Revocare contract Contracte


Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Buhuşi, sub nr.1401/199/30.,11.2011, reclamanţii S. I. şi .S. E. au chemat în judecată şi personal la interogatoriu pe pârâţii M. V. şi M. E., solicitând revocarea contractului de autentificat de Biroul Notarului Public „Gh.Ababei”” sub nr.1042/17.09.2008.

Cererea a fost legal timbrată cu suma de 1699 lei taxă de timbru şi 5 lei timbru judiciar.

În motivarea cererii reclamanţii au arătat că la data de 17.09.2008 au încheiat un contract de donaţie prin care reclamanţii în calitate de donatori, transmiteau cu titlu gratuit pârâţilor (donatari) dreptul de proprietate asupra imobilului situat în Buhuşi, str.Casa de Apă nr.37 (31), compus din 948 mp teren şi o casă cu două camere şi două chilere, situate pe acest teren.

Prin contractul amintit, donatorii au dorit gratificarea în primul rând a fiicei lor, dar şi a soţului acesteia, cu care aveau o relaţie foarte bună la momentul respectiv.

Reclamanţii sunt persoane ajunse la o anumită vârstă, care au dorit să-şi apropie şi mai mult fiica şi ginerele, în speranţa că aceştia din urmă le vor rămâne aproape la bătrâneţe şi-i vor îngriji atunci când vor rămâne fără puteri. Au crezut că aceasta se va realiza mai uşor dacă vor fi de acord să le doneze întreaga lor gospodărie, pământ şi casă.

Prin natura sa, donaţia este un contract cu titlu gratuit, astfel încât, de regulă, în sarcina donatorului nu se naşte vreo obligaţie expres prevăzută de Codul civil.

Se admite însă faptul că tocmai această caracteristică de gratuitate a actului juridic îl îndatorează din punct de vedere moral pe cel gratificat faţă de donator. Cu atât mai mult apare ca normală o atitudine de recunoştinţă a donatarului faţă de donator în momentul în care părţile sunt rude apropiate, ca în speţa de faţă.

Din păcate însă, după anul 2008 atitudinea donatarilor faţă de donatori nu a mai fost cea dinainte de încheierea contractului, relaţiile dintre părţi degradându-se treptat, ajungându-se din vina pârâţilor la o stare de accentuată tensiune, care a degenerat în final în manifestări reprobabile, violente de limbaj şi grave injurii adresate celor doi reclamanţi, în totala contradicţie cu presupusa recunoştinţă pe care pârâtul ar fi trebuit să o afişeze.

În aceste condiţii, consideră că pârâţii nu mai sunt demni să păstreze o donaţie atât de importantă, pe care reclamanţii le-au făcut-o animaţi de cele mai bune intenţii. Fiind vorba de o manifestare evidentă de ingratitudine, care nu mai poate fi iertată, urmează ca instanţa să dispună revocarea donaţiei.

În drept au invocat dispoziţiile art.845, 831 şi următoarele şi au solicitat proba cu interogatoriu, înscrisuri, martori, prezumţii.

Cererii i-a fost ataşat contractul de donaţie.

Prezenţi la instanţă, pârâţii au fost de acord cu acţiunea.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

La data de 17.09.2008, în faţa Notarului Public „G. A.” a fost încheiat contractul de donaţie autentificat sub nr.1042 între reclamanţi în calitate de donatori şi pârâţi în calitate de donatari. Obiectul contractului a fost transmiterea dreptului de proprietate asupra imobilului situat în Buhuşi, jud.Bacău, compus din suprafaţa de 948 mp teren curţi construcţii şi vie, precum şi o casă din chirpici, cu două camere şi două chilere, acoperită cu tablă, în suprafaţă construită de 87,03 mp, amplasată pe suprafaţa descrisă anterior(600,57 mp teren construcţii).

Înscrisul autentic, nu atestă nici o obligaţie în sarcina donatarilor.

Analizând manifestarea de voinţă a părţilor, exprimată în faţa instanţei, instanţa, constată că aceştia sunt de acord cu revocarea contractului de donaţie încheiat în anul 2008.

Instanţa apreciază de asemenea, că actul de donaţie încheiat de părţi, este rezultatul unui acord de voinţă.

Potrivit art.969 al.2 Cod civil, care se referă la convenţii, acestea se pot revoca prin consimţământul mutual (reciproc) sau din cauze autorizate de lege, necesitatea consimţământului părţilor, apărând ca o prevedere de principiu pentru încetarea contractului încheiat iniţial.

Instanţa, apreciază, faţă de natura contractului de donaţie şi de existenţa consimţământului expres în privinţa desfiinţării acestuia, în faţa instanţei, acţiunea este întemeiată, astfel încât instanţa va admite acţiunea şi va dispune revocarea contractului de donaţie autentificat sub nr.1042/2008 de B.N.P.”Gh.A.”.

În temeiul art.274 Cod pr.civilă va lua act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată.