In cazul incheierii unui contract de vanzare-cumparare cu succesiva, cu un mandatar, actiunea in reziliere pentru neexecutarea contractului din partea cumparatorului, trebuie formulata in contradictoriu cu mandantul.
Tribunalul Vâlcea-Secţia comercială şi de administrativ, Sentinta nr.1273/21.10.2009
Prin cererea formulata de SC O SRL Dragasani, s-a solicitat constatarea rezilierii contractului de vanzare-cumpare a masei lemnoase incheiat in data de 14.06.2007, in contradictoriu cu paratii RI si OC, cu obligarea in solidar la plata daunelor-interese.
In cuprinsul cererii s-a aratat ca reclamanta a incheiat contractul de vanzare-cumpare cu paratul RI, in calitatea acestuia de mandatar al paratului OC, insa o parte dintre obligatiile vanzatorului nu au fost respectate, conditii in care s-a solicitat ca instanta sa constate rezilierea contractului, in baza pactului comisoriu cuprins in contract.
Fata de paratul OC, instanta a admis exceptia inadmisibilitatii cererii, deoarece s-a constatat ca fata de acesta nu s-a indeplinit procedura prealabila prevazuta de dispozitiile art.7201 Cod procedura civila.
Paratul RI, la randul sau, a invocat exceptia lipsei calitatii procesuale pasive, avand in vedere ca acesta a avut numai calitatea de mandatar, iar raspunderea contractuala nu poate fi angajata, in conditiile existentei unui contract de mandat.
Instanta a admis exceptia ridicata de parat, pentru urmatoarele considerente:
Raporturile juridice dintre parti sunt reglementate in speta de fata atat de regulile contractului de vanzare-cumpare, cat si de cele ale mandatului.
In aceste conditii, reclamanta apare ca atat ca societate cumparatoare, calitate ce decurge din contractul de vanzare-cumparare, cat si ca terta persoana, in cadrul raporturilor juridice ce se nasc din contractul de mandat.
De asemenea, paratul OC este atat vanzator fata de reclamanta, cat si mandant fata de paratul RI, pentru ca acesta din urma sa aiba simpla calitate de mandatar atat fata de reclamanta, cat si fata de paratul OC.
Prin urmare, prin actul de vanzare-cumparare incheiat de paratul RI, in calitate de mandatar reprezentant, intre mandantul OC si reclamanta s-au creat raporturi juridice directe, conditii in care toate efectele legale active si pasive ale actului incheiat de mandatar cu terta persoana, in speta, cu reclamanta, se rasfrang asupra mandantului vanzator.
Aceasta inseamna ca mandantul devine personal debitorul titularului dreptului dobandit prin actul incheiat, iar, fata de mandatar, care a contractat in numele si pe seama mandantului, contractul de vanzare-cumparare nu-si produce efectele.
Cum prin actiune, reclamanta a invocat imprejurari de fapt si de drept privind neexecutarea unei obligatii contractuale, si anume aceea de predare integrala a masei lemnoase, ce a constituit obiectul vanzarii-cumpararii, neexecutarea partiala a obligatiei contractuale incumba mandantului vanzator, iar nu mandatarului, conditii in care nu este indeplinita conditia identitatii intre persoana paratului si cel despre care se pretinde a fi obligat in raportul juridic dedus judecatii.
Prin urmare, instanta a respins actiunea fata de paratul RI, ca fiind formulata fata de o persoana fara calitate procesuala pasiva.