Prin sentinţa nr.13/CA/2010 a Tribunalului Bihor, a fost admisă excepţia necompetenţei teritoriale a Tribunalului Bihor şi, în consecinţă, s-a dispus declinarea competenţei de soluţionare a cauzei privind pe reclamanta SC N. SRL şi pârâtele DIRECŢIA JUDEŢEANĂ PENTRU ACCIZE ŞI OPERAŢIUNI VAMALE şi DIRECŢIA GENERALA A FINANTELOR PUBLICE A JUDEŢULUI CLUJ, în favoarea Tribunalului Cluj – Secţia Administrativ şi Fiscal.
Pentru a pronunţa această hotărâre, instanţa a reţinut că, în conformitate cu dispoziţiile art. 218 al.2 din O.G 92/2003, „Deciziile emise în solutionarea contestatiilor pot fi atacate de catre contestatar sau de catre persoanele introduse în procedura de solutionare a contestatiei potrivit art. 212, la instanta judecatoreasca de contencios administrativ competenta, în conditiile legii.
Ori, potrivit dispoziţiilor art. 10 al. 3 din L.554/2004, reclamantul se poate adresa instanţei de la domiciliul său, sau celei de la domiciliul pârâtului. Dacă reclamantul a optat pentru instanţa de la domiciliul pârâtului nu se poate invoca excepţia necompetenţei teritoriale.
Din interpretarea textului legal enunţat, instanţa a reţinut că reclamantul are facultatea de a opta, pentru alegerea instanţei, doar între instanţa locului de la domiciliul său şi instanţa de drept comun, care este instanţa de la domiciliul pârâtului.
În speţă, indiferent de criteriul ales – domiciliul reclamantului sau domiciliul pârâtului – instanţa competentă teritorial este Tribunalul Cluj, dat fiind că atât sediul reclamantei, cât şi cel al autorităţii emitente a actului administrativ contestat, sunt situate în Municipiul Cluj-Napoca.
Textul conţine, în teza finală şi o interdicţie privind posibilitatea invocării excepţiei necompetenţei teritoriale, în situaţia în care reclamantul a optat pentru instanţa de la domiciliul pârâtului, ceea ce nu este cazul în speţă.
Faţă de cele reţinute, în temeiul art. 158 şi 159 pct.3 din C.pr.civ., instanţa a admis excepţia necompteneţei teritoriale a Tribunalului Bihor invocată din oficiu şi a dispus declinarea competenţei de soluţionare, în favoarea Tribunalului Cluj –Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal