Infracţiunile prev. de. art. 184, alin.2 şi 4 C.pen. Actiunea civilă


Infracţiunile prev. de. art. 184, alin.2 şi 4 C.pen. Actiunea civilă

 Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Craiova,  din 04.04.2005, a fost trimis in judecata, in stare de libertate inculpatul A.D. pentru savarsirea a doua  infracţiunii prev. de art. 184 alin.2 si 4 C.p cu aplic.art.37 lit.a C.p.

 Din actul de sesizare al instanţei, s-a retinut urmatoarea stare de fapt:

 In dupa-amiaza zilei de 29.08.2004, inculpatul A.D., posesor al permisului de conducere categoria B din anul 1999 desfasura activitatea de taximetrie pe raza teritoriala a mun. Craiova, cu un autoturism marca TICO cu nr. de inmatriculare DJ.55.PCM la firma de taxi Contact.

 In jurul orei 16.30, in timp ce conducea autoturismul pe bulevardul Carol I in direcţia Gara s-a angajat in depasirea unei coloane de  autovehicule şi a patruns pe contrasens. Dupa ce a ocolit un autoturism marca Mercedes, care circula din sens opus, a incercat sa redreseze autoturismul, dar a intrat in impact frontal cu  un autoturism marca Cielo cu nr. de inmatricular DJ.99.EDV, condus regulamentar de martorul A. F. C..

 In autoturismul marca Cielo taxi condus de martorul A.F. C., pe bancheta din faţa se afla partea vatamata M. E. iar pe bancheta din spate partea vatamata M. E. I.

 In urma producerii accidentului, partile vatamate aflate in autoturismul Cielo taxi au suferit leziuni grave, fiind transportate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţa Craiova, impreuna cu inculpatul pentru acordarea de ingrijiri medicale.

 S-au recoltat probe biologice de sange conducatorilor autoturismelor implicate in accident.

 Inculpatului A. D. i-a fost recoltata o singura proba de sange, la ora 17.38, datorita starii sale de sanatate, rezultatul indicand conform buletinului de analiza o alcoolemie de 0,55 g/ mie.

 Martorul A.F.C. nu avea imbibaţie alcoolica in sange, potrivit buletinului de analiza toxicologica alcoolemie intocmit de IML Craiova.

 Partea vatamata M. E. I., a fost internata la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţa Craiova-Sectia de Ortopedie, in perioada 29.08-15.09.2004 si a suferit multiple leziuni ce au necesitat pentru vindecare un numar de 65-70 de zile de ingrijiri medicale, iar partea vatamata M. E., in varsta de 81 ani, a fost internata la aceeasi unitate sanitara in  perioada 29.08-23.09.2004  şi a suferit multiple leziuni ale membrelor superioare şi inferioare, necesitand 90 de zile de ingrijiri medicale de la data producerii leziunilor.

 Partea vatamata M. E. I. a declarat ca, in ziua de 29.08.2004, in jurul orei 16.00,  a asteptat la gara CF Craiova pe mama sa, M. E., sora M. G. şi fiica acesteia.

 Deoarece aveau mai multe bagaje, au hotarat sa se deplaseze cu doua autoturisme taxi, primul condus de A. F., urcandu-se partea vatamata M.E.I  (pe bancheta faţa dreapta) si mama sa, partea vatamata M. E. (pe bancheta din spate). In cel de-al doilea taxi marca Cielo s-au urcat martora M. G. şi fiica sa.

 In timp ce se deplasau pe bd. Carol I in direcţia centru martorul A.F., care conducea autoturismul taxi a observat cum autoturismul aflat in faţa sa, marca Mercedes a franat brusc  şi a acţionat şi el sistemul de franare.

 In acelaşi timp a vazut un autoturism taxi Tico care circula din direcţia centru. Acesta a patruns pe sensul sau de deplasare, a evitat autoturismul Mercedes, indreptandu-se spre bordura şi in momentul in care a redresat autoturismul s-a produs impactul frontal intre cele doua autoturisme.

 Martorii oculari  aflati in celalalt taxi Cielo au vazut accidentul şi sustin ca, autoturismul Tico condus de inculpat a patruns pe contrasens şi a produs accidentul.

