Incheiere masuri preventive


Măsura preventivă a arestării inculpatului pentru săvârşirea infractiunii de furt calificat în formă continuată

La data de 15.10.2009 Parchetul de pe  lângă Judecătoria Bacău a sesizat instanţa de judecată cu dosarul nr 8274/P/2008 însoţit de referatul cu propunere de luare a măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii MA şi GS ambii cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev de art 208 alin 1-209 alin 1 lit a,e Cod pen cu aplicarea art 41 alin 2 Cod pen(patru acte materiale de furt).

La Judecătoria Bacău cauza a fost înregistrată sub nr 16532/180/2009.

Din actele şi lucrările dosarului instanţa reţine următoarele:

La data de 12.10.2008 inculpaţii MA şi GS s-au deplasat din Bucureşti în municipiul Bacău cu un autoturism condus de învinuitul FV cu intenţia de a sustrage bunuri din magazine de pe raza municipiului Bacău.

În acest sens, la data de mai sus inculpaţii aflându-se în magazinul CF au sustras de pe un raft un aparat PSP3 după care au părăsit magazinul fără să fie depistaţi de agenţii de pază.

Se mai reţine că la 18.01.2009 inculpaţii MA şi GS  au sustras din magazinele AR şi din magazinul CF un laptop marca Fujitzu Siemens în valoare de 1600 lei respectiv două plăci video în valoare de 1160 lei.

Activitatea infracţională a inculpaţilor MA şi GS a continuat în 11.02.2009 când au sustras din incinta MA un proiector marca Sonz în valoare de 2000 lei.

Din actele de la dosar instanţa reţine că identificarea inculpaţilor s-a realizat în urma videofilmării cu ajutorul aparaturii de supraveghere din magazinele respective.

Se mai reţine că aparatura electronică sustrasă a fost valorificată ulterior de inculpaţi şi învinuitul FV pentru suma totală de 2100 lei  bani ce au fost împărţiţi în mod egal de aceştia.

Totodată se reţine că la fiecare act material inculpaţii s-au deplasat de la Bucureşti la Bacău în scopul sustragerii bunurilor de mai sus cu autoturismul condus de învinuitul FV.

Toate acestea nasc presupunerea  rezonabilă că inculpaţii au săvârşit infracţiunile pentru care sunt în prezent cercetaţi şi care rezultă din coroborarea următoarelor mijloace de probă: declaraţii părţi civile, planşe foto, procese-verbale de cercetare la faţa locului, proces-verbal de urmărire imagini video, declaraţii martori, procese-verbale de reconstituire, declaraţii inculpaţi.

Analizând actele dosarului, propunerile formulate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău, instanţa concluzionează ,în raport de condiţiile concrete şi împrejurările comiterii infracţiunilor mai sus descrise, de modalităţile de desfăşurare a activităţii infracţionale, premeditarea acesteia, numărul participanţilor, valoarea prejudiciului şi urmările produse, că faptele mai sus descrise prezintă un grad ridicat de pericol social, iar la dosar sunt suficiente elemente din care se poate trage concluzia că lăsarea în libertate a inculpaţilor prezintă un pericol social concret pentru ordinea publică.

Prin urmare, fiind incident unul din cazurile prev de art 148 Cod pr pen şi anume lit f, infracţiunile pentru care se efectuează cercetări fiind sancţionate cu închisoarea mai mare de 4 ani, pentru considerentele arătate, va admite propunerile Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău şi în consecinţă va dispune arestarea preventivă a inculpatului MA şi a inculpatei GS pentru o durată de 25 zile începând cu 15.10.2009 şi până la 08.11.2009 inclusiv.

Totodată, va emite de îndată mandatele de arestare preventivă faţă de inculpaţi.

Încheierea a rămas definitivă prin încheierea Tribunalului bacău din 19.10.2009 prin care:

Incheiere: În baza art.385 ind. 15 pct.1 lit.b Cod pr.penală, Respinge, ca nefondate recursurile formulate de inculpaţii ANDREI MIHAI şi ŞERBAN CORINA GEORGIANA împotriva încheierii penale din data de 15 octombrie 2009 pronunţată de Judecătoria Bacău în dosarul nr. 16532/180/ 2009. Constată că inculpata ŞERBAN CORINA GEORGIANA a fost asistată de apărător ales Onorariu avocat oficiu în suma de 100 lei, va fi suportat din fondul M.J. – pentru recurentul ANDREI MIHAI. În baza art. 192 alin.2 Cod pr. penală obligă recurentul Andrei Mihai la 160 lei cheltuieli judiciare către stat în care s-a inclus şi onorariu avocat oficiu, iar pe recurenta Şerban Corina Georgiana la 60 lei cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică , azi, 19 octombrie 2009, în prezenţa inculpaţilor arestaţi.

1