C. proc. civ., art. 261 alin. (1) pct. 5
Este nelegală hotărârea în situaţia în care instanţa de fond a procedat la respingerea plângerii contravenţionale fără a face nicio referire în concret la fapta contravenţională imputată petentului, fără a analiza în niciun mod contestarea situaţiei de fapt de către acesta şi înscrisurile depuse la dosarul cauzei, ceea ce echivalează cu necercetarea fondului cauzei, deoarece astfel sunt încălcate dispoziţiile art. 261 C. proc. civ., care instituie obligaţia menţionării motivelor de fapt şi de drept care au format convingerea instanţei, precum şi pe cele pentru care s-au înlăturat cererile părţilor, sancţiunea aplicată fiind trimiterea cauzei spre rejudecare.
Trib. Bucureşti, s. a IX-a cont. adm. şi fisc., dec. civ. nr. 1248/R/2009,
nepublicată
Prin sentinţa civilă nr. 2055 din 9 septembrie 2008, Judecătoria Cornetu a respins plângerea formulată de petenta SC M.I. SRL împo
triva procesului-verbal de contravenţie seria AIR nr. 0119008 din 27 martie 2008, întocmit de intimata Autoritatea Rutieră Română. Pentru a dispune astfel, instanţa de fond a reţinut că procesul-verbal este încheiat cu respectarea dispoziţiilor legale, iar petentul nu a făcut dovada celor menţionate în plângere. împotriva sentinţei civile anterior menţionate a declarat recurs petenta SC M.I. SRL, recurs ce a fost examinat în raport de dispoziţiile art. 3041 C. proc. civ. Intimata nu a depus întâmpinare la recurs.
Analizând actele şi lucrările dosarului, tribunalul, în temeiul art. 312 alin. (5) C. proc. civ., a admis recursul, a casat sentinţa civilă recurată şi a trimis cauza spre rejudecare la aceeaşi instanţă, pentru următoarele considerente: sentinţa civilă recurată în cauza de faţă încalcă dispoziţiile art. 261 C. proc. civ., care instituie obligaţia menţionării motivelor de fapt şi de drept care au format convingerea instanţei, precum şi pe cele pentru care s-au înlăturat cererile părţilor. S-a observat că instanţa de fond a procedat la respingerea plângerii contravenţionale fară a face nicio referire în concret la fapta contravenţională imputată recurentei, fară a analiza în niciun mod contestarea situaţiei de fapt de cătrc recurentă şi înscrisurile depuse la dosarul cauzei.
Procedând astfel, instanţa de fond a nesocotit dispoziţiile imperative ale art. 261 C. proc. civ., omisiune echivalentă cu necerectarea în fond a cauzci, astfel că recursul a fost admis în sensul celor mai sus arătate.