Recurs. Hotărâre pronunţată în acţiunea în anulare. Invocarea încălcării ordinii publice, a bunelor moravuri ori a dispoziţii imperative ale legii. Conţinut


C. proc. civ., art. 364 lit. i)

în reglementarea art. 364 C. proc. civ., hotărârea arbitrală poate fi desfiinţată numai prin acţiune în anulare pentru motivele prevăzute la lit. a)-i). Aceste motive sunt expres şi limitativ stabilite şi privesc încălcarea prevederilor clauzei compromisorii. regulile privind asigurarea principiului contradictorialităţii. legalitatea, iar la lit. i) se prevede desfiinţarea hotărârii arbitrale pentru motive ce încalcă ordinea publică, bunele moravuri ori dispoziţii imperative ale legii.

Este de reţinut că niciunul dintre motivele prevăzute de art. 364 C. proc. civ. nu se referă la desfiinţarea hotărârii arbitrale pentru motive de netemcinicie, de stabilire şi aprecicrc greşită a stării de fapt şi de modul de aplicare a dispoziţiilor legale la situaţiile concrctc ale cauzei.

Recurenta, deşi invocă în recurs art. 364 lit. i). nu se referă la încălcarea ordinii publiec. a bunelor moravuri ori a dispoziţii imperative ale legii. Prin criticilc aduse hotărârii arbitrale se invocă greşita apreciere a îndeplinirii obligaţiilor contractuale ale pârâtei pentru caz de forţă majoră şi nercspectarea prevederilor contractuale privind încunoş-tinţarea forţei majore.

Or. aceste critici, aşa cum întemeiat a reţinut curtea de apel în soluţionarea acţiunii în anulare, nu se încadrează în prevederile art. 364 lit. i) şi nici în celelalte prevederi ale dispoziţiei legale invocate.

Tribunalul arbitral a făcut o corectă apreciere a situaţiei de fapt şi a dispoziţiilor contractuale şi nu se pot constata încălcări imperative ale legii.

Aşa fiind, hotărârea atacată fiind legală, recursul a fost respins ca nefondat.

I.C.C.J.. s. com.. dec. nr. 978 din 6 martie 2007.