Noua împrejurare, determinată de reducerea numărului zilelor de îngrijiri medicale necesare pentru vindecarea leziunilor produse în cursul evenimentului rutier, poate conduce – prin rediscutarea încadrării juridice dată faptei dedusă judecăţii – la c…


Drept penal

Loviri şi alte vătămări

Noua împrejurare, determinată de reducerea numărului zilelor de îngrijiri medicale necesare pentru vindecarea leziunilor produse în cursul evenimentului rutier, poate conduce – prin rediscutarea încadrării juridice dată faptei dedusă judecăţii – la consfinţirea împăcării intervenite între părţi, cu consecinţe şi în latura penală a cauzei.

Trib. Bistriţa-Năsăud, secţ. pen.,

dec. nr. 83/A/4 noiembrie 2008, nepublicată

Prin sentinţa penală nr. 12 din 14 februarie 2008 pronunţată de Judecătoria Beclean a fost condamnat inculpatul L. G. pentru săvârşirea  infracţiunii de vătămare corporală din culpă prevăzută de art. 184 alin. 2  şi 4 Cod penal, la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare, făcându-se totodată aplicarea  dispoziţiilor art. 71  raportat la  art. 64  lit. „a-b” Cod penal.

În baza dispoziţiilor art. 81 Cod penal, s-a suspendat condiţionat executarea pedepsei aplicate, stabilind – conform  art. 82 Cod penal pe un termen de încercare de 3 ani  şi 6  luni, punându-i-se în vedere  inculpatului dispoziţiile art. 83 Cod penal.

S-a făcut aplicarea dispoziţiilor art. 71  alin. 5  Cod penal.

Inculpatul a fost obligat la 884,41  lei (la care s-a adăugat  dobânda legală  calculată potrivit dispoziţiilor art. 3  alin. 3 din OG nr. 9/2000 începând  cu data de 16.02.2005 şi până la data  plăţii efective) cu titlul de despăgubiri civile către partea civilă  Clinica  de Neurochirurgie II Cluj-Napoca.

Inculpatul a fost obligat de asemenea la plata sumei de 8.500 lei cu titlul de despăgubiri civile, din care 6.000 lei reprezentând daune  morale, iar 2.500 lei daune materiale, către partea civilă S. A. S.

S-a respins ca nedovedită, cererea părţii vătămate privind obligarea inculpatului la cheltuieli de judecată în favoarea sa.

În fine, inculpatul a fost obligat la plata sumei de 450 lei, cu titlul de cheltuieli  judiciare, în favoarea statului.

Împotriva acestei sentinţe penale a declarat apel inculpatul.

În cursul judecăţii în apel, între inculpatul-apelant, pe de o parte şi partea vătămată, pe de altă parte, a intervenit împăcarea, la solicitarea părţilor dispunându-se efectuarea unei expertize medico-legale, determinată de evoluţia favorabilă  a stării de sănătate a părţii vătămate, ulterior accidentului.

Din raportul de expertiză medico-legală nr. 2653/II/b/210 din 26.09.2008 rezultă că evoluţia cazului a fost extrem de favorabilă fiind necesare doar 10 zile de internare şi 30 de zile de concediu medical, conchizându-se că partea vătămată a prezentat leziuni corporale care s-au putut produce în cursul unui accident rutier şi că acestea au necesitat 48-50 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.

Această nouă împrejurare, determinată de reducerea numărului zilelor de îngrijiri medicale necesare pentru vindecarea leziunilor produse în cursul evenimentului rutier, poate conduce – prin rediscutarea încadrării juridice dată faptei dedusă judecăţii – la consfinţirea împăcării intervenite între părţi, cu consecinţe şi în latura penală a cauzei.

Pentru aceste din urmă motive, în baza dispoziţiilor art. 379 pct. 2 lit. ”a” Cod procedură penală se va admite apelul declarat în cauză cu consecinţa desfiinţării în parte a hotărârii atacate, în latura penală şi civilă a cauzei şi a rejudecării pricinii.

În cursul rejudecării cauzei se va dispune, în baza dispoziţiilor art. 334 Cod procedură penală, schimbarea încadrării juridice dată faptei reţinute în sarcina inculpatului din infracţiunea de vătămare corporală din culpă, prevăzută de art. 184 alin. 2 şi 4 Cod penal, în cea prevăzută de dispoziţiile art. 184 alin.1 şi 3 Cod penal.

Întrucât prin scriptul intitulat „înţelegere” încheiat la data de 31.05.2008 părţile s-au  împăcat, împrejurare reiterată de acestea în faţa instanţei de apel la termenul din data de 17.06.2008, în baza art. 11 pct. 2 lit. “b” Cod procedură penală raportat la art. 10 lit. “h” Cod procedură penală se va dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii mai sus menţionate.

Din înţelegerea scrisă perfectată de părţi rezultă că partea vătămată nu mai are pretenţii civile de la inculpat, chitanţa întocmită de acestea la data de 31.05.2008 relevând faptul că inculpatul a despăgubit-o pe partea vătămată cu suma de 10.000 lei.

Ca urmare, în latura civilă a cauzei se va constata că prejudiciul cauzat părţii vătămate a fost recuperat integral.

Potrivit art. 371 alin. 2 Cod procedură penală, tribunalul a examinat întreaga cauză sub toate aspectele de fapt şi de drept, constatând însă că nu există şi alte temeiuri pentru desfiinţarea hotărârii atacate.

În consecinţă, celelalte dispoziţii ale hotărârii apelate vor fi menţinute.

În fine, cu toate că între părţi a intervenit împăcarea, în cauză nu sunt incidente dispoziţiile art. 192 alin. 2 lit. ”b” Cod procedură penală referitoare la plata cheltuielilor judiciare în favoarea statului, deoarece prin înţelegerea scrisă încheiată, inculpatul şi-a asumat obligaţia de a achita toate cheltuielile de judecată.

Aşa fiind, cheltuielile judiciare avansate de stat la judecarea cauzei în fond vor rămâne în sarcina inculpatului.