Sentinţă
Tip: CIVIL
NR./Dată: 607/21.09.2010
Autor: Judecătoria Moldova Nouă
Judecător: – ANCA DRULĂ
Domenii asociate: acţiune în constatare, anulare încheiere C.F.
Instanţa a admis în parte acţiunea civilă completată de reclamanţi, a admis cererea reconvenţională, a atribuit pârâtului-reclamant reconvenţional D. G. cele două cote de câte 1/16, aferente reclamanţilor D. S. şi D. E. L., din imobil, cu titlu de sistare indiviziune, având în vedere că imobilul nu este comod partajabil şi că el deţine deja cota de 14/16, l-a obligat la plata de sulte reclamanţilor D.S. şi D.E.L., conform cotelor lor de câte 1/16 şi l-a autorizat să solicite intabularea celor două cote de câte 1/16 aferente reclamanţilor, cu titlu de sistare indiviziune, urmând ca restul cotelor să rămână înscrise pe numele vechilor proprietari.
A respins acţiunea reclamanţilor D. S. şi D. E.L., cu obiect rectificare CF şi acţiune în constatare.
A reţinut că pârâtul a fost singurul care a făcut îmbunătăţiri la imobil, iar în prezent locuieşte efectiv în acesta. Instanţa a reţinut în lotul pârâtului- reclam. reconvenţional D.G. valoarea investiţiilor la imobil, în cuantumul rezultat din raportul de expertiză
Cu privire la acţiunea de rectificare a cărţii funciare , întemeiată pe faptul că între cele două hotărâri ale Comisiei Judeţene de aplicare a L112/1995, există diferenţe cu privire la cota din imobilul ce se restituie pârâtului D.G., respectiv 3/12 faţă de 9/16, instanţa a constatat că este vorba doar de o eroare materială, rectificată ulterior, iar nu de un fals săvârşit de pârâtul D. I., întrucât Statul Român preluase o cotă de 9/16 din acest imobil, iar nu o cotă de 3/12, motiv pentru care a respins-o.
Astfel că pârâtului D. G., fiind singurul care a formulat cerere de reconstituire a imobilului respectiv, în baza Legii 112/1995, nu putea să i se restituie decât cota care fusese preluată de stat, respectiv cota de 9/16, iar nu o altă cotă.
Faţă de aceste considerente, instanţa, văzând disp. prev. de art. 111 C.p.c., art. 728 Cod civil, art. 22 şi 33 din Legea nr. 7/1996, a admis în parte acţiunea completată de reclamanţi şi în totalitate cererea reconvenţională .
2