Dosar nr. 471/1371/2007
R O M Â N I A
TRIBUNALUL COMERCIAL MURES
FALIMENTE
SENTINTA NR.1476
Sedinta publica de la 25 Octombrie 2007
Pe rol solutionarea cererii de angajare a raspunderii materiale personale a administratorului statutar al debitoarei falite SC. E SRL.
La apelul nominal facut în sedinta publica a raspuns lichidatorul judiciar al debitoarei falite, d-na A A M, lipsa fiind celelalte parti.
Procedura de citare este legal îndeplinita cu administratorul statutar al debitoarei falite, d-na N M.
Fata de actele si lucrarile dosarului, judecatorul sindic supune în dezbatere publica cererea de angajare a raspunderii materiale a administratorului statutar al debitoarei.
Se prezinta lichidatorul judiciar al debitoarei falite, d-na A A M si arata ca îsi mentine cererea formulata, motiv pentru care solicita judecatorului sindic admiterea cererii de angajare a raspunderii materiale personale a administratoarei N M pentru întreg pasivul debitoarei falite si obligarea acesteia la plata cheltuielilor ocazionate cu prezenta procedura.
În ceea ce priveste continuarea procedurii sustine ca în urma solicitarilor efectuate Primariei Ganesti acestia din urma le-au comunicat faptul ca , numita N M nu figureaza în evidentele fiscale ale institutiei cu constructii, mijloace de transport sau alte bunuri.
Înfatiseaza judecatorului sindic dovada cu privire la acest raspuns.
Judecatorul sindic ramâne în pronuntare asupra cererii de angajare a raspunderii materiale a administratoarei Nemes Maria si stabileste termen pentru continuarea procedurii la data de 29.11.2007, sala 84, orele.12,30.
JUDECATOR SINDIC,
Prin cererea înregistrata la data de 17.07.2007 la aceasta instanta, Societatea Nacornic SPRL în calitate de lichidator judiciar al debitoarei falite SC. E SRL a solicitat în contradictoriu cu pârâta N M, în calitate de administrator statutar al debitoarei falite ca prin hotarârea ce se va pronunta sa se dispuna angajarea raspunderii materiale personale a pârâtei pentru întreg pasivul debitoarei precum si pentru cheltuielile ocazionate de procedura falimentului debitoarei.
În motivarea cererii, în esenta, a aratat ca debitoarea a fost dizolvata prin Încheierea nr.5635/10.03.2005 pronuntata de judecatorul delegat la Oficiul Registrului Comertului de pe lânga Tribunalul Mures .
Sustine ca prin Încheierea nr.1442/24.02.2006 pronuntata de judecatorul delegat la ORC de pe lânga Tribunalul Mures s-a dispus desemnarea Societatii N SPRL, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei SC. E SRL.
Arata ca prin Încheierea nr.553/19.04.2007 pronuntata de Tribunalul Comercial Mures s-a dispus deschiderea procedurii falimentului fata de debitoare si ca în cadrul acestei proceduri si-a îndeplinit atributiile prevazute de art.25 din Legea nr.85/2006.
Arata ca din cuprinsul tabelului definitiv de obligatii al debitoarei falite rezulta ca aceasta are datorii în cuantum de 28.999 lei.
Sustine de asemenea ca din leastingul emis de ORC de pe lânga Tribunalul Mures rezulta ca debitoarea nu a depus la registrul Comertului, bilantul contabil aferent exercitiilor financiare pe 2002;2003 si2004.
Mai arata ca a încercat sa ia legatura cu administratorul statutar al pârâtei, însa încercarea sa a avut rezultat negativ, pârâta nefiind gasita la domiciliul sau.
Sustine ca pârâta avea obligatia de a preda lichidatorului judiciar toate actele contabile ale debitoarei falite însa nu si-a îndeplinit aceste obligatii.
Fata de aceasta stare de fapt, lichidatorul judiciar apreciaza ca debitoarea falita prin atitudinea sa concretizata în nepredarea actelor contabile, neînregistrarea la registrul Comertului a situatiilor financiare prevazute de lege, nedepunerea la Tribunalul Comercial a unei cereri de deschidere a procedurii insolventei se face vinovata de comiterea faptei prevazute de art.138 alin.1, lit.d din Legea nr.85/2006 iar potrivit art.10 din legea nr.82/1991/R raspunde pentru neorganizarea si neconducerea contabilitatii debitoarei falite.
Pârâta legal citata (fila 112), cu mentiunea „personal la interogatoriu” nu s-a prezentat în instanta si nu a depus întâmpinare în sensul prevazut de art.115 Cod procedura civila.
