Sentinţa penală nr. 33/2010


JUDECATORIA ALESD

SENTINŢA PENALĂ

NR. 33/2010

din data de 19.02.2010

Dosar penal nr. 1103/177/2009

Domeniu asociat –  furt

Constată că prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Aleşd  din data de 28.05.2009, înregistrat la instanţă la data de 08.06.2009 a fost trimisă în judecată inculpata  R.G., fiind acuzată de săvârşirea infracţiunilor de  violare de domiciliu prev de art. 192 alin 2Cpen şi furt prev. şi ped. de art.. 208, al 1,  Cpen cu  aplic art. 33 lit a Cpen .

S-a reţinut în sarcina inculpatei faptul că în cursul lunii aprilie 2009, a pătruns  fără drept, singură pe timp de zi, pe uşa de la poartă în condiţiile în care aceasta era  descuiată, în curtea locuinţei părţii vătămate  B.C. şi mai apoi pe uşa de la intrare,  în locuinţa acesteia, de unde a sustras suma de 700 lei .

Audiată fiind în cursul urmăririi penale, inculpata a recunoscut săvârşirea faptei pusă în sarcina sa.

În cursul cercetării judecătoreşti, inculpata a uzat de dreptul său de a nu da nicio declaraţie, arătând că îşi menţine declaraţiile date în faza de urmărire penală.

În cauză s-a constituit parte civilă numita B.C. solicitând obligarea inculpatei  la plata sumei de 200 lei, cu titlu de despăgubiri civile.

Examinând actele şi lucrările dosarului de urmărire penală coroborate cu probele din cursul cercetării judecătoreşti, instanţa reţine următoarele:

La data de 22.04.2009, inculpata R.G., se găsea la cerşit în localitatea Birtin alături de doi copii  minori ai săi, iar la un moment dat s-a întâlnit cu numitul R. T. pe care l-a rugat să-i conducă copii acasă întrucât ea înţelege să mai rămână la cerşit. Imediat după aceasta inculpata constatând că uşa de la poarta de intrare în curtea părţii vătămate B.C. era deschisă, a pătruns fără drept în curte iar mai apoi în locuinţă de unde a sustras dintr-o geantă un portmoneu în care se afla suma de 700 lei, după care a părăsit locuinţa.

În cursul urmăririi penale s-a reuşit recuperarea sumei de 500 lei care a fost restituită către partea vătămată pe bază de dovadă.

Această stare de fapt a fost reţinută de instanţă urmare a coroborării mijloacelor de probă reprezentând declaraţia inculpatei, a  părţii vătămate,  ale martorilor D.N.şi B.M., conţinutul procesului verbal de cercetare la faţa locului şi conţinutul procesului verbal de reconstituire.

În drept faptele inculpatei R.G., astfel cum au fost descrise mai sus, întrunesc elementele constitutive ale unei infracţiunii de  violare de domiciliu, prev de art. 192 alin 1  Cod penal şi  ale unei infracţiuni de furt prev. de art. 208 al. 1 C. pen. texte de lege în baza cărora instanţa o va condamna pe inculpată la o pedeapsă de 6 luni  închisoare, pentru infracţiunea de violare de domiciliu şi 1 an închisoare pentru infracţiunea de furt.

Întrucât toate aceste infracţiuni au fost săvârşite de inculpata R.G., înainte  de a fi  condamnată definitiv pentru vreuna din ele, fiind vorba deci de modalitatea concursului real de infracţiuni, instanta în baza art. 33  lit a , 34 lit b Cpen,  va contopii pedepsele mai sus stabilite,  va aplica inculpatei R.G., pedeapsa cea mai grea, urmând ca acesta să execute pedeapsa rezultată de 1 an (un ) închisoare.

La individualizarea pedepselor stabilite pentru fiecare infracţiune în parte şi a celei rezultate, instanţa a avut în vedere împrejurările comiterii faptelor, urmările produse concretizate în prejudiciile relativ mic provocat părţii civile, atitudinea de recunoaştere a faptei manifestată de inculpată, precum şi lipsa antecedentelor penale.

În baza art. 71 C. pen., instanta  va  interzice inculpatului drepturile prev. de art. 64 lit. a teza a II-a şi  lit b  C.pen.

Apreciind că nu se impune privarea de libertate a inculpatei, aceasta fiind fără antecedente penale, conform cazierului judiciar de la dosar, cu posibilităţi de îndreptare şi reintegrare socială, instanţa, în baza art. 81 Cod penal, va dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 3 ani, stabilit conform art.82 Cod penal şi va atrage atenţia inculpatului asupra prevederilor art. 83 Cod penal, privind revocarea suspendării.

În baza art. 71 alin 5 C.pen, va suspenda executarea pedepselor accesorii pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii.

În baza art. 14, 15, 346 C.p.p. şi art. 998,999 Cod civil, instanţa va obliga pe inculpata R.G. să plătească părţii civile B.C., suma de 200 lei, cu titlu de despăgubiri civile, constând în diferenţa de prejudiciu nerecuperat din totalul sumei sustrase de 700 lei.

În baza art.191 Cod penal, instanta va obliga inculpata la plata sumei de 500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, sumă ce conţine şi onorariul avocatului  din oficiu M. A. în cuantum de 200 lei  care urmează a fi plătit din fondurile Ministerului Justiţiei în contul Baroului Bihor, conform delegaţiei nr. 2177/2009.