Nedesemnare administrator special. Decăderea debitorului din dreptul de a face acte de procedură în insolvenţă. Recurs nul.


Potrivit art. 3 pct. 26 din Legea nr. 85/2006,  administratorul special este reprezentantul desemnat de adunarea generala a actionarilor/asociatilor/membrilor debitorului persoana juridica, împuternicit sa  efectueze în  numele si pe seama debitorului actele de procedura, potrivit art.18 din acelasi act normativ.

Administratorul special se desemneaza în termen de 20 de zile de la deschiderea procedurii.

Administratorul special se desemneaza în termen de 20 de zile de la deschiderea procedurii.

Dupa desemnarea sa sau dupa expirarea termenului de desemnare, numai administratorul special poate reprezenta pe debitor si interesele actionarilor/asociatilor/membrilor si numai acesta poate face acte de administrare sau de procedura  în numele debitorului.

Dupa desemnarea sa sau dupa expirarea termenului de desemnare, numai administratorul special poate reprezenta pe debitor si interesele actionarilor/asociatilor/membrilor si numai acesta poate face acte de administrare sau de procedura  în numele debitorului.

Hotarârea asociatului unic de pe care lipseste semnatura administratorului judiciar, care are si valoare de proces verbal al adunarii asociatilor si lipsa încheierii  judecatorului-sindic de desemnare a administratorului special face ca hotarârea  sa nu aiba valoare juridica din punctul de vedere al reprezentarii debitorului în procedura.

Potrivit art. 3 pct. 26,  daca administratorul special nu a fost desemnat în conditiile legii si în termenul prevazut de lege, debitorul este decazut din drepturile recunoscute de procedura care sunt exercitate prin administratorul special, pâna la desemnarea valabila a unei astfel de persoane.

Recursul declarat de un avocat la cererea  asociatului uni, care a avut si calitatea de administrator al societatii, este un act de procedura  formulat de o persoana care nu are calitatea de a reprezenta legal pe debitor în conditiile legii insolventei.

Astfel sunt aplicabile dispozitiile art. 161 alin.2 cod procedura civila încât recursul este nul, ca fiind formulat de o persoana care nu are calitatea de reprezentant legal al debitorului.

Prin Sentinta nr.90/F din 23 februarie 2010, pronuntata de Tribunalul Mehedinti – Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ, în dosarul nr.5619/101/2009, prin judecator-sindic, printre altele, s-a respins ca neîntemeiate contestatiile debitoarei SC G. T. SRL la creantele creditorilor Credit Europe Bank SA si SC M. M. SRL.

Împotriva sentintei a formulat recurs debitoarea printr-o persoana neidentificata, criticând solutia sub aspectul creantelor cu care au fost înscrise la masa pasiva creditoarele .

Recursul a fost semnat indescifrabil de un avocat.

S-a dispus citarea în calea de atac numai a creditorilor ale caror creante au fost contestate în aceasta faza, asa cum rezulta  din interpretarea art. 72 alin4 si art.7 alin. 2 din  Legea nr. 85/2006.

La primul termen de judecata s-a solicitat aparatorului care s-a prezentat pentru debitoare sa faca dovada calitatii sale.

S-a invocat  exceptia lipsei calitatii de reprezentant a debitoarei îndrituit  a exercita calea de atac si s-a acordat termen pentru a se face dovada ca  debitoarei i s-a desemnat administratorul special si ca recursul a fost promovat sau însusit de acesta.

Dupa mai multe termene de judecata acordate s-a depus Hotarârea nr. 1/2010 a  asociatului unic S.L. prin care a fost desemnat administratorul special în persoana numitei S. A, precum si declaratia prin care aceasta, în numele debitoarei, îsi însuseste contestatiile împotriva creantelor depuse  de cele doua creditoare precum si recursul exercitat împotriva sentintei judecatorului-sindic.

Recursul  urmeaza sa fie anulat ca fiind formulat de o persoana care nu are calitatea de reprezentant legal al debitoarei, în conditiile legii insolventei, nr.85/2006.

Potrivit art. 3 pct. 26 din Legea nr. 85/2006,  administratorul special este reprezentantul desemnat de adunarea generala a actionarilor/asociatilor debitorului persoana juridica, împuternicit sa  efectueze în  numele si pe seama debitorului actele de procedura, potrivit art.18 din acelasi act normativ.

Potrivit primei fraze a art.18 alin.1 administratorul special participa la procedura pe seama debitorului în interesul debitorului si al actionarilor/asociatilor/membrilor debitorului. Textul se refera la procedura,  în ansamblul sau, nefacând nici o distinctie dupa cum debitorul are sau nu dreptul de administrare. Coroborând aceasta fraza si cu atributiile enumerate de aliniatul 2, unele dintre ele specifice falimentului, când debitorul nu are dreptul de administrare, apreciem ca  administratorul special participa la procedura pe seama debitorului în toate fazele procedurii, putând sa exercite orice drepturi procesuale, sa apere interesele debitorului si ale actionarilor/asociatilor /membrilor  si sa ia cunostinta de acte ale procedurii.

În speta, a fost depus  un înscris, intitulat Hotarârea nr. 1 a adunarii generale a asociatilor SC G.T. SRL prin care asociatul unic, fara participarea administratorului judiciar, desemneaza pe S. A. ca administrator special. Aceasta hotarâre poarta data de 11.01.2010 scrisa la calculator si este modificata manual în 11.04.2010. Lipseste semnatura administratorului judiciar pe acest înscris care are si valoare de proces verbal al adunarii asociatilor, dar si încheierea judecatorului-sindic de desemnare a administratorului special, ceea ce face ca înscrisul depus sa nu aiba valoare juridica din punctul de vedere al reprezentarii debitorului în procedura.

Potrivit aceluiasi text de lege, daca administratorul special nu a fost desemnat în conditiile legii si în termenul prevazut de lege, debitorul este decazut din drepturile recunoscute de procedura care sunt exercitate prin administratorul special, pâna la desemnarea valabila a unei astfel de persoane.

Curtea constata ca recursul de fata, ca act de procedura în cadrul procedurii insolventei,  a fost  declarat de un avocat la cererea  asociatului unic care a avut si calitatea de administrator al societatii,  S.L.C, si deci a fost declarat de o persoana care nu are calitatea de a reprezenta legal pe debitor în conditiile legii insolventei.

Astfel sunt aplicabile dispozitiile art. 161 alin.2 cod procedura civila încât recursul se va anula ca fiind formulat de o persoana care nu are calitatea de reprezentant legal al debitoarei.

Admitând exceptia, curtea nu mai poate analiza motivele de nelegalitate si netemeinicie invocate.