Lovire – faptă prev. de art.180 alin.2 Cod penal, cu aplicarea art.73, lit. „b” Cod penal


Prin actul de sesizare s-a dispus trimiterea în judecata a inculpatului C.C., pentru savârsirea infractiunii prev. de art.180 alin.2 Cod penal, cu aplicarea art.73, lit. “b” Cod penal, retinându-se ca la data de 27.07.2008, orele 16,00, partea vatamata S.D., s-a deplasat cu autoturismul de serviciu Dacia Logan la un bar din localitate, pentru a discuta cu administratorul barului probleme de afaceri si întrucât patronul societatii nu se afla la bar, partea vatamata a fost sfatuita de barman sa revina la ora închiderii barului.

S-a retinut ca înainte de a parasi barul, între partea vatamata S.D. si inculpatul C.C. a avut loc o disputa verbala, adresându-si reciproc injurii si în vederea aplanarii conflictului, martorul B.N. a încercat sa-l tempereze pe partea vatamata, luându-l la brat si conducându-l pâna în strada la masina, de unde  partea vatamata a scos un pistol cu care l-a amenintat cu moartea, atât pe martor, cât si pe inculpatul C.C.

Partea vatamata a revenit la barul respectiv în jurul orelor 20,00, a coborât din masina având asupra sa un pistol cu care, dupa ce a amenintat martorii (consumatorii) aflati pe terasa, a intrat în incinta barului unde se afla inculpatul C.C. si martorul R.A., inculpatul C.C. având în brate pe diul sau de 4 ani, care s-a speriat si a început sa tipe, a fost amenintat cu arma de partea vatamata ca o sa-l împuste.

Aflat într-o stare de puternica tulburare si teama, provocate de amenintarea ce-i era adresata, inculpatul C.C. a smuls pistolul din mâna partii vatamate, pe care a lovit-o cu tocul armei peste cap si fata, cu pumnii si picioarele, atât în incinta barului, cât si în afara acestuia, pâna în strada, la autoturismul victimei, inculpatul ajutându-l pe partea vatamata sa urce în masina, dupa care i-a aruncat pistolul pe bancheta din fata,  pe geamul deschis al portierei, partea vatamata S.D. deplasându-se singur pâna la locuinta sa.

Partea vatamata a suferit leziuni ce au necesitat 15.16 zile de îngrijiri medicale, conform certificatului medico-legal eliberat de S.M.L. Ploiesti.

Inculpatul C.C. a recunoscut savârsirea faptei, iar din probele administrate a rezultat ca acesta a lovit de mai multe ori partea vatamata, fiind tulburat si fiindu-i teama ca el sau fiul sau vor fi împuscati.

La individualizarea pedepsei, pe lânga criteriile generale prev. de art.72 Cod penal, instanta a avut în vedere si faptul ca inculpatul a savârsit fapta aflându-se sub stapânirea unei puternice tulburari determinate de comportamentul victimei (partea vatamata) si i-a aplicat pedeapsa amenzii în suma de 500 lei si l-a obligat la despagubiri cu titlu de daune morale în suma de 300 lei.

Sentinta penala pronuntata nu este definitiva.