Cerere de antrenare a răspunderii. Acordul ambilor creditori, în situaţia în care la masa pasivă sunt înscrişi doar doi creditori. Lipsa unui comitet al creditorilor.


În situaţia în care nu s-a putut alcătui un comitet al creditorilor, la masa pasivă fiind înscrişi doar doi creditori, era necesar ca ambii creditori să formuleze  cererea  de antrenare a răspunderii administratorului social.

Prin  Sentinţa nr.58 din 28 ianuarie 2008, Tribunalul Olt-Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ a respins ca inadmisibilă cererea formulată de creditoarea BIR SUCURSALA CRAIOVA, prin lichidator  R.I.S SPRL Bucureşti,  privind promovarea acţiunii de antrenare a răspunderii patrimoniale a administratorilor sociali ai debitoarei C.C.C.R. Piatra Olt.

Pentru a pronunţa această hotărâre, judecătorul-sindic a reţinut că, potrivit art.138 pct.1 şi 3 din Legea nr.85/2006, creditoarea nu are calitatea de a formula în nume propriu cererea de antrenare a răspunderii patrimoniale a persoanelor care au cauzat starea de insolvenţă a debitoarei întrucât, potrivit textului de lege anterior menţionat, o astfel de cererea poate fi formulată de către administrator sau lichidatorul judiciar, iar când acesta a omis să o formuleze, de către comitetul creditorilor.

Împotriva acestei sentinţe a formulat recurs creditoarea, criticând-o pentru nelegalitate şi netemeinicie, invocând prevederile art.8 din Legea nr.85/2006.

În motivele de recurs, recurenta creditoare a invocat faptul că a solicitat judecătorului-sindic autorizarea sa pentru formularea cererii de antrenare a răspunderii patrimoniale, întrucât în speţă, nu s-a putut numi un comitet al creditorilor, deoarece acesta trebuie alcătuit dintr-un număr impar de creditori, iar în cauză există doar doi creditori.

Referitor la cererea de autorizare, judecătorul-sindic avea posibilitatea să ceară şi acordul celuilalt creditor, soluţia de respingere ca inadmisibilă a unei astfel de cereri fiind greşită deoarece conduce la concluzia că  în toate dosarele în care nu se poate alcătui comitetul creditorilor, nu se pot formula  cereri de antrenare a răspunderii patrimoniale de către creditori, ceea ce contravine spiritului legii şi Constituţiei.

Analizând sentinţa pronunţată de Tribunalul Olt prin prisma motivelor de recurs invocate şi a dispoziţiilor legale incidente în cauză, Curtea a  constatat că recursul este nefondat pentru următoarele considerente:

Analizând dispoziţiile art.138 alin.1 şi 3 din Legea nr.85/2006, Curtea constată că legiuitorul a prevăzut că acţiunea în răspundere poate fi promovată numai de către administrator sau lichidator şi, numai pe cale de excepţie, în cazurile strict reglementate de art.138 alin.3 din lege,  de către comitetul creditorilor, prevedere ce are un caracter expres şi limitativ,

Prin urmare, Curtea  a constatat că în mod corect judecătorul-sindic a respins cererea recurentei creditoare de autorizare a promovării acţiunii în răspundere a administratorilor sociali, reţinând că  un creditor nu are calitate procesuală activă, criticile formulate în acest sens fiind nefondate.

În ceea ce priveşte susţinerea că, anterior autorizării, judecătorul-sindic trebuia să ceară şi acordul celuilalt creditor, Curtea apreciază că judecăorul-sindic nu avea o asemenea obligaţie sau atribuţie, rolul  său limitându-se strict la aprecierea asupra legalităţii cererii promovate.

În condiţiile în care nu s-a putut alcătui un comitet al creditorilor pentru că existau doar doi creditori înscrişi la masa pasivă, ambii creditori trebuiau să ceară autorizarea pentru promovarea  acţiunii în răspundere.

 În acest sens, Curtea a reţinut ca fondată apărarea intimatului pârât I. C., în sensul că cererea de antrenare a răspunderii patrimoniale a organelor de conducere ale debitoarei poate fi formulată numai în numele tuturor creditorilor şi nu de oricare dintre creditori, în mod individual, întrucât legiuitorul nu le-a conferit acestora calitate procesuală activă.

 Astfel, în temeiul art.312 alin.1 Cod procedură civilă, Curtea a respins ca nefondat recursul promovat de creditoare.