arată că a fost condamnat prin sentinţa penală nr. 553/1974 a Tribunalului Militar Cluj la o pedeapsă de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de neprezentare la încorporare, prev. de art. 354 alin. 2 C. penal. Prin decizia de revizuire nr. 661/2007, D.M.P.S. i-a acordat statutul de deţinut politic. Reclamantul mai arată că este membru al Cultului „M.I.” şi trebuie avute în vedere împrejurările concrete, în contextul politic în care a fost săvârşită infracţiunea, apartenenţa la acest cult interzicându-i să pună mâna pe armă şi să depună jurământul militar.

Prin sentinţa civilă nr. 3093/17.11.2010 pronunţată de Tribunalul Alba a fost respinsă acţiunea civilă formulată de reclamantul P.N., reţinându-se în considerente că prin sentinţa penală nr. 553/1974 a Tribunalului Militar Cluj reclamantul a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru  infracţiunea de neprezentare la încorporare prev. de art. 354 alin. 2 C. penal. În considerentele sentinţei de condamnare s-a reţinut că inculpatul PN nu a dat curs ordinului de a se deplasa la unitatea la care a fost repartizat, pentru încorporare, motivând că face parte din organizaţia religioasă „M. I.”, ale cărei precepte nu-i permit să satisfacă stagiul militar.

Instanţa de fond a motivat că reclamantul a fost condamnat pentru infracţiunea menţionată, pentru  săvârşirea unei fapte prev. de normele penale şi nu pentru  apartenenţa la un cult religios. Problema libertăţii de conştiinţă şi de religie în legătură cu obligaţia de satisfacere a serviciului militar nu este indisolubil legală de regimul politic existent în acea perioadă, deoarece are la bază raţionamente care ţin de organizarea şi legiferarea modului de satisfacere a stagiului militar.

Împotriva acestei sentinţe a declarat apel reclamantul, solicitând schimbarea în totalitate a sentinţei şi admiterea acţiunii aşa cum a fost precizată şi completată, cu cheltuieli de judecată.

În motivarea apelului, reclamantul arată că sentinţa atacată este nelegală şi  că în baza art. 1 lit. „a” din DL. 118/1990, D.M.P.S Alba a constatat faptul că a fost condamnat din motive politice şi drept urmare, i s-a acordat statutul de deţinut politic în baza Deciziei de revizuire nr.661/17.08.2007. De aceea, apreciază că s-a stabilit în mod irevocabil faptul că este o condamnare politică, condamnarea reclamantului.

Analizând legalitatea şi temeinicia sentinţei atacate, prin prisma motivelor de apel, Curtea a respins apelul, reţinând următoarele:

Interpretând prevederile legii, prin Decizia nr.32/2009 pronunţată de Secţiile Unite ale ÎCCJ, în recurs în interesul legii, s-a stabilit că persoanele condamnate definitiv pentru infracţiunile contra capacităţii de apărare a ţării, prevăzute de art. 334 şi 354 din Codul penal, săvârşite din motive de conştiinţă, nu pot beneficia de drepturile acordate persoanelor persecutate din motive politice.

Această interpretare dată prevederilor legale, este obligatorie pentru  instanţe şi cum reclamantul a fost condamnat în temeiul art. 354 alin. 2 C. penal, prin sentinţa penală nr. 553/1974 pronunţată  de Tribunalul Militar Cluj, nu poate beneficia de prevederile Legii nr.221/2009 privind condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative asimilate acestora, pronunţate în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989.

Având în vedere aceste considerente de drept, Curtea a respins ca nefondat apelul reclamantului, menţinând în temeiul art. 296 Cod  procedură  civilă, sentinţa atacată.