Noua lege privind procedura insolvenţei.
Închiderea procedurii insolvenţei în temeiul art. 131 din Legea nr. 85/2006 nu este condiţionată de executarea prealabilă a sumelor stabilite prin hotărârea de atragere a răspunderii membrilor organelor de conducere.
Secţia comercială – Decizia comercială nr. 493/10 octombrie 2008
Constată că prin Sentinţa nr.1069/C/16.06.2008 judecătorul sindic din dosar nr. 2731/85/2007 a dispus închiderea procedurii insovenţei faţă de debitoarea SC „S.S.” SRL, radierea societăţii din registrul comerţului, precum şi descărcarea lichidatorului judiciar de îndatoriri şi responsabilităţi.
Totodată a dispus admiterea cererii lichidatorului judiciar de antrenare a răspunderii administratorului social Z.S., în sensul obligării acestuia la suportarea pasivului în sumă de 19.662,70 lei.
Pentru a pronunţa această soluţie, judecătorul sindic a constatat, pe temeiul art. 131 din Legea nr.85/2006 că nu sunt sume de bani şi nici alte bunuri în averea debitorului pentru acoperirea pasivului şi, de asemenea, nici un creditor nu se oferă să avanseze sumele corespunzătoare continuării procedurii.
În ce priveşte cererea de atragere a răspunderii administratorului social Z. S. s-a reţinut că aceasta, în perioada 2003 – 2007 nu a condus evidenţa contabilă a firmei şi nu a depus situaţiile financiare la Oficiul Registrului comerţului şi nici la autorităţile fiscale.
Împotriva acestei soluţii a declarat recurs creditoarea AVAS Bucureşti solicitând modificarea sentinţei, în sensul că, înainte de închiderea procedurii, să fie desemnat un executor judecătoresc în vederea punerii în executare a sentinţei de atragere a răspunderii fostului administrator social Z. S.
În motivarea recursului se arată că, înainte de închiderea procedurii, judecătorul sindic era obligat, potrivit art. 142 alin.2, raportat la art. 136 din Legea nr.85/2006, să desemneze un executor judecătoresc căruia lichidatorul judiciar să-i pună la dispoziţie tabelul creditorilor şi, în baza acestuia, să procedeze la distribuirea către toţi creditorii a sumelor rezultate din executarea silită a bunurilor fostului administrator al debitoarei.
Verificând legalitatea şi temeinicia sentinţei atacate, se constată următoarele:
Potrivit art. 131 din Legea nr.85/2006, pe temeiul căruia s-a închis procedura falimentului în acest dosar, în orice stadiu al procedurii, dacă se constată că nu există bunuri în averea debitoarei ori că acestea sunt insuficiente pentru a acoperi cheltuielile administrative şi nici un creditor nu se oferă să avanseze cheltuielile corespunzătoare, judecătorul sindic va putea da o sentinţă de închidere a procedurii, prin care se dispune şi radierea debitoarei din registrul în care este înmatriculat.
Aşa cum se observă din textul menţionat, închiderea procedurii nu este condiţionată, în prealabil, de pronunţarea şi, cu atât mai mult, de executarea unei hotărâri de atragere a răspunderii membrilor organului de conducere, astfel încât, sub acest aspect, soluţia judecătorului sindic de închidere a procedurii este legală şi temeinică.
Că nu există o atare condiţionare rezultă implicit din textul art. 142 alin.2 din lege, potrivit căruia, sumele rezultate din executarea silită pot fi repartizate de executorul judecătoresc, inclusiv după închiderea procedurii.
În considerarea celor menţionate, recursul de faţă s-a respins ca nefondat.