Hotărârile de deschidere a procedurii de insolvenţă pronunţată de o instanţă a unui stat membru , sunt recunoscute în toate celelalte state membre ale Comunităţii Europene de îndată ce îşi produc efectul în statul de deschidere şi produc efecte recu…


1.  Condiţiile impuse de art. 18 din Legea nr. 637/2002, privind reglementarea raporturilor de drept internaţional privat în domeniul insolvenţei  . Recunoaşterea procedurii străine principale de faliment deschisă în alt stat membru UE

Hotărârile de deschidere a procedurii de insolvenţă pronunţată de o instanţă a unui stat membru , sunt recunoscute în toate celelalte state membre ale Comunităţii Europene de îndată ce îşi produc efectul în statul de deschidere  şi produc efecte recunoscute de legea statului de deschidere , fără îndeplinirea vreunei formalităţi suplimentare.

Sentinţa comercială nr. 1118/F/09.09.2010 pronunţată în dosarul nr. 765/1259/2010 al tribunalului Comercial Argeş.

Prin cererea înregistrată la data de 18.05.2010, societatea în nume colectiv  aflată în faliment„ X” cu sediul social în Italia, prin lichidator desemnat M, a solicitat recunoaşterea procedurii de faliment  împotriva  „ X” cât şi împotriva asociaţilor , a căror răspundere este nelimitată,  procedură  declanşată de Tribunalul Ordinar din Florenţa prin hotărârea nr. 41/2009 , respectiv hotărârea nr. 90/2009 ; încuviinţarea executării, în cadrul procedurii de faliment a cărei recunoaştere se solicită , a bunurilor aparţinând asociaţilor A, B , aflate pe teritoriul  Romaniei . Solicitantul şi-a argumentat interesul în promovarea prezentei cereri prin aceea că există o răspundere nelimitată a asociaţilor şi  societatea în nume colectiv „X” aflată în faliment , iar bunurile imobile, teren în suprafaţă de 2498 mp. şi construcţii aferente,  aparţinând asociaţilor, a căror executare urmează a se realiza în acord cu prevederile art. 25 din Regulamentul CE nr. 1346/2000  şi art. 31-51 din Convenţia de la Bruxelles, privind competenţa şi  executarea hotărârilor în materie civilă şi comercială, sunt situate pe teritoriul României – conform extrasului de Carte Funciară (…) Au fost invocate, de asemenea, dispoziţiile Regulamentului CE nr.44/2001 şi efectul direct al  actelor normative comunitare invocate, urmare a aderării Romaniei la Uniunea Europeană.

În drept, au fost invocate dispoziţiile Legii nr. 637/2002, art. 16-19 şi 25 din Regulamentul CE nr. 1346/2000, art.32 din Regulamentul CE nr.44/2001.

Analizând actele depuse, judecătorul sindic a reţinut că sunt îndeplinite în mod cumulativ condiţiile impuse de art. 18 din Legea nr. 637/2002, privind reglementarea raporturilor de drept internaţional privat în domeniul insolvenţei  .

Astfel,

– procedura străină a cărei recunoaştere se solicită întruneşte condiţiile prevăzute de art. 3 lit.a din lege, în sensul că se desfăşoară în conformitate cu legislaţia în materie de insolvenţă a  statului italian, în care bunurile şi activitatea debitorului sunt supuse controlului sau supravegherii  instanţei străine, în scopul reorganizării sau lichidării activităţii  debitorului şi a asociaţilor ;

– reprezentantul străin care a solicitat recunoaşterea este persoana care, conform art. 3 lit.e din lege, este autorizată, în cadrul unei proceduri străine, să administreze reorganizarea sau lichidarea bunurilor şi a activităţii debitorului sau să acţioneze ca reprezentant al  procedurii străine;

– cererea de recunoaştere îndeplineşte condiţiile prevăzute de art. 16 alin.2 din Legea nr. 637/2002 , fiind însoţită de copii certificate ale hotărârilor de deschidere a procedurii străine şi de desemnare a reprezentantului străin, respectiv de declaraţia lichidatorului în care se precizează că nu are cunoştinţă de existenţa altor proceduri începute împotriva aceloraşi debitori ;

– Cererea a fost formulată în faţa instanţei competente , prevăzută de art. 5 lit B pct.a din lege , respectiv tribunalul în circumscripţia căruia se află bunurile imobile aparţinând debitorului ;

– Există reciprocitate în ceea ce priveşte efectele hotărârilor străine între Romania şi Italia, ca ţări ale Uniunii Europene, rezultând din aplicarea  Regulamentului  CE nr. 1346/2000 şi a  Regulamentului CE nr.44/2001 , şi din efectul direct al actelor normative comunitare .

– Nu există excepţii de ordine publică , în înţelesul art. 7 din lege , pe care tribunalul investit cu dosarul pendinte să le invoce din oficiu.

Instanţa a  dispus  recunoaşterea procedurii străine principale de faliment deschisă în Italia, împotriva X cât şi împotriva asociaţilor , prin hotărârea nr. 41/2009 , respectiv hotărârea nr. 90/2009 pronunţate de Tribunalul Ordinar din Florenţa.

Totodată, a constat că în baza art. 16 şi 17 din Regulamentului  CE nr. 1346/2000, hotărârile de deschidere a procedurii de insolvenţă pronunţată de o instanţă a unui stat membru , sunt recunoscute în toate celelalte state membre ale Comunităţii Europene de îndată ce îşi produc efectul în statul de deschidere  şi produc efecte recunoscute de legea statului de deschidere , fără îndeplinirea vreunei formalităţi suplimentare , în orice alt stat membru , şi a admis crererea de încuviinţare a executării bunurilor debitorilor, în cadrul procedurii străine recunoscute , în condiţiile reglementate de art. 18 alin.3 din acelaşi regulament , cu obligaţia lichidatorului desemnat să respecte legea statului român, după rămânerea irevocabilă a hotărârii de recunoaştere a procedurii străine principale.