 Locul in care s-a produs impactul este pe sensul de deplasare al autoturismului marca Cielo , fapt ce s-a constatat şi cu ocazia cercetarii la faţa locului ( proces verbal şi planse foto ).

 Pentru stabilirea corecta a imprejurarilor in care s-a produs accidentul s- a dispus efectuarea unei expertize tehnice.

 In timpul urmaririi penale inculpatul a avut o atitudine sincera şi a recunoscut savarsirea faptei, fiindu-I aduse la cunostiinţa concluziile raportului de expertiză.

 In faza de cercetarea judecatoreasca,desi citat cu mandat de aducere, inculpatul A. D. nu s-a prezentat la nici un termen de judecata,intrucat  la adresa care rezulta din evidentele S.E.I.P Dolj,locuieste alta familie.

 Inculpatul a fost citat prin afisare la usa instantei,la Consiliul Local si chiar in cotidianul « Gazeta de Sud ».

Partile vatamate M.E.I. si M.E., s-au constituit parti civile in procesul penal  cu suma de 80.000.000 lei ROL, daune materiale si 150.000.000 lei ROL, daune morale, respectiv 150.000.000 lei ROL, daune materiale si 500.000.000 lei Rol, daune morale.

A fost introdusa in cauza  partea responsabil civilmente şi asigurătorul .

Partile civile au depus la dosar mai multe acte medicale, respectiv bilete de iesire din spital, certificatele medico-legale, retete medicale, chitante privind cheltuielile efectuate cu tratament si recuperare medicala.

De asemenea partile civile au solicitat audierea martorilor B.T., B.C.

 Instanta a dispus in cauza efectuarea unei expertize medico-legale, care sa constate daca partile vatamate M.E.I. si M.E., in urma accidentului de circulatie, au suferit vreo infirmitate fizica totala sau partiala permanenta care sa le diminueze capacitatea de munca.

 Analizand actele si lucrarile dosarului,instanta constata ca starea de fapt si de drept a fost corect prezentata in rechizitoriu si dovedita cu probele administrate in cauza, motiv pentru care o va retine ca atare.

In drept, fapta inculpatului care intr-un accident de circulatie produs ca urmare a nerespectarii dispozitiilor legale pentru indeplinirea unei anume activitati, a produs partii vatamate M.E.I., o vatamare corporala din culpa ce a necesitat pentru vindecare 65-70 zile de ingrijiri medicale,iar partii vatamate M.E., o vatamare corporala din culpa ce a necesitat pentru vindecare 90 de zile de ingrijiri medicale, intruneste elementele constitutive a doua infractiunii prev. de art. 184 alin. 2 si 4 Cp.

Din fisa de cazier judiciar a inculpatului, reiese ca acesta a mai fost condamnat la pedeapsa de 3 ani inchisoare cu aplicarea disp. art. 81,82 Cp., pentru savarsirea infr.prev. de art. 208,209 Cp., prin s.p.5490/09.12.2003 a Judecatoriei Craiova, astfel incat la data comiterii faptei se afla in stare de recidiva post condamnatorie, prev. de art. 37 lit.a Cp.

La individualizarea judiciara a pedepsei, retinand vinovatia inculpatului, instanta va tine seama de criteriile generale de individualizare, prev. de art. 72 Cp., de modalitatea si imprejurarile concrete ale savarsirii faptei, de urmarile acesteia, de persoana inculpatului, apreciind ca aplicarea unei pedepse de 1 an si 6 luni inchisoare, ca modalitate de executie in regim de detentie, este de natura a-si atinge scopul educativ-preventiv al pedepsei.

Cum cele doua infractiuni sunt in concurs ideal prev. de art. 33 lit.b Cp., instanta va contopi pedepsele conform art. 34 lit.b Cp si va dispune ca inculpatul s-o execute pe cea mai grea.

In baza art. 83 C.p., instanta  revoca beneficiului suspendarii conditionate pentru pedeapsa de 3 ani  inchisoare aplicata inculpatului A.D., prin s.p.5490/2003 a Judecatoriei Craiova si dispune ca inculpatul sa execute aceasta pedeapsa alaturi de pedeapsa mai sus aplicata,in total 4 ani si 6 luni inchisoare.

In temeiul disp. art. 71 Cp.,instanta va interzice inculpatului exercitiul drepturilor prev. de art.64 lit.a si b Cp,pe durata executarii pedepsei.

