Complicitate la furt calificat prev. de art. 208-209 lit. a Cod penal şi violare de domiciliu prev. de art. 192 alin. 1 Cod penal , cu aplicarea prevederilor art. 99 şi urm. Cod penal. Judecarea cauzelor privind infracţiunile săvârşite de minori. Sus…


Prin decizia nr. 682 /R/27.10.2004 a Curtii de Apel s-a admis recursul declarat de inculpatul L. B, împotriva Deciziei penale nr. 215 din 10 august 2004, pronuntata de Tribunalul Harghita în dosar nr. 3567/2003.

S-a caseaza integral decizia atacata, si s-a desfiintat în tot sentinta penala nr. 489 din 29 septembrie 2003 pronuntata de Judecatoria Odorheiu Secuiesc în dosarul nr. 627/2003 si dispune trimiterea cauzei spre rejudecare la Judecatoria Odorheiu Secuiesc.

Cheltuielile judiciare în recurs  au ramas în sarcina statului, din care suma de 400.000 lei reprezentând onorariu avocatial din oficiu se va avansa Baroului Mures din fondul special al Ministerului Justitiei.

Curtea legal investita, a retinut  urmatoarele:

Inculpatul minor L. B., a fost trimis în judecata în conformitate cu rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Odorheiu Secuiesc, pentru savârsirea a doua fapte penale în concurs, respectiv complicitate la furt calificat prev. de art. 26 Cod penal raportat la art. 208 – 209 lit. a Cod penal si violare de domiciliu prev. de art. 192 alin. 1 Cod penal, retinându-se aplicarea prevederilor art. 99 si urm. Cod penal.

La Judecatoria Odorheiu Secuiesc, inculpatul recurent L. B. a fost prezent doar la data de 12 mai 2003, când s-a procedat la audierea lui în calitate de inculpat. In continuare judecarea cauzei a avut loc în lipsa inculpatului, ceea ce contravine prevederilor art. 484 alin. 1 Cod procedura penala care impun urmatoarele : “judecarea cauzei privind o infractiune savârsita de un minor se face în prezenta acestuia, cu exceptia cazului când minorul s-a sustras de la judecata”.

Aceste dispozitii sunt imperative, încalcarea lor atragând nulitatea prev. de art. 197 alin. 2 Cod procedura penala.

In speta, din procesul verbal încheiat de organele de politie cu ocazia executarii mandatului de aducere, rezulta ca inculpatul minor se afla cu asentimentul familiei la câmp, lucrând ca cioban, ceea ce nu  echivaleaza cu o sustragere de la judecata si ar fi justificat judecarea sa în lipsa.

Asa fiind, recursul declarat de inculpat va fi admis si potrivit art. 385’15 pct. 3 alin. 2 Cod procedura penala, cauza va fi trimisa spre rejudecare instantei de fond.

Odata cu rejudecarea se va avea în vedere si apararile invocate de inculpat în caile de atac uzitate.