Conform prevederilor pct. 2.4 si 2.5 din Instructiunile privind metodologia de calcul a impozitului pe profit aprobate prin hg 859/ 2002 pentru a beneficia de cota redusa de impozit pe profit trebuie ca transformarea materiei prime in produse finite…


Reclamanta SC “O”  SRL a formulat actiune in contencios fiscal in contradictoriu cu parata DGFP solicitand ca prin sentinta ce se va pronunta sa se anuleze decizia si procesul verbal de control cu privire la plata unei sume  , reprezentand diferenta suplimentara pe impozitul pe profit, dobanzi si penalitati de intarziere aferente acestei diferente.

Prin sentinta 15/2005 Tribunalul Prahova a admis actiunea si a anulat decizia si in parte procesul verbal de control , constatand ca reclamanta datoreaza , cu titlu de impozit suplimentar, o suma mult mai mica , la care se adauga majorari si penalitati de intarziere.

Instanta de fond a retinut ca reclamanta importa materii prime in baza unui contract international , pe care le reexporta , dupa prelucrare , sub forma de produse compensatoare , iar pentru executarea comenzilor , reclamanta apeleaza, in anumite situatii, la colaborarea cu societatile de acelasi profil , cu care a incheiat contracte de prestari servicii.

Instanta de fond a mai retinut , pe baza expertizei efectuate in cauza , ca serviciile executate de alti prestatori sunt cheltuieli aferente veniturilor , iar nu venituri, astfel ca societatii reclamante ii sunt aplicabile disp.art.2.5 din HG 859/2002 conform carora serviciile realizate din activitatile proprii , includ orice servicii executate pentru care beneficiarul prestarii este in strainatate , iar nu disp.pct.2.4 din acelasi act normativ.

Impotriva sentintei a declarat recurs parata DGFP care a aratat ca hotararea este lipsita de temei legal , sprijinindu-se pe expertiza contabila fara a avea in vedere obiectiunile formulate.

Astfel, recurenta a aratat ca potrivit prevederilor HG 859/2002 de aprobare a Instructiunilor privind metodologia de calcul a impozitului pe profit  emise in aplicarea Legii 414/2002 pentru a beneficia de cota redusa de impozit pe profit , transformarea materiei prime (tesaturi textile) in produse finite ( confectii ) vizeaza aceeasi conditie impusa de lege, atat pentru productia de bunuri cat si pentru prestari servicii , respectiv sa rezulte din activitatea proprie a societatii.

Recurenta a mai sustinut ca producatorii beneficiaza de cota redusa de impozit pe profit corespunzatoare valutei incasate intr-un cont bancar in Romania , pentru partea ce reprezinta contravaloarea aportului propriu la realizarea exportului.

Prin urmare, a concluzionat recurenta , organul de control a calculat corect impozitul pe profit , conform punctului 2.7 din Instructiuni , luandu-se in calcul veniturile incasate din export la cursul de schimb in vigoare la data incasarii , nediminuate cu costurile privind transferul bancar.

Examinand sentinta in raport de criticile formulate , de actele si lucrarile dosarului ,dar si de dispozitiile legale incidente in cauza ,  Curtea retine urmatoarele:

In baza contractului de comert international , reclamanta in calitate de producator s-a obligat sa produca confectii textile din materiale si accesorii puse la dispozitie de catre o firma din Anglia, in calitate de beneficiar al produselor rezultate.

Conform prevederilor pct 2.4 si 2.5 din Instructiunile metodologice de calcul al impozitului pe profit , aprobate prin HG 859/2002 exportatorii de bunuri trebuie sa faca dovada prin inregistrarile in contabilitate , ca aceste bunuri sunt realizate din activitatea de profil a societatii , serviciile realizate din activitatea proprie incluzand orice servicii executate , pentru care beneficiarul prestarii este in strainatate.

In consecinta, in raport de normele legale mentionate , pentru a beneficia de cota redusa de impozit pe profit , trebuie ca transformarea materiei prime in produse finite sa rezulte din activitatea proprie a societatii.

Potrivit pct 2.6 din aceleasi Instructiuni in cazul existentei unor comisionari , producatorii beneficiaza de cota redusa corespunzatoare valutei incasate intr-un cont bancar din Romania pentru partea ce reprezinta contravaloarea exportului propriu la realizarea exportului.

Prin urmare , in mod corect organul de control a retinut abaterea comisa de intimata reclamanta constand in luarea nejustificata in calculul veniturilor incasate din export a sumelor reprezentand contravaloarea serviciilor prestate de alti colaboratori , care se recupereaza de la beneficiarul extern , dar care nu reprezinta aportul propriu la realizarea exportului.

In consecinta pentru considerentele mai sus expuse recursul se va admite , se va modifica in tot sentinta recurata si pe fondul cauzei se va respinge actiunea.