Contract de concesionare. Cerere privind constatarea încetării efectelor contractului prin denunţarea unilaterală de către reclamant. Lipsa pactului comisoriu. Efecte


C. civ.. art. 1020-1021

La 10 septembrie 2002, reclamanta a adresat o notificare pârâtei, prin care, în temeiul art. 9.3 din contract, denunţă contractul de concesiune, invocând faptul că nu i s-a predat în exploatare terenul concesionat (1516 ha teren arabil şi 422 ha păşuni), motivându-şi denunţarea prin aceea că procesul-verbal de primire în posesie nu este valid, deoarece nu a fost semnat de directorul O.N.C.GC. Dolj din cauza neidentificării terenului, că la inventarierea din 5 septembrie 2001 a rezultat că s-a predat doar parţial terenul (numai 1443 ha).

iar în posesie s-a intrat doar pentru 744 ha (din care 42,5 ha păşuni), s-a schimbat categoria de folosinţă pentru 70 ha, că 40 ha au fost ocupate abuziv de un terţ etc.

Problema care se ridică este însă dacă în contractul de concesiune există sau nu un pact comisoriu care să permită reclamantei concesionare să înceteze (rezilieze) de drept contractul de concesiune, ftiră intervenţia justiţiei. Din acest punct de vedere, este de remarcat că în contract sunt prevăzute câteva cazuri (de exemplu, la art. 5.8) care permit conccdcntului să denunţe unilateral contractul de plin drept, prin simpla notificare. Un asemenea drept nu este însă acordat concesionarului prin contract pentru vreo situaţie, inclusiv pentru cea vizată de art. 9.3 din contract. Aceasta înseamnă că, pentru ipoteza avută în vedere de cătrc reclamanta concesionară – nepredarea decât parţială a suprafeţei concesionate -, reclamanta nu poate beneficia de posibilitatea denunţării unilaterale de plin drept, prin simpla notificare, a contractului de concesiune. Pentru a ajunge la rezultatul dorit – rezilierea contractului -, reclamanta concesionară nu avea şi nu are altă calc decât recurgcrca la justiţie, pentru ca. în temeiul art. 1020-1021 C. civ.. să pretindă -pc calc judiciară rezilierea contractului pentru neexecutare de cătrc pârâta concedentă a obligaţiei de predare a terenului concesionat (şi prin carc şi-ar fi valorificat toate motivele invocate în notificarea din 10 septembrie 2002). in atare situaţie, în lipsa unui pact comisoriu adecvat în contract, notificarea reclamantei din 10 septembrie 2002 nu poate avea ca cfect rezilierea de plin drept a contractului de concesiune.

Astfel fiind, acţiunea este neîntemeiată, dispunându-se respingerea ci.

Sentinţa arbitrată nr. 6 din 18 ianuarie 2007