SENTINŢA COMERCIALĂ NR. NR. 1635/F/1.07.2009. Tribunalul Bihor- Secţia comercială, contencios administrativ şi fiscal- Domeniu asociat- faliment
Constată că prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de 16 decembrie 2009, legal timbrată cu 120 lei taxă timbru şi 0, 3 lei timbru judiciar, creditoarea S.C. C.R.M. S.R.L. a formulat contestaţie la tabloul preliminar solicitând înscrierea sa la masa credală.
În motivare se arată că la data de 27.06.2008 a fost încheiat contractul de credit între M R. B. S.A. şi S.C. H.S.R.L. pentru suma de 277.749, 07 lei. La aceeaşi dată a intervenit contractul de novaţie încheiat între cele două părţi şi debitorul iniţial pentru aceeaşi creanţă. Prin contractul de cesiune încheiat la data de 25.09.2009 M.R.B. S.A. i-a cedat creanţa.
Deşi prin sent. com. nr. 1041/F/2009 pronunţată de Tribunalul Bihor s-a pus în vedere administratorului judiciar să notifice toţi creditorii, până în prezent nu a primit o asemenea notificare, fiind încălcate dispoziţiile art. 7 alin. 3, 32 alin. 2 şi 61 alin. 1 şi 3 din Legea nr. 85/2006. Întrucât notificarea nu i-a fost transmisă potrivit dispoziţiilor Codului de procedură civilă, se impune admiterea contestaţiei.
În drept au fost invocate prevederile art. 7 alin. 3, 32 alin. 2 şi 61 alin. 1 şi 3 din Legea nr. 85/2006.
Analizând actele şi lucrările dosarului instanţa reţine în fapt că prin sent. com. nr. 1041/F/29.04.2009 pronunţată de către Tribunalul Bihor a fost deschisă procedura insolvenţei faţă de debitoarea SC H. SRL, fiind stabilit ca şi termen limită pentru depunerea declaraţiilor de creanţă 29.06.2009. Deschiderea procedurii insolvenţei a fost publicată de către lichidatorul judiciar la data de 05.06.2009 în ziarul „Jurnalul de dimineaţă”, precum şi la data de 16.06.2009 în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă ( filele 78 şi 80 ). Creditoarea a depus declaraţia de creanţă în data de 21 octombrie 2009 ( fila 58 ).
Potrivit art. 7 alin. 1 din Legea nr. 85/2006 citarea părţilor, precum şi comunicarea oricăror acte de procedură, a convocărilor şi notificărilor se efectuează prin Buletinul Procedurilor de Insolvenţă. De la această regulă alineatul 3 al aceluiaşi articol instituie două excepţii : comunicarea actelor de procedură anterioare deschiderii procedurii şi notificarea deschiderii procedurii, ambele urmând să se facă potrivit dispoziţiilor Codului de procedură civilă. Întrucât există însă posibilitatea ca nu toţi creditorii să fie identificaţi în etapa incipientă a procedurii, teza a II-a a acestui alineat reinstituie regula prescrisă de alineatul 1 al art. 7.
Legiuitorul nu face nicio distincţie în funcţie de categoria din care face parte creditorul, citarea prin publicitate instituită cu titlu general de art. 95 C.pr.civ. fiind înlocuită cu modalitatea specială prevăzută de art. 7 alin. 1 din Legea nr. 85/2006. Respectarea celor două modalităţi de citare reprezintă o condiţie necesară şi suficientă pentru ca prezumţia instituită de lege referitoare la deschiderea procedurii şi termenele care încep să curgă să îşi găsească aplicabilitatea. De altfel, art. 61 alin. 1 şi 3 prevede în mod expres că în urma deschiderii procedurii administratorul judiciar ca trimite o notificare tuturor creditorilor menţionaţi în lista depusă de debitor.
Interpretarea dispoziţiilor amintite conduce la concluzia că numai în măsura în care a fost depusă lista respectivă, incumbă administratorului judiciar obligaţia de a proceda la notificarea individuală a fiecărui creditor. În ipoteza în care lista nu a fost depusă, notificarea făcută prin cele două mijloace de publicitate – ziar de largă circulaţie şi Buletinul Procedurilor de Insolvenţă – suplineşte notificarea individuală.
Aşa fiind, instanţa reţine că a fost depusă de către creditor declaraţia de creanţă după expirarea termenului limită fixat prin sentinţa de deschidere a procedurii, astfel încât consideră că în mod corect lichidatorul judiciar a considerat-o tardivă. Pe cale de consecinţă va respinge contestaţia ca nefondată.