Fond funciar. Actiunea în rectificarea titlului de proprietate vizeaza erori materiale, de forma si nu chestiuni de fond.
Prin actiunea civila înregistrata pe rolul Judecatoriei Arad la data de 09.04.2012, petentul … a chemat în judecata intimatele Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Arad si Comisia locala pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Sagu, solicitând rectificarea Titlului de proprietate nr. …, în sensul completarii acestuia cu suprafata de 0,50 ha teren, asupra careia i s-a constituit un drept de proprietate prin Hotarârea Comisiei judetene Arad nr. …, astfel ca suprafata corecta este de 2,50 ha, conform tabelului din Anexa 12 – pozitia 388, asa cum rezulta din Adeverinta nr. …, în temeiul art. 555 Cod civil; punerea sa în posesie în ce priveste suprafata de teren arabil de 0,50 ha cu teren în localitate, în temeiul art. 563 Cod civil.
În motivare, petentul arata ca este mostenitorul defunctului sau frate …, cu ultimul domiciliu în …, în cota de 1/1, astfel cum rezulta din certificatul de mostenitor nr. …, iar prin Hotarârea nr. …, acestuia i s-a constituit dreptul de proprietate asupra suprafetei de 2,50 ha teren, dovada în acest sens fiind Adeverinta … emisa de Comisia locala pentru stabilirea dreptului de proprietate Sagu.
Cu toate acestea, în mod eronat în Titlul de proprietate nr. … emis pe numele defunctului sau frate, s-a mentionat reconstituirea dreptului de proprietate doar asupra suprafetei de 2 ha teren în loc de 2,50 ha teren, cum s-a dispus prin Hotarârea Comisiei judetene Arad.
Pentru aceste motive, solicita admiterea actiunii si rectificarea Titlului de proprietate nr. ….
În drept, invoca disp. art. 555, 563 Cod civil.
Intimatele, desi legal citate, nu si-au precizat pozitia fata de cererea formulata si nu s-au prezentat la judecata.
Analizând actele si lucrarile dosarului, instanta retine în fapt ca pretentiile reclamantului nu pot fi valorificate pe calea procedurala aleasa de acesta.
Rectificarea titlului de proprietate este o procedura care porneste de la premisa unei reconstituiri definitive si necontestate si presupune doar îndreptarea unor erori materiale strecurate cu ocazia redactarii titlului de proprietate.
Or, nu acesta este cazul în speta. Ceea ce în fond reclama petentul este faptul ca reconstituirea dreptului de proprietate nu s-a facut la nivelul la care era îndreptatit defunctul sau frate, fiindu-i atribuite doar 2 ha teren în loc de 2,5. Însa, pentru contestarea unui asemenea aspect, persoana în favoarea careia s-a facut reconstituirea trebuia sa formuleze plângerea prevazuta de art. 53 din Legea nr. 18/1991, cel mai târziu la momentul la care i-a fost înmânat titlul de proprietate. Cum o asemenea plângere nu a fost formulata instanta nu poate permite petentului a sustine motivele ce se pot invoca doar în plângere, pe calea unei proceduri sumare cum este cea a rectificarii titlului de proprietate.
Ca urmare, apreciind ca rectificarea titlului de proprietate solicitata de reclamant nu poate privi completarea acestuia cu înca 0,5 ha teren, în temeiul textelor de lege susmentionate, instanta va respinge plângerea.