Analizând actele si lucrarile dosarului prin prisma solutionarii cererii de angajare a raspunderii materiale personale a pârâtei, judecatorul sindic retine urmatoarele:
Prin Încheierea nr.553/19.04.2007 (fila 17-19 dosar )s-a admis cererea lichidatorului judiciar Nacornic SPRL desemnat în aceasta calitate prin Încheierea nr.1442/2006 pronuntata de judecatorul delegat la ORC de pe lânga Tribunalul Mures si s-a dispus deschiderea procedurii simplificate a falimentului fata de debitoarea SC. E SRL.
Prin aceeasi încheiere s-a dispus desemnarea în procedura în calitate de lichidator judiciar provizoriu a Societatii profesionale N SPRL.
În îndeplinirea atributiilor sale si în conformitate cu dispozitiile art.25, alin.1, lit.a din legea nr.85/2006 a promovat cererea dedusa prezentei judecati.
Examinând cuprinsul Raportului privind cauzele si împrejurarile care au condus la aparitia starii de insolventa a SC. Extrapan SRL (fila 70-72 dosar) judecatorul sindic retine ca desi debitoarea si administratorul statutar al acesteia au fost notificati în vederea depunerii la dosar a actelor prevazute de art.28, alin.1, lit.a-l din Legea nr.85/2006, aceasta din urma nu s-a conformat.
Ca urmare , lichidatorul judiciar a solicitat de la Administratia Finantelor Publice Târnaveni, bilantul contabil al debitoarei falite.
În atare situatie, singurul bilant contabil pus la dispozitie lichidatorului judiciar a fost cel aferent exercitiului financiar al anului 2004.
Din cuprinsul acestui bilant contabil rezulta ca de bitoarea nu a mai desfasurat activitate de cel putin, din anul 2004, disponibilitatile banesti fiind de 13.511 mii Rol iar datoriile de 16.019 mii Rol.
De asemenea din bilantul contabil pe anul 2004 rezulta ca debitoarea falita are un capital social de 100 mii Rol(10 lei noi) î timp ce din leastingul furnizat de la ORC de pe lânga Tribunalul Mures (fila 13 dosar) rezulta ca debitoarea falita are un capital social suscris si varsat de 1010 Ron.
Se mai retine ca din bilantul contabil pe anul 2004 (fila 71 dosar)rezulta ca activul net (capitalul propriu)al debitoarei falite are o valoare negativa în suma de 2.508 mii lei (Rol) ceea ce semnifica un dezechilibru financiar, în sensul ca datoriile totale ale debitoarei depasesc activele totale situatie ce conduce la starea de insolventa.
Judecatorul sindic apreciaza ca în masura în care debitoarea nu a prezentat lichidatorului judiciar, actele sale contabile acesta nu a putut aprecia daca valorile înscrise în bilantul contabil al anului 2004 predat Administratiei Finantelor Publice Târnaveni, reflecta situatia patrimoniala reala a debitoarei.
Judecatorul sindic mai retine ca în speta singurul creditor care a depus declaratie de creanta este DGFP Mures, creanta acestuia în cuantum de 28.999 lei fiind înscrisa în tabelul definitiv de obligatii al debitoarei falite(fila 84 dosar).
Având în vedere ca din leastingul emis de ORC de pe lânga Tribunalul Mures (fila 13 dosar) rezulta ca debitoarea nu a depus la aceasta institutie bilantul contabil aferent anilor 2003; 2004 si 2005 iar din sustinerile lichidatorului judiciar rezulta ca debitoarea nu a predat acestuia actele sale contabile, judecatorul sindic si-a format convingerea ca administratorul statutar al debitoarei nu s-a preocupat de organizarea contabilitatii societatii.
Aceasta convingere a fost determinata si de atitudinea pârâtei care desi a fost citata cu mentiunea „personal la interogatoriu” nu a raspuns acestei dispozitii legale.
Aceasta atitudine procesuala a pârâtei va fi interpretata de instanta potrivit dispozitiilor art.225 Cod procedura civila care statueaza ca lipsa partii legal citate cu mentiunea „personal la interogatoriu” va fi interpretata ca o dovada deplina în folosul partii potrivnice.
Mai mult decât atât, judecatorul sindic a retinut din sustinerile lichidatorului judiciar ca debitoarea nu mai desfasoara activitate de cel putin din anul 2004.
În atare situatie pârâta în calitate de administrator statutar avea obligatia legala de a anunta la ORC de pe lânga Tribunalul Mures si la Administratia Finantelor Publice Tg. Mures despre aceasta împrejurare.
