Materie : RECURS COMERCIAL. REORGANIZARE JUDICIARĂ ŞI FALIMENT. DESCHIDEREA PROCEDURII INSOLVENŢEI.
Conform prev.art.2 din Legea 85/2006 scopul procedurii insolvenţei este acoperirea pasivului debitorului.
Cum în speţă întreaga creanţă pentru care a fost formulată cererea introductivă a fost achitată de către recurenta debitoare, scopul urmărit de legiuitor a fost atins şi nu mai poate fi reţinută o stare a patrimoniului caracterizată de insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor exigibile.
-art. 2 din Legea 85/2006;
-art. 3 pct.1 din Legea 85/2006.
Prin sentinţa nr.90/F/2009, Tribunalul Bihor a admis cererea formulată de creditorul UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALĂ A. pentru deschiderea procedurii insolvenţei împotriva debitorului SC B.SRL.
A dispus deschiderea procedurii generale a insolvenţei împotriva debitorului, a desemnat administrator judiciar pe CABINET INDIVIDUAL C.R. care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 20 din lege, remuneraţia urmând a fi stabilită ulterior în funcţie de activitatea depusă.
S-a dispus notificarea deschiderii procedurii debitorului, creditorilor şi Oficiului Registrului Comerţului prin Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, în vederea efectuării menţiunii în temeiul art. 61 din Legea privind procedura insolvenţei,
A fixat termen pentru depunerea raportului prevăzut de art. 54 din Legea nr. 85/2006 la data de 16.02.2009, termenul limită pentru depunerea creanţelor la 16.03.2009, termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor la 16.04.2009, termenul pentru soluţionarea eventualelor contestaţii la 05.05.2009 şi pentru afişarea tabelului definitiv al creanţelor la 15.05.2009, data şedinţei adunării creditorilor la data de 21.04.2009 la ora şi locul indicat de administratorul judiciar, sens în care dispune convocarea creditorilor debitorului.
S-a dispus deschiderea de către debitor a unui cont la o unitate bancară, din care vor fi suportate cheltuielile aferente procedurii, în termen de 2 zile de la notificarea deschiderii procedurii. În caz de neîndeplinire a atribuţiei, contul va fi deschis de către administratorul judiciar.
A fixat termen pentru continuarea procedurii la data de 09.04.2009, cam.3, ora 9.
Pentru a pronunţa astfel, instanţa de fond a constatat că cererea formulată la data de 30.10.2008 de creditorul UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALĂ A., având ca obiect deschiderea procedurii insolvenţei, a fost comunicată debitorului la data de 12.11.2008 şi că nu s-a formulat contestaţie, potrivit art.33 alin. 6 din Legea privind procedura insolvenţei; că debitorul se află în insolvenţă, stare de fapt dovedită cu înscrisurile aflate la filele 4-15 din dosar, respectiv contractul de locaţiune nr.146/08.01.2007 şi extrasul de rol privind cuantumul impozitelor şi taxelor locale.
A constatat că, creditorul are o creanţă certă, lichidă şi exigibilă împotriva debitorului în cuantum de 15.518,29 lei.
Împotriva acestei hotărâri a formulat recurs recurenta S.C. B. S.R.L., solicitând modificarea în totalitate a sentinţei, în sensul respingerii cererii creditorului de deschidere a procedurii insolvenţei.
În motivarea recursului său a arătat recurenta că se justifică respingerea cererii introductive întrucât a achitat întreaga creanţă faţă de creditoarea sa, aşa cum rezultă din extrasul de cont din data de 05.01.2009, eliberat de Raiffeisen Bank S.A.
La data pronunţării sentinţei de către judecătorul sindic, nu mai datora creditorului suma solicitată prin cererea introductivă, creanţa fiind deja achitată şi doar dintr-o eroare nu i s-a adus la cunoştinţă judecătorului sindic starea de fapt.
Pe de altă parte societatea nu se află în insolvenţă, având un rulaj lunar de aproximativ 60.000 lei.
Recurenta prin administrator a depus la dosar în probaţiune chitanţa eliberată de Unitatea Administrativ – Teritorială A. prin care se confirmă că recurenta şi-a achitat în întregime debitul pe care îl avea către bugetul local.
Analizând recursul declarat prin prisma motivelor de recurs mai sus arătate, a fost apreciat ca fondat, astfel că a fost admis fiind modificată în întregime sentinţa în sensul respingerii cererii de deschidere a procedurii generale de insolvenţă formulată de creditoare.
În recurs, recurenta a făcut dovada achitării în întregime a debitului în sumă de 15.518,29 lei pe care îl datora bugetului local şi pentru care a fost formulată cererea introductivă de către intimată, cu chitanţa de la fila 24 din dosarul de recurs.
Potrivit articolului 2 din Legea 85/2006 scopul procedurii insolvenţei este acoperirea pasivului debitorului, ceea ce în speţă s-a realizat.
Văzând că întreaga creanţă a fost achitată de către recurentă, deci scopul urmărit de legiuitor a fost atins nu mai putea fi reţinută o stare a patrimoniului caracterizată de insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor exigibile.
În consecinţă, a fost admis recursul şi respinsă cererea creditoarei întrucât nu mai subzistă cerinţei articolului 3 din Legea 85/ 2006.
(Decizia nr.189/C/14.05.2009 a Curţii de Apel Oradea – Secţia comercială şi de contencios administrativ şi fiscal).