Inchiderea procedurii insolventei ca urmare a neidentificarii unor bunuri care sa permita acoperirea cheltuielilor administrative necesare pentru realizarea creantelor înregistrate în tabelul definitiv al obligatiilor. Conditii de admisibilitate.


Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei,

art. 131 cu referire la art. 136 si art. 135

Legea nr. 85/2006 reglementeaza cazurile de închidere a procedurii, clasificate de practica în cazuri generale si cazuri speciale.

Ajunsa într-un anumit stadiu în desfasurarea ei, procedura se poate închide ca procedura a reorganizarii judiciare sau ca procedura a falimentului.

Astfel cum rezulta din continutul art. 132 alin. 2 din legea privind procedura insolventei, procedura falimentului va fi închisa atunci când judecatorul sindic a aprobat raportul final, când toate forndurile sau bunurile din averea debitorului au fost distribuite si când fondurile reclamate au fost depuse la banca.

Inchiderea procedurii falimentului va fi dispusa de judecatorul sindic, prin sentinta, la cererea lichidatorului.

In orice stadiu al procedurii, daca se constata ca nu exista bunuri în averea debitorului ori acestea sunt insuficiente pentru acoperirea cheltuielilor administrative si nici un creditor nu se ofera sa avanseze sumele corespunzatoare, judecatorul sindic va putea pronunta o sentinta de închidere a procedurii conform art. 131 din lege.

In cazul debitorului persoana juridica, prin aceeasi sentinta se dispune si radierea debitorului din registrul în care este înmatriculat.

Prin încheierea din 08.12.1999, Tribunalul Constanta – judecator sindic a admis cererea creditoarei C.B. SA si a dispus deschiderea procedurii insolventei debitoarei SC N. SRL.

Cum în cursul procedurii nu au fost identificate bunuri care sa permita acoperirea cheltuielilor administrative necesare pentru realizarea creantelor înregistrate în tabelul definitiv al obligatiilor, judecatorul sindic a apreciat ca sunt incidente prevederile art.131 din L.85/2006 si pe cale de consecinta s-au descarcat de îndatoririle asumate conform L.85/2006 toate persoanele nominalizate în art.136 din lege.

Prin sentinta civila nr.6363/COM/17.12.2007 Tribunalul Constanta – judecator sindic în temeiul art.131 din L.85/2006 a dispus închiderea procedurii insolventei debitorului SC N. SRL, cu aplicarea dispozitiilor art.136 si 135 din L.85/2006, privind descarcarea de responsabilitati si notificarea hotarârii la ORC, DGFP s.a. pentru efectuarea mentiunii de radiere si publicarea în Buletinul Procedurilor de Insolventa, retinându-se ca sunt îndeplinite conditiile art.131 din L.85/2006.

Împotriva acestei sentinte a declarat recurs SC N. SRL.

În motivarea recursului, se arata în esenta, dupa prezentarea istoricului declansarii procedurii falimentului societatii, cu referire la sentinta de deschidere a procedurii si la cea prin care a fost antrenata raspunderea administratorului societatii, ca a achitat în integralitate creantele ce constituiau masa credala prin chitantele nr.732056/03.08.2006, nr.732064/03.08.2006 si 732061/03.08.2006, dar în dispretul tuturor dispozitiilor legale, a faptului ca la momentul desfasurarii licitatiei bunul licitat nu se afla în proprietatea debitorului, a faptului ca în data de 03.08.2006 creantele tuturor creditorilor înscrisi la masa credala au fost stinse prin plata, lichidatorul a întocmit la data de 23.10.2006 actul de adjudecare prin care cesionarul creantei SC „G.H.” SRL a devenit proprietarul prin adjudecare al imobilului.

Astfel, instanta de fond ar fi trebuit sa ia act de împrejurarea ca debitele au fost platite pe parcursul solutionarii cauzei si sa dispuna închiderea procedurii insolventei prin raportare la plata integrala a debitelor si nu lipsa bunurilor care sa permita acoperirea cheltuielilor administrative, urmând a fi respinsa solicitarea, vizând închiderea procedurii falimentului în temeiul art.131 din L.85/2006.

Recursul este fondat, apreciaza instanta de control pentru urmatoarele considerente, în esenta:

Potrivit art.132(2) din L.85/2006 „o procedura de faliment va fi închisa atunci când judecatorul sindic a aprobat raportul final, când toate fondurile sau bunurile din averea debitorului au fost distribuite si când fondurile nereclamate au fost depuse la banca. În urma unei cereri a lichidatorului, judecatorul sindic va pronunta o sentinta, închizând procedura, iar în cazul persoanelor juridice dispunând si radierea acestora.

În cauza se constata ca în considerarea situatiei de fapt, conform careia lichidatorul judiciar al SC N. SRL în faliment, a depus la dosar raportul final însotit de bilantul general, din care rezulta ca lichidarea activului a rezolvat problema disponibilului necesar platilor cheltuielilor de procedura si a acoperit masa pasiva a societatii în proportie de 100%, restul fondurilor fiind depuse la banca, sunt îndeplinite conditiile prevazute de L.85/2006, art.132 al.2, conform carora se va închide procedura falimentului recurentei SC N. SRL; procedura falimentului fata de aceasta neputând fi închisa conform art.131 din L.85/2006, cum gresit a procedat instanta de fond, pentru lipsa de resurse.

Referirile recurentei la sentinta civila nr.1121/COM/12.04.2000 de declansare a procedurii falimentului SC N. SRL sau la cele prin care a fost antrenata raspunderea administratorului societatii nu vor fi avute în vedere deoarece aceste hotarâri sunt irevocabile, iar cele la chitantele prin care s-au achitat debite ale societatii, de asemenea vor fi înlaturate deoarece în privinta lor, s-a stabilit irevocabil ca plata facuta de N.C. din 03.08.2006 nu are nici o influenta asupra procedurii falimentului, în cursul careia un imobil a fost valorificat la 16.02.2006, iar pretul obtinut distribuit, conform tabelului definitiv consolidat al obligatiilor SC N. SRL.

Pentru aceste considerente si în aplicarea art.312 alin.2 cod pr.civila, Curtea admite recursul si modifica în parte hotarârea atacata în sensul ca dispune închiderea procedurii insolventei debitorului SC N. SRL în temeiul art. 132 alin.2 din Legea nr. 85/2006, mentinând restul dispozitiilor sentintei recurate.