Formulare cu regim special procurate din altă sursă decât cele legale. Valoare probantă. Efecte asupra deducerii cheltuielilor.


Formulare cu regim special procurate din altă sursă decât cele legale. Valoare probantă. Efecte asupra deducerii cheltuielilor.

Procurarea şi utilizarea de formulare cu regim special de înscriere şi numerotare, din alte surse decât cele prevăzute în hotărâre, sunt interzise (art.6 din HG nr.831/1997). Acestea nu pot constitui documente justificative să dea dreptul la deducerea cheltuielilor aferente.

Secţia comercială şi contencios administrativ-Decizia civilă  nr.542/11 octombrie 2004

Prin sentinţa civilă nr.4111/2003 pronunţată de Tribunalul Sibiu în dosar nr.7443/2003 a fost admisă în parte acţiunea în contencios administrativ fiscal formulată de reclamanta SC “A” SRL Sibiu în contradictoriu cu pârâta DGFP Sibiu, dispunându-se anularea în parte a procesului-verbal de control din 30.05.2003 şi a deciziei nr.212/2003 dată de pârâtă, pentru suma de 51.328.135 lei reprezentând impozite pe profit, TVA, dobânzi şi majorări de întârziere.

Pentru a pronunţa această hotărâre, tribunalul a reţinut că suma de bani în discuţie reprezintă o cheltuială deductibilă întrucât reclamanta a cumpărat mărfurile cu documente justificative, fiind de bună credinţă, iar culpa nu poate să-i aparţină, de vină fiind furnizorul, care a procurat şi utilizat formulare cu regim special din alte surse decât cele autorizate.

Împotriva hotărârii au declarat recurs Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu şi DGFP Sibiu.

În recursul său, Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a susţinut că prin hotărârea atacată s-a făcut o greşită aplicare a legii, întrucât aprovizionările cu marfă au fost efectuate de la funizori care nu sunt înregistraţi ca plătitori de TVA, iar actele emise de acestea nu pot fi calificate ca documente justificative care să confere dreptul la deducerea cheltuielilor.

La rândul său pârâta DGFP Sibiu a criticat hotărârea pentru nelegalitate, apreciind că formularele utilizate nu sunt documente legale de provenienţă întrucât sunt procurate din alte surse decât cele prevăzute de lege.

Recursurile sunt fondate.

Potrivit art.6 din H.G.nr.831/1997, procurarea şi utilizarea de formulare cu regim special de înscriere şi numerotare din alte surse decât cele prevăzute în hotărâre, sunt interzise.

Prin urmare legea sancţionează nu numai procurarea, ci şi utilizarea de formulare tipizate din alte surse, iar reclamanta folosind facturi necompletate cu toate datele de identificare a furnizorului, cu datele privind expediţia, nesemnate de primire şi neparafate, nu are dreptul la deducerea cheltuielilor.

În speţă, reclamanta s-a aprovizionat cu piese de autoturism, lambriuri PVC de la funizori ce nu sunt plătitori de impozite şi taxe.

Ori, instanţa de fond în mod greşit a reţinut doar buna credinţă fiscală a intimatei, deşi prin adresele nr.2880 şi 2881/2003 Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti şi DGFP Bucureşti au comunicat că nu figurează în baza de date a O.N.R.C. codurile fiscale din facturile de aprovizionare a reclamantei intimate şi că în baza de date de la RTC Holding SA facturile fiscale de aprovizionare în cauză nu figurează ca fiind distribuite de aceasta.

Constatând că instanţa a pronunţat sub acest aspect o hotărâre nelegală, în baza art.304 pct.9, 312 Cod procedură civilă, Curtea a admis recursurile declarate şi a modificat sentinţa în sensul respingerii acţiunii în contencios administrativ.