Punere sub interdicţie a persoanei ocrotite


Dosar nr. ………. -punere sub interdicţie a persoanei ocrotite-

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA BUHUŞI

SENTINŢĂ CIVILĂ Nr. ………..

Şedinţa publică de la ……………………

Completul compus din:

PREŞEDINTE …………

Grefier ……………….

Ministerul Public procuror: …………………..

Pe rol fiind judecarea cererii formulată de reclamanta ……………… având ca obiect punere sub interdicţie a persoanei ocrotite  ………………..

La apelul nominal făcut în şedinţă publică se prezintă reclamanta ……………………. lipsă fiind  celelalte părţi.

Procedura completă.

S-a făcut referatul cauzei, după care:

Reprezentantul Ministerului Public arată că nu are cereri noi de formulat.

La interpelarea instanţei reclamanta arată că nu are cereri noi de formulat.

Nemaifiind alte cereri de formulat şi probe de administrat, instanţa constată dosarul în stare de judecată şi acordă cuvântul pe fond.

Reprezentantul Ministerului Public având cuvântul pune concluzii de admitere a acţiunii.

Reclamanta având cuvântul solicită admiterea acţiunii.

S-au declarat dezbaterile închise, trecându-se la deliberare.

INSTANŢA

-deliberând –

Asupra cauzei civile de faţă, constată că:

Prin cererea înregistrată sub nr. ……………….. la Judecătoria Buhuşi, reclamanta ……………. a solicitat instanţei ca prin hotărârea ce o va pronunţa să aprobe numirea sa ca şi curator pentru numita ……………………..

Cererea este scutită de plata taxei de timbru şi a timbrului judiciar, potrivit art. 29 din OUG nr. 80/2013.

În motivarea cererii, reclamanta a arătat că numita ……………. suferă de demenţă Alzheimer.

Cererea nu a fost motivată în drept.

Cererii i-au fost anexate copii ale următoarelor înscrisuri: scrisoare medicală, certificat de încadrare în grad de handicap, examen psihologic, scrisoare medicală, bilet de ieşire din spital, buletin de interpretare CT, anchetă socială.

La primul termen de judecată, instanţa a dispus în raport de motivarea cererii şi actele depuse la dosar, recalificarea cererii în punere sub interdicţie şi desemnare tutore.

Părţile au fost legal citate, prezentându-se în instanţă doar reclamanta şi curator special ……………… pentru pârâtă (desemnat de instanţă la data de ………….., potrivit dispoziţiilor art. 167 şi urm. N. C. civ.).

Potrivit art. 937 al. 2 N. C. pr. civ., cererea şi înscrisurile doveditoare au fost comunicate Parchetului de pe lângă Judecătoria Buhuşi, în vederea efectuării de cercetări.

Din actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Aşa cum rezultă din ancheta socială depusă la dosar (filele 15-17), reclamanta este fiica pârâtei, aceasta din urmă având vârsta de 74 de ani şi fiind văduvă din anul 1996.

Atât din ancheta socială cât şi din declaraţiile martorilor ……………. şi ………………., audiate de poliţie (vecine ale pârâtei), a rezultat că aceasta din urmă prezintă tulburări de comportament, nu vorbeşte coerent, astfel că nu se poate înţelege ce spune şi trebuie supravegheată permanent, întrucât nu se poate îngriji singură. Martorii au mai relatat că în prezent pârâta este îngrijită de reclamantă.

Potrivit actelor medicale depuse la dosar, certificatului de încadrare în grad de handicap (fila 6 dosar) şi expertizei medico-legale psihiatrice efectuate în cauză (fila 42 dosar), pârâta suferă de boală Altzheimer, este încadrată în grad de handicap grav – cu asistent personal, nu are capacitate psihică de apreciere a faptelor sale şi a consecinţelor acestora, nu păstrează capacitatea de autoconducţie, autoîngrijire şi de administrare a bunurilor proprii.

Faţă de situaţia astfel reţinută, văzând recomandările comisiei medicale în sensul instituirii măsurii interdicţiei, precum şi dispoziţiile art. 164, 170 şi urm. din N. C. civ., care reglementează ocrotirea interzisului judecătoresc, instanţa va a admite cererea formulată, va a dispune punerea sub interdicţie a pârâtei şi va desemna ca şi tutore al acesteia pe reclamantă.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Admite cererea având ca obiect punere sub interdicţie şi numire tutore, formulată de reclamanta ………………., domiciliată  în  ……………… în contradictoriu cu pârâta …………………..,  domiciliată în loc. Buhuşi, str. ……………….., aşa cum a fost precizată.

Dispune punerea sub interdicţie a pârâtei …………. având CNP-ul ……………. născută la data de ……………….., domiciliată în …………………………………

Numeşte tutore al pârâtei ………………., pe reclamanta ……………….., CNP ………………., domiciliată în ……………………

Cu drept de apel la Tribunalul Bacău în termen de 30 de zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică azi, ……………..

Preşedinte,Grefier,