Contopire de pedepse. Competenţă teritorială


In situaţia în care condamnatul ce solicită contopirea unor pedepse se află în stare de deţinere, competenţa de soluţionare a cererii de contopire revine instanţei corespunzătoare în a cărei rază teritorială se află locul de deţinere.

(Sentinţa nr. 3 din 2 aprilie 2001 – Secţia Ipenală)

Pe rolul Tribunalului Bucureşti – Secţia a ll-a penală a fost înregistrată cererea prin care condamnatul C.L.F. a solicitat contopirea pedepsei de 2 ani închisoare, aplicată prin Sentinţa penală definitivă nr. 315 din 11 aprilie 2000 a Judecătoriei Giurgiu, cu pedeapsa de 3 ani închisoare, aplicată prin Sentinţa penală definitivă nr. 56 din 21 martie 2000 a Tribunalului Teleorman, şi cu pedeapsa de 5 ani închisoare, aplicată prin Sentinţa penală definitivă nr. 102 din 23 decembrie 1999 a Judecătoriei Călăraşi.

Tribunalul Bucureşti – Secţia a ll-a penală a declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti, întrucât Penitenciarul Jilava, unde se află condamnatul petent, se află în raza teritorială şi în competenţa specială a Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti.

La rândul ei, Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti şi-a declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului Bucureşti, cu motivarea că ultima sentinţă dintre cele a căror contopire se solicită este dată de Tribunalul Teleorman, iar instanţa corespunzătoare în grad şi corespunzătoare locului de deţinere este Tribunalul Bucureşti.

S-a produs, astfel, conflictul negativ de competenţă asupra căruia Curtea de Apel Bucureşti este chemată să se pronunţe.

Analizând lucrările dosarului, se constată că instanţa competentă în a soluţiona cererea de contopire este Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti.

Textul art. 449 alin. 2 din Codul de procedură penală este foarte clar, în sensul că, dacă cel condamnat se află în stare de deţinere, instanţa competentă este cea în a cărei rază teritorială se află locul de deţinere. Textul nu lasă loc la interpretări, deoarece reglementează trei situaţii diferite şi anume: când condamnatul este în stare de libertate (înainte de începerea executării uneia dintre pedepse), când este deţinut în executarea uneia dintre pedepse sau când se află în executarea pedepsei la locul de muncă.

în cauza de faţă, condamnatul este deţinut la Penitenciarul Jilava, care se află, prin competenţă specială, în raza teritorială a Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti.

Aşa fiind, se va stabili competenţa în favoarea Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti.