VATAMARE CORPORALA GRAVA – INCADRARE JURIDICA
Prin sentinta penala nr. 1028 din 05 octombrie 2004 a Judecatoriei Radauti, inculpatul I.V. a fost condamnat la 3 ani inchisoare pentru infractiunea de vatamare corporala grava prev. de art. 182 alin. 1 Cod penal, retinandu-se ca, in dimineata zilei de 05 martie 2004, in timp ce fiul sau I.C.F. dormea i-a aruncat pe fata acid de baterie, cauzandu-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare ingrijiri medicale timp de 120 de zile, precum si un prejudiciu estetic permanent ce constituie slutire.
Tribunalul Suceava – prin decizia nr. 175 din 14 martie 2005 a admis apelul partii vatamate si a desfiintat partial sentinta, in sensul ca a schimbat incadrarea juridica a faptei in infractiunea prev. de art. 182 alin. 2 Cod penal, mentinand pedeapsa precum si celelalte dispozitiuni.
Curtea de Apel Suceava prin decizia penala nr. 277 din 04 mai 2005, a respins ca nefondat recursul inculpatului care a cerut retinerea in favoarea sa a circumstantei atenuante a provocarii si diminuarea pedepsei sub minimul special de 3 ani.
Speta prezinta interes in ceea ce priveste incadrarea juridica a faptei.
Intrucat fapta inculpatului a fost savarsita in scopul producerii slutirