Radiere. Radierea persoanei juridice din Registrul comerţului, în termenul prevăzut de disp. art. 237 alin. 8 din Legea nr. 31/1990, republicată, în cazul neîndeplinirii procedurii reglementate de disp. art. 237 alin. 7 din Lege. Statornicirea unui s…


Radiere. Radierea persoanei juridice din Registrul comerţului, în termenul prevăzut de disp. art. 237 alin. 8 din Legea nr. 31/1990, republicată, în cazul neîndeplinirii procedurii reglementate de disp. art. 237 alin. 7 din Lege. Statornicirea unui singur termen total, cu o durată de 6 luni. 

La data rămânerii irevocabile a hotărârii de dizolvare pronunţate pe temeiul disp. art. 237 alin. 1 din Legea nr. 31/1990, rep., persoana juridică intră în lichidare – art. 237 alin. 6. Acesta este şi momentul de la care începe să curgă termenul, cu o durată totală de 6 luni – stabilită prin cumularea termenelor prevăzute la alin. 7 şi 8 -, în care se poate numi ori se poate solicita numirea, de către orice persoană interesată, a unui lichidator.

Dacă în termenul de 6 luni judecătorul delegat nu a fost sesizat cu nicio cerere de numire a lichidatorului, persoana juridică se radiază, din oficiu, din Registrul comerţului – art. 237 alin. 8. Legea prevede doar două termene de 3 luni, calculate consecutiv, adică un termen total de 6 luni, aşa încât nu se poate susţine că persoana interesată nu are temei pentru formularea unei cereri de numire a lichidatorului decât după trecerea acestui termen de 6 luni şi nici că până la expirarea termenului numai reprezentantul legal al societăţii ar avea abilitarea să formuleze o astfel de cerere. 

Prin Încheierea nr. 9924 din 8 octombrie 2009 judecătorul delegat la O.R.C. de pe lângă Tribunalul Mureş a dispus radierea S.C. “M. I.” S.R.L. Lunca Bradului, cu toate consecinţele ce decurg din aceasta.

Radierea societăţii se motivează cu acea că ,după constatarea de drept a dizolvării prin încheierea judecătorului delegate, în termenul prev. de art. 31 alin. 3 şi 4 din Legea nr. 359/2004, respective de 6 luni de la data pronunţării încheierii de dizolvare sau, după caz, de la data respingerii recursului formulat împotriva acesteia, judecătorul delegate nu a fost sesizat cu nici o cerere denumire a lichidatorului.

Încheierea a fost recurată de către D.G.F.P. Mureş pe motiv că prin radierea societăţii comerciale în cază bunurile mobile şi imobile nu vor mai putea fi urmărite.

Pe de altă parte, se mai arată în motivele de recurs, potrivit art. 31 alin. 3 şi 4 din Legea nr. 359/2004, persoana interesată, în speţă recurenta, nu poate solicita numirea unui lichidator decât după trecerea termenului de 6 luni până la care reprezentantul legal al societăţii dizolvate poate numi un lichidator. Cu alte cuvinte, termenul de 6 luni prevăzut pentru numirea lichidatorului de către reprezentantul firmei dizolvate nu se suprapune peste termenul de 6 luni înăuntrul căruia orice persoană interesată poate sesiza judecătorul delegate cu cerere de numire de lichidator.

Analizând actele de la dosar, atât prin prisma motivelor de recurs invocate, cât şi în virtutea rolului devolutiv prevăzut de art. 304 indice 1 Cod procedură civilă, instanţa de recurs reţine următoarele:

Potrivit art. 31 alin. 3 din Legea nr. 359/2004, modificată şi completată, în termen de 6 luni de la data pronunţării încheierii de dizolvare, prevăzută de art. 30 alin. (2), sau, după caz, de la data respingerii recursului formulat împotriva acesteia, reprezentantul legal al persoanei juridice are obligaţia numirii şi înregistrării în registrul comerţului a lichidatorului.

Aliniatul 4 al aceluiaşi articol prevede că dacă nu există reprezentant legal ori acesta nu procedează la numirea lichidatorului în termenul prevăzut la alin. (3), la cererea oricărei persoane interesate, judecătorul delegat numeşte un lichidator de pe Lista practicienilor în reorganizare şi lichidare, remunerarea acestuia urmând a fi făcută din averea persoanei juridice dizolvate sau, în cazul lipsei acesteia, din fondul de lichidare constituit în temeiul Legii nr. 64/1995, privind procedura reorganizării judiciare şi a falimentului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

În fine, aliniatul 5 al art. 31 stipulează că dacă în termenul prevăzut la alin. (3) judecătorul delegat nu a fost sesizat cu nici o cerere de numire a lichidatorului în condiţiile alin. (3) şi (4), persoana juridică se radiază din oficiu din registrul comerţului, prin încheiere a judecătorului delegat, pronunţată la cererea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.

Din interpretarea acestor text de lege rezultă că suntem în prezenţa unui singur termen de 6 luni, care curge, atât pentru reprezentantul societăţii dizolvate, cât şi pentru persoana interesată de la data pronunţării încheierii de dizolvare, fie de la data respingerii recursului formulat împotriva acesteia. De altfel, aliniatul 5 al art. 31 din Legea nr. 359/2004, stipulează în mod clar că există un singur termen de decădere şi nu două, după cum pretinde recurenta.

Pentru aceste motive, va respinge ca nefondat recursul formulat în cauză de D.G.F.P. Mureş.