Prin plângerea înregistrată la Judecătoria Videle, sub nr. 428/335/25.03.2010,petentul V. I a solicitat instanţei ca în contradictoriu cu C. J.T. şi C.L. de Fond Funciar B. să se elibereze titlul de proprietate pentru locul de casă situat în satul T, pentru care nu a depus cerere în termen la Legea 18/1991 a fondului funciar.
În motivarea plângerii petentul arată că terenul intravilan în cauză este aferent casei de locuit, este identificat în registrul cadastral al satului T., comuna B., la partida cadastrală nr.807, în tarlaua 21, cu următoarele categorii de folosinţă: teren cu destinaţia curţi construcţii, în suprafaţă de 775 mp. mp, în P-1268, şi teren arabil intravilan de 795 mp., în P- 1269.
A depus la dosarul cauzei adeverinţa nr. II/1112/24.03.2010, a Primăriei B. privind amplasarea terenului şi deţinătorul acestuia, adresa nr. 953/18.03.2010 a Primăriei B. prin care i s-a comunicat copia HCJ,, copia acestei hotărâri, referatul Comisiei locale de fond funciar cu propunerea de validare, autorizaţia de construire a locuinţei, actul de identitate.
Ambele intimate au depus întâmpinări şi actele ce au stat la baza emiterii hotărârii atacate, Comisia locală de fond funciar fiind de acord cu admiterea acţiunii.
Având în vedere actele dosarului instanţa reţine următoarele:
Prin hotărârea C. J. nr.16990/24.12.2008, comunicată petentului la data de 18.03.2010, i s-a respins acestuia cererea de constituire a dreptului de proprietate pentru terenul pe care îl deţine, cu motivarea că nu s-a depus cererea în termen.
Prin referatul întocmit de Comisia locală de fond funciar B , nr.3783/03.12.2008, (f.8),se arată că petentul V. T.I. deţine un teren de 1570, pe raza satului T.la poziţia cadastrală 807, teren pe care are construită locuinţa şi se propune validarea cererii sale de stabilire a dreptului de proprietate pentru acest teren.
Propunerea a fost respinsă cu motivarea că petentul nu a formulat cerere în termenul legal.
Hotărârea comisiei Judeţene de fond funciar este nelegală pentru cele ce urmează:
Potrivit art. 11 din legea 18/1991, modificată succesiv, „ suprafaţa adusă în cooperativa agricolă de producţie este cea care rezultă din : actele de proprietate, carte funciară, cererile de înscriere în cooperativă, registrul agricol, evidenţele cooperativei, orice alte probe, inclusiv declaraţiile de martori.
În cazul petentului, din documentele înaintate instanţei atât de către acesta( filele 9-19) cât şi de către cele două comisii de fond funciar ( filele2329 şi 38-49) rezultă că terenul în litigiu a fost dobândit de acesta de la fostul CAP T. şi a construit pe el locuinţa.
Potrivit disp. art.23 alin 1 din legea 18/1991 „ Sunt şi rămân în proprietatea privată a cooperatorilor sau după caz a moştenitorilor acestora, indiferent de ocupaţia sau domiciliul lor, terenurile aferente casei de locuit şi anexelor gospodăreşti, precum şi curtea şi grădina din jurul acestora, determinate potrivit art.8 din Decretul-lege nr. 42/1990, privind unele măsuri pentru stimularea ţărănimii.”
În virtutea principiului interpretării teleologice referitor la finalitatea, scopul urmărit de legiuitor prin instituirea acestei dispoziţii rezultă că, intenţia a fost tocmai aceea de a consolida dreptul de proprietate privată în favoarea deţinătorilor unor astfel de imobile. Dovada acestei consolidări, a acestei concretizări a dreptului o constituie înscrisul „Titlu de proprietate” ce se emite de către autoritatea competentă.
Susţinerea că cererea de stabilire a dreptului de proprietate nu a fost depusă în termen nu poate fi primită de instanţă deoarece prin chiar sintagma „ sunt şi rămân în proprietatea actualilor deţinători” ce apare în conţinutul art.23, legiuitorul a înţeles să creeze un statut aparte celor care la momentul apariţiei legii 18/1991 ( şi mai înainte a dec.42/1990), stăpâneau terenul aferent casei de locuit şi anexelor gospodăreşti.
Petenul a dovedit faptul posesiei, al delimitării terenului ce corespunde cu datele existente în evidenţele Comisiei locale B.
Pentru aceste considerente în numele legii hotărăşte:
Admite plângerea formulată de petentul V.I. astfel cum a fost modificată.
Anulează Hotărârea nr. 1699/24.12.2008, emisă de Comisia Judeţeană T. Pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată Asupra Terenurilor, ca nelegală.
Constituie dreptul de proprietate asupra terenului intravilan în suprafaţă de 1570 mp. pe raza localităţii B., sat T, jud. T., în Tarlaua 21,compus din teren cu destinaţia curţi construcţii, în suprafaţă de 775 mp. mp, în P-1268, şi teren arabil intravilan de 795 mp., în P- 1269, pe numele petentului.
Ia act că nu se solicită cheltuieli de judecată.