Din cuprinsul raportului cu cauze mai rezulta ca debitoarea înregistra un dezechilibru financiar înca din anul 2004, datoriile fiind de 16.019 mii lei (Rol) în timp ce activul net înregistra o valoare negativa de 2.508 mii lei (Rol).
Este în afara orcarui dubiu ca într-o asemenea stare financiara, debitoarea se afla în insolventa mica din anul 2004 ori în atare situatie , administratorul statutar al debitoarei avea obligatia legala prevazuta de art.27 din Legea nr.85/2006, aceea de a solicita deschiderea procedurii insolventei.
Conduita manifestata de pârâta în calitate de administrator al debitoarei denota ca aceasta nu si-a îndeplinit obligatia prevazuta de art.1 din legea nr.82/1991/R care statueaza ca „societatile comerciale au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea proprie, respectiv contabilitatea financiara potrivit legii contabilitatii.
Pe de alta parte dispozitiile art.10 din Legea nr.82/1991/R statueaza ca „raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii societatilor comerciale revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii societatii comerciale”.
Din datele furnizate de Registrul Comertului (fila 13 dosar) tinut de ORC de pe lânga Tribunalul Comercial Mures rezulta ca pârâta N M are calitatea de administrator cu puteri depline, al debitoarei falite.
Fata de aceasta stare de fapt si totodata vazând si dispozitiile art.138, alin.1, lit.d din legea nr.85/2006, judecatorul sindic va angaja raspunderea materiala personala a pârâtei Nemes Maria pentru suma de 28.999 lei reprezentând pasivul societatii debitoare si va obliga pârâta sa aduca aceasta suma la masa credala.
Pentru a pronunta aceasta solutie judecatorul sindic a avut în vedere ca în speta s-a dovedit ca pârâta nu a tinut contabilitatea debitoarei în conformitate cu Legea nr.82/1991/R si ca aceasta fapta culpabila se circumscrie dispozitiilor art.138, alin.1, lit.d din Legea nr.85/2006.
În ce priveste petitul cererii privind angajarea raspunderii materiale personale a pârâtei pentru toate cheltuielile efectuate în prezenta procedura , judecatorul sindic apreciaza ca acest petit este admisibil doar în parte, respectiv doar pentru onorariul lichidatorului judiciar al debitoarei.
Ca urmare , judecatorul sindic va obliga pârâta sa aduca la masa credala si suma egala cu onorariul lichidatorului judiciar pe tot parcursul desfasurarii acestei proceduri.
Pentru a pronunta aceasta solutie s-a avut în vedere ca angajarea raspunderii materiale personale se poate dispune în cazul comiterii de catre pârâta a unei fapte culpabile.
În speta s-a dovedit ca pârâta a comis fapta de a nu conduce contabilitatea debitoarei, fapta fiind comisa cu vinovatie.
Antrenarea raspunderii materiale personale a pârâtei presupune îndeplinirea cumulativa a cerintelor prevazute de art.998,999 Cod civil, imperativ
-existenta unei fapte licite;
-vinovatia în comiterea faptei;
-existenta unei pagube certe , lichide si exigibile;
-raport de cauzalitate între fapta si paguba;
În speta aceste conditii nu sunt îndeplinite cumulativ, respectiv cheltuielile de procedura constând în costul notificarilor, a efectuarii publicatiilor , nu sunt certe iar potrivit art.21 alin.1 din Legea nr.85/2006, aceste cheltuieli trebuie justificate judecatorului sindic.
În speta aceste dispozitii legale nu sunt respectate si ca urmare pentru aceste cheltuieli se va respinge cererea de angajare a raspunderii materiale personale a pârâtei.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
HOTARASTE
Admite în parte cererea formulata de lichidatorul judiciar Societatea N SPRL, cu sediul în Tg. Mures desemnata în aceasta calitate pe seama debitoarei falite SC. E SRL, cu sediul social în com.Ganesti în contradictoriu cu pârâta N M domiciliata în loc.Ganesti si în consecinta:
Angajeaza raspunderea materiala personala a pârâtei N M, pentru o parte din pasivul debitoarei falite inclusiv cheltuielile efectuate în procedura privind onorariu lichidatorului judiciar.
Obliga pârâta sa aduca la masa credala suma de 28.999 lei la care se adauga onorariu lichidatorului judiciar pe tot parcursul desfasurarii procedurii.
Respinge petitul privind angajarea raspunderii materiale personale a pârâtei pentru cheltuielile de procedura nedovedite.
Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la comunicare.
Pronuntata în sedinta publica, azi.25.10.2007.