Infracţiuni prev de art 208 alin 1-209 alin 1 lit a,g,i Cp şi art 26 Cp rap la art 208 alin 1-209 alin 1 lit a,g,i Cp.


Obiect: infracţiuni prev de art  208 alin 1-209 alin 1 lit a,g,i Cp şi art 26 Cp rap la art 208 alin 1-209 alin 1 lit a,g,i Cp.

Prin rechizitoriul procurorului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău nr.  745/P/2011  s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inc.MD pentru săvârşirea infracţiunii prev de art  208 alin 1-209 alin 1 lit a,g,i Cp şi art 26 Cp rap la art 208 alin 1-209 alin 1 lit a,g,i Cp.

In motivarea actului de sesizare se afirmă că inculpaţii MS şi CI în noaptea  de 7/8.04.2012, au pătruns prin forţarea şi escaladarea unui geam în locuinţa părţii vătămate DL,  de unde au sustras mai multe bunuri electronice în valoare  de 5000 lei.

Se mai afirmă că inculpatul BC  în noaptea de 7/8.04.2012 a ajutat la transportarea bunurilor sustrase de către MŞ şi CI în baza unei înţelegeri cu aceştia.

Pentru dovedirea situaţiei de fapt au fost propuse spre administrare următoarele mijloace de probă:

-proces-verbal de consemnare a plângerii,

-proces-verbal de consemnare a plângerii,

– proces-verbal de cercetare la faţa locului şi planşa foto,

– proces-verbal de cercetare la faţa locului şi planşa foto,

-declaraţii partea vătămată,

-declaraţii partea vătămată,

– declaraţii martori,

– declaraţii martori,

– declaraţii inculpat.

– declaraţii inculpat.

In temeiul art. 320 ind.1 Cod pr.penală, până la începerea cercetării judecătoreşti inculpaţii au declarat personal că recunoaşte săvârşirea faptelor reţinute în actul de sesizare al instanţei şi că solicită ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală.

Constatând îndeplinite condiţiile prev. de art. 320 ind.1 Cod pr.penală, instanţa a admis cererea inculpaţilor.

Prin coroborarea probelor administrate, instanţa reţine că în seara zilei de 07.04.2012 în jurul orelor 22,00 inculpatul  MŞ şi CI s-au întâlnit în satul X. MS locuieşte în satul X şi de fiecare dată când merge acasă trece prin dreptul locuinţei părţii vătămate DL. Acesta cunoştea faptul că locuinţa părţii vătămate este nefolosită , proprietarii DL şi DG fiind plecaţi la muncă în străinătate şi că în interiorul acesteia se află depozitate bunuri.

Astfel, întâlnindu-se cu prietenul său CI, i-a propus acestuia să meargă împreună la locuinţa în cauză pentru a sustrage bunuri din interior , CB fiind de acord. Cei doi au mers la locuinţa părţii vătămate şi au pătruns în curte prin escaladarea gardului după care s-au deplasat în spatele imobilului  unde au observat un geam de aproximativ 40cm*40 cm . Inculpaţii au sprijinit un palet de lemn de peretele din dreptul respectivei ferestre, palet găsit în curte şi pe acesta s-au căţărat şi au pătruns în locuinţă.

Odată pătrunşi  în locuinţă aceştia au răvăşit bunurile din interior în încercarea de a găsi bunuri de valoare pentru a fi luate şi valorificate. Astfel au sustras din interiorul locuinţei următoarele bunuri: o unitate centrală marca D de culoare gri cu negru ,un monitor LCD marca LG de culoare gri cu negru o tastatură marca Genius de culoare albastru cu negru, un sistem audio marca DK digital format din 6 piese respectiv 5 boxe audio şi un subwoofer, telecomandă şi cablurile electrice aferente toate de culoare gri , o cameră web marca Microsoft de culoare neagră cu cablu optic, un modem marca ZTE de culoare negru cu albastru cu cablu optic, mouse marca Media Tech de culoare neagră  cu cablu optic şi un cablu de alimentare PC.

Cei doi inculpaţi au luat bunurile din locuinţă, pe care le-au pus într-o pătură şi au ieşit pe geamul de la dormitor care l-au deschis din interior.

Inculpatul M l-a sunat pe inculpatul BC pentru a-i ajuta să transporte bunurile cu maşina proprietate personală.

Acesta s-a prezentat, bunurile au fost încărcate, moment în care a luat cunoştinţă că bunurile provin din locuinţa părţii vătămate DV, fiind sustrase de ceilalţi doi inculpaţi.

Pe traseu inculpatul C a fost lăsat în zona primăriei comunale acesta luând cu el sistemul audio sustras pe care ulterior l-a vândut martorului AV, restul bunurilor rămânând la inculpatul M fiind transportate în com X la domiciliul inculpatului BC.

Paguba pricinuită părţii vătămate DL estimată la valoarea de 5000 lei a fost reparată integral în faza de urmărire penală prin restituirea bunurilor.

La reţinerea situaţiei de fapt instanţa a avut în vedere următoarele mijloace de probă:

Faptele săvârşite de către inculpaţii M şi C. întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii prev de art 208 alin 1-209 alin 1 lit a,g,i Cp, iar faptele săvârşite de inculpatul B întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii prev de art 26 Cp rap la art 208 alin 1-209 alin 1 lit a,g,i Cp.

In temeiul art.345 C.p.p. având în vedere că faptele există, fiecare constituie infracţiune şi că au fost săvârşite de către inculpaţi, urmează a dispune condamnarea acestora.

La individualizarea judiciară a pedepselor, instanţa va ţine seama de criteriile generale prev.de art.72 C.p. respectiv dispoziţiile părţii generale ale C.p., limitele de pedeapsă fixate în partea specială aşa cum vor fi reduse prin aplic. art.320 ind.1 C.p.p., gradul de pericol social al faptelor săvârşite, persoana inculpaţilor şi imprejurările care atenueaza răspunderea penală prev de art 74 lit  a  Cp, respectiv  buna conduită anterioară.

Având în vedere că pedepsele aplicate sunt mai mici de 3 ani, că inculpatul nu au mai fost condamnaţi anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 6 luni şi că scopul pedepselor poate fi atins chiar fără executare, instanţa constatând întrunite condiţiile prevăzute de art.81 C.p., urmează a dispune suspendarea condiţionată a executării acestora, va stabili termenul de încercare pe durata prev.de art.82 C.p. şi va atrage atenţia inculpaţilor asupra prev.art.83 C.p.

In temeiul art.71 al.1,2 C.p.instanţa va aplica inculpaţilor pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art.64 lit.a teza II si b C.p.

In temeiul art.71 al.5 C.p.instanţa va suspenda executarea pedepselor accesorii a interzicerii drepturilor prev. de art.64 lit.a teza II si b C.p. pe durata suspendării condiţionate a executarii pedepselor închisorii.

In temeiul art.14 C.p.p. şi art.346 C.p.p., instanţa va lua act de neconstituirea părţii  vătămate  DL ca parte civilă.

In temeiul art.189 C.p.p. instanţa va dispune plata din fondurile M.J.

a onorariilor pentru apărătorii desemnaţi din oficiu.

In temeiul art.191 al 2  C.p.p. instanţa constatând culpa procesuală a

inculpaţilor, urmează a dispune obligarea acestora la plata cheltuielilor judiciare avansate de către stat.

1