Competenţă. Contestaţie formulată împotriva proceselor-verbale de analiză a abaterilor şi de stabilire a despăgubirilor, încheiate de societatea de furnizare energie electrică.


Lipsa elementelor ce caracterizează noţiunea de serviciu public.

Legea nr. 554/2004

Actele de constatare întocmite de o societate de drept privat privind utilizarea pretins abuzivă a reţelelor sale de energie electrică şi de stabilire a unor consumuri suplimentare nu pot fi considerate ca fiind emise în regim de putere publică, intrând în sfera

de activitate comercială a societătii furnizoare, conform contrac-

» 7

telor comerciale perfectate de părţi.

Decizia nr. 656/C.A. din 22 noiembrie 2010

Prin sentinţa civilă 1161/com/7.09.20l0 a Tribunalului Iaşi s-a admis excepţia necompetenţei materiale, în baza disp. art. 158 C. proc. civ., declinându-se competenţa dc soluţionare a cererii formulată de reclamanta SC A.B. SA IAŞI în contradictoriu cu pârâţii SC E.ON. M.D. SA şi SC E.ON. M.F. SA, în favoarea Judecătoriei Iaşi.

A reţinut instanţa de fond că reclamanta a formulat contestaţiei împotriva notei de constatare nr. 1004660/2010; a procesului-verbal de stabilire a despăgubirilor; a proceselor-verbale de analiză a abaterilor; a facturilor fiscale, aceste acte nefiind acte administrative.

Articolul 2 lit. c) din Legea nr. 554/2004 defineşte actele administrative. Documentele emise de către pârâţii în cauză sunt emise în baza relaţiilor contractuale existente între părţi.

Contractele încheiate între părţile din această cauză sunt contracte comerciale.

Curtea a respins recursul reclamantului.

Astfel, nu s-a reţinut susţinerea recurentei, potrivit căreia activitatea comercială prestată de intimate şi constând în furnizarea şi distribuţia de energie electrică, ar fi circumscrisă noţiunii de „serviciu public”, definită în art. 2 lit. m) din Legea contenciosului administrativ astfel: „activitatea organizată sau, după caz, autorizată de o autoritate publică, în scopul satisfacerii unui interes legitim public, coroborat cu art. 2 lit. b): „…sunt asimilate autorităţilor publice în sensul prezentei legi, persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii au obţinut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică”.

Or, obiectul acţiunii îl constituie cenzurarea de instanţă a unor note de constatare întocmite de două de drept privat, -intimatele în cauză – privind modul de utilizare pretins abuzivă a reţelelor lor de energie electrică, de către societatea reclamantă, şi care a condus la stabilirea unui consum suplimentar în sarcina acestuia, şi a unor abateri conform reglementărilor sale specifice.

Actele sus-menţionate nu pot fi considerate ca fiind emise în regim de „putere publică”, ci se circumscriu activităţii comerciale specifice furnizorului de energie electrică, conform contractelor comerciale perfectate de părţi, situaţie în care corect instanţa de fond a stabilit că jurisdicţia acestora revine instanţei de drept comercial – judecătoria ca primă instanţă în materie comercială, raportat valorii litigiului.