 In ceea ce priveste latura civila a cauzei,instanta constata ca prin fapta ilicita a inculpatului savarsita din culpa, s-au produs prejudicii materiale si morale mai multor partii civile, respecticv CAS-Spitalul Clinic nr.1,M. E. si M.E.I..

Fiind indeplinite conditiile raspunderii civile delictuale,pentru fapta proprie prev. de art. 998-999 C.civ., instanta il va obliga pe inculpat, la repararea acestora in cuantumul dovedit de fiecare parte civila in parte.

Deoarece in momentul producerii accidentului se afla in exercitarea atributiilor de serviciu, sofer taxi-firma SC X SRL, sunt indeplinite si conditiile prev. de art. 1000 alin,.3 C.civ., privind raspunderea comitentului pentru fapta prepusului, raspundere ce este solidara cu a inculpatului.

Pe de alta parte, deoarece momentul producerii accidentului autoturismul condus de inculpat avea asigurare de raspundere obligatorie la SA ASIGURARE-REASIGURARE ARDAF – Sucursala Oltenia, sunt indeplinite si conditiile prev. de Lg.136/1995,privind raspunderea civila a asiguratorului pentru despagubirile civile, raspundere care este de asemenea  solidara cu a inculpatului.

Ca urmare,instanta va obliga inculpatul A.D., in solidar cu partea responsabil civilmente si alaturi de asigurator, la suma de 45.742.542 lei ROL, catre partea civila CAS Dolj, suma reactualizata la data platii efective, din care 15.425.328 lei ROL, reprezinta cheltuieli de spitalizare cu partea vatamata M. E.I.,iar 30.317.214 lei Rol, reprezinta cheltuieli de spitalizare cu partea vatamata M. E..

Va obliga inculpatul in solidar cu partea responsabila civilmente  si alaturi de asigurator,la plata sumei de 25.601.600 lei ROL, despagubiri materiale catre partea civila M.E.I., reprezentand  contravaloarea serviciilor medicale  in timpul spitalizarii, in cuantum de 10.000.000 lei Rol (fila 158), contravaloarea sedintelor de fizioterapie efectuate penhtru recuperare in cuantum de 9.000.000 lei, asa cum declara martora B.T., contravaloarea medicamentelor in cuantum de 2.130.000 lei ROL, conform bonurilor fiscale depuse la dosar si contravaloarea consultatiilor in cuantum de 4.471.600 lei Rol, asa cum rezulta din chitantele aflate la dosar.

Pentru a se pronunta astfel, instanta a avut in vedere declaratia martorei B.T., pe care o va retine in ceea ce priveste contravaloarea serviciilor de fizioterapie care se coroboreaza cu actele de la dosar si deasemenea contravaloarea serviciilor medicale in timpul spitalizarii.

Instanta va inlatura declaratia martorei M.G.C., sora si fiica partilor vatamate, intrucat sustinerile acesteia in ceea ce priveste contravaloarea fizioterapiei, nu reflecta realitatea.

Instanta va respinge si capatul de cerere al partii civile M. E.I., privind obligarea inculpatului la plata diferentei dintre salariu pe care l-ar fi obtinut si cel primit efectiv, avand in vedere ca din adresa nr. 1523/2005  emisă de catre CEC-Craiova (fila 130), rezulta ca in urma accidentului si in perioada concediului medical, aceasta a obtinut venituri mai mari decat cele obtinute inainte de savarsirea infractiunii.

 De asemenea,instanta nu va acorda partii civile M.E.I. contravaloarea deplasarilor zilnice la serviciu cu « taxi », deoarece din raportul de expertiza medico-legala rezulta ca aceasta nu prezinta infirmatatii permanente,astfel incat aceasta deplasare reprezinta o cheltuiala voluptoarie si nu datorata faptei ilicite a inculpatului, intre fapta si prejudiciu nu exista raport de cauzalitate.

Partea vatamata M. E.I. s-a constuit parte civila in procesul penal si cu suma de 150.000.000 lei ROL, daune morale.

Din depozitiile martorilor rezulta ca partea vatamata, datorita leziunilor suferite ca urmare a producerii accidentului de catre inculpat si a numarului mare de ingrijiri medicale, a avut o suferinta morala pe care instanta o apreciaza la valoarea de 10.000.000 lei Rol.

In ceea ce o priveste pe partea civila M. E., instanta va obliga inculpatul A.D. in solidar cu partea responsabil civilmente si alaturi de asigurator, la plata sumei de 86.634.060 lei ROL, despagubiri materiale, din care contravaloarea serviciilor medicale in timpul spitalizarii in cuantum de 20.000.000 lei ROL (fila 158), contravaloarea sedintelor de fizioterapie necesare pentru recuperare in cuantum de 9.000.000 lei ROL, contravaloarea unei saltele relaxa in cuantum de 3.000.000 lei ROL, contravaloarea PAMPERS, in suma de 6.929.160 lei ROL, contravaloarea medicamentelor in cuantum de 13.170.000 lei Rol, asa cum rezulta din bonurile fiscale depuse la dosar, contravaloarea consultatiilor conform chitantelor in suma de 1.534.900 lei ROL.

Pentru a se pronunta astfel, instanta a avut in vedere declaratiile martorilor B.C. si B.T, pe care le va retine in ceea ce priveste contravaloarea cheltuielilor de spitalizare (suma de 14.000.000 lei ROL care a fost imprumutata de martora B. T.).

Cu privire la  contravaloarea testelor de glicemie in cuantum de 2.500.000 lei ROL, instanta va respinge aceasta cerere, depozitia martorei B.T., este singura si nu se coroboreaza cu alte probe. De asemenea se face dovada ca in perioada in care partea vatamata M.E. a fost imobilizata la pat, vizitele medicale au fost efectuate la domiciliu, vizite ce trebuie platite separat de asistenta medicala gratuita, astfel ca instanta va obliga inculpatul A. D. in solidar cu partea responsabil civilmente si alaturi de asigurator,la plata sumei de 6.000.000 lei ROL, contravaloarea acestor servicii conform declaratiei martorei.

Partea vatamata fiind imobilizata la pat, pe o perioada de 9 luni, aceasta a fost nevoita sa incheie o conventie cu o persoana pentru asigurarea menajului zilnic, pentru care aceasta a achitat persoanei respective o suma de 3.000.000 lei ROL lunar, asa cum rezulta din declaratia martorei B.T., in total 27.000.000 lei ROL, astfel ca inculpatul in solidar cu partea responsabil civilmente  si alaturi de asigurator, va fi obligat si la plata acestei sume.

Cu privire la suma de 45.000.000 lei ROL, reprezentand contravaloarea materialelor folosite pentru curatenie, instanta nu o va retine, aceasta cerere necoroborandu-se cu alte probe, iar cuantumul este exagerat.

Desi partea vatamata M. E. a solicitat si plata unei prestatii periodice intrucat din raportul de expertiza medicală, rezulta ca  accidentul produs de catre inculpat a adus la pierderea  capacitatii de munca a partii vatamate in proportie de 90 o/o, instanta va respinge aceasta cerere. De la producerea accidentului si pana la solutionarea cauzei, partea civila nu a solicitat asigurarilor sociale plata unei insotitor permanent, cu toate ca au trecut 2 ani, nu a facut dovada ca ar fi platit vreo suma de bani, care sa-i asigure intretinerea zilnica si cu atat mai putin nu a facut dovada cuantumului de indemnizatie, cat i s-ar fi cuvenit unei asemenea persoane.

Cum partea vatamata M. E., a suferit o vatamare corporala grava, in prezent aceasta se deplaseaza greu, instanta apreciaza ca pentru suferintele suportate precum si ca pentru ca aceasta sa-si amenajeze un ambient placut in domiciliul sau, este necesara acordarea daunelor morale, insa in suma numai de 20.000.000 lei ROL,intrucat cuantumul solicitat de catre partea civila este exagerat de mare.

In baza art. 193 alin.1 Cpp, instanta va obliga inculpatul in solidara cu partea responsabil civilmente , la plata sumei de 2.500.000 lei ROL, catre fiecare parte vatamata, reprezentand onorariu avocat.

Fiind in culpa procesuala,inculpatul va fi obligat in solidara cu partea responsabil civilmente ,la plata cheltuielilor judiciare catre stat, din care suma de 1.000.000 lei reprezinta onorariu avocat oficiu.

.