Plângere contravenţională. Organul competent să dispună restituirea permisului de conducere Contravenţii. Închisoare contravenţională


Sentinţă nr. 5442/13.04.2010

Prin plângerea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de ……, sub numărul ……, petentul BV a solicitat în contradictoriu cu intimatul BRP, intervenientul NA şi cu asiguratorul AF, anularea procesului verbal de contravenţie seria …… şi obligarea intimatei la restituirea permisului de conducere.

Cu privire la restituirea permisului petentul a menţionat că prin procesul verbal de contravenţie nu a fost luată măsura complementară a suspendării dreptului de a conduce ci doar măsura tehnico administrativă a reţinerii permisului. A arătat că nu este suficient ca sancţiunile contravenţionale principale sau complementare să fie prevăzute de lege ci trebuie să fie efectiv aplicate de agentul constatator, motiv pentru care a solicitat restituirea permisului faţă de împrejurarea că prin procesul verbal de contravenţie nu a fost luată măsura complementară a suspendării dreptului de a conduce ci doar măsura reţinerii permisului, ceea ce este o măsură distinctă.

Prin procesul verbal de contravenţie seria ….. petentul B.V a fost sancţionat pentru încălcarea art. 51 cu amendă în cuantum de 240 lei de 3 puncte de penalizare conform art. 100 alin. 2 rap. la art. 108 lit. b pct. 4 şi pentru încălcarea art. 79 alin. 1 lit. b OUG 95/2002, cu amendă în cuantum de 240 lei conform art. 100 alin. 3 lit. g OUG 195/2002. În fapt, s-a reţinut că în data de 28.01.2009, în jurul orei 10.00 petentul a condus autovehiculul cu număr de înmatriculare …… pe str. Camil Ressu şi nu a păstrat o distanţă suficientă, tamponând în spate autovehiculul cu număr de înmatriculare …… . Totodată petentul nu s-a prezentat la sediul poliţiei rutiere pentru a anunţa evenimentul rutiere, în termenul legal.

Cât priveşte restituirea permisului de conducere, instanţa reţine următoarele:

La momentul constatării săvârşirii unei contravenţii pentru care legea prevede şi sancţiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce, poliţistul rutier ia măsura tehnico administrativă a reţinerii permisului, urmând ca potrivit art. 210 Regulamentul de aplicare al OUG 195/2002 măsura suspendării să opereze din ziua următoare celei în care expiră valabilitatea dovezii înlocuitoare cu drept de circulaţie ce a fost eliberată la momentul reţinerii permisului. Prin urmare instanţa reţine contrar susţinerilor petentului din plângerea contravenţională, că agentul constatator a procedat în mod legal la reţinerea permisului de conducere şi eliberarea dovezii înlocuitoare la momentul întocmirii procesului verbal de contravenţie, fără a menţiona sancţiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce.

Din analiza dispoziţiilor art. 219 alin. 2 Regulamentul de aplicare al OUG 195/2002, rezultă că cererea de restituire a permisului de conducere reţinut de poliţistul rutier nu se soluţionează de instanţa de judecată învestită cu plângerea contravenţională, ci ulterior soluţionării plângerii prin hotărâre judecătorească, de către şeful poliţiei rutiere, motiv pentru care va respinge cererea ca neîntemeiată.