Inadmisibilitatea deschiderii procedurii executării silite concursuale a comerciantului în absenţa titlului executoriu la care se referă art.372 Cod procedură civilă şi a celorlalte condiţii specifice prevăzute de Legea nr. 85/2006.


Inadmisibilitatea deschiderii procedurii executării silite concursuale a comerciantului în absenţa titlului executoriu la care se referă art.372 Cod procedură  civilă şi a celorlalte condiţii specifice prevăzute de Legea nr. 85/2006.

Calitatea de debitor, de creditor şi însuşirile creanţei de a fi certă, lichidă şi exigibilă rezultă numai dintr-un titlu executoriu care nu a fost pus în executare voluntară.

Obligaţia judecătorului sindic de a verifica aceste calităţi.

Secţia comercială – Decizia nr. 191/09  aprilie 2008

Judecătorul sindic din cadrul Tribunalului Hunedoara a respins cererea reclamantei A.L. AG Bucureşti având a obiect deschiderea procedurii executării silite concursuale a pârâtei E.T. S.R.L. Deva motivând că între părţi s-au ivit neînţelegeri referitoare la executarea contractului de leasing pe care reclamanta 1-a reziliat, iar pârâta susţine că şi-a onorat integral obligaţiile de plată în timp ce reclamanta susţine că mai datorează redevenţe, iar aceste împrejurări reflectă incertitudine asupra cuantumului creanţei şi neîntrunirea cerinţelor prevăzute de art.379 Cod procedură civilă. (Tribunalul Hunedoara, Sentinţa nr. 451/F din 19 decembrie 2007)

Curtea de apel a respins recursul reclamantei sprijinindu-şi soluţia pe următoarele considerente:

Dovada creanţei certe, lichide şi exigibile rezultă numai dintr-un titlu executoriu, iar art.372/1 Cod procedură civilă impune ca orice o executare silită să înceapă numai în baza acestuia.

Conform art. 372 ind.l Cod procedură civilă, prin titlul executoriu se înţelege hotărârea judecătorească sau acel înscris căreia legea specială îi recunoaşte expres această calitate.

Aşadar, din punct de vedere juridic, calitatea de creditor şi de debitor şi însuşirile unei creanţe de a fi certă, lichidă şi exigibilă nu rezultă decât dintr-un titlu executoriu care nu a fost executat parţial voluntar sau silit, iar această regulă enunţată imperativ de art.372 indice 1. Cod procedură civilă, nu poate fî înlăturată de interpretarea bazată pe înţelesul financiar – contabil al termenilor de creditor, debitor şi creanţă.

Din înscrisurile reclamantei, respectiv contractul de leasing şi tabelul cuprinzând calcule, nu rezultă caracterele creanţei de a fi certă, lichidă şi exigibilă în sensul cerut de art.379 alin.3 Cod procedură civilă, astfel că nu sunt întrunite cerinţele prevăzute de art.3 alin.l pct.6 din Legea nr.85/2006 pentru a fi pornită executarea silită colectivă împotriva pârâtei.

în speţă, contractul de leasing încheiat în anul 2003, de care reclamanta se prevalează pentru a opune pârâtei starea de încetare de plăţi, nu este titlu executoriu deoarece, după  începerea executării, întinderea dreptului şi a obligaţiei corelative ale părţilor au devenit incerte, iar în absenţa unei recunoaşteri exprese a datoriei, făcută de mandatarul cu puteri de reprezentare a comerciantului persoană juridică, sau făcută de comerciantul persoană fizică, procedura executării silite concursuale nu poate fi deschisă.

Cu alte cuvinte, nimeni nu poate fi constrâns la executarea unei obligaţii decât dacă cel care o invocă dovedeşte că este datorată, iar cel căruia îi este opusă a avut sau are posibilitatea legală de a se apăra, în cadrul oferit de lege, dreptul de a avea acces la un proces echitabil prevăzut de art.6 din CEDO trebuind respectat în toate cazurile, inclusiv în cel în care se cere executarea silită a unei persoane, opunându-i o obligaţie de plată.

Desigur că, reclamanta are posibilitatea să-şi valorifice pretenţiile printr-o judecată pe fondul dreptului, acest cadru asigurând accesul efectiv la proces a tuturor părţilor dar, judecătorul sindic nu se poate erija în judecătorul cauzei pe fond, şi nici să se substituie instanţei competente să judece pricina, întrucât ar depăşi puterile în sensul art.304 pct.4 Cod procedură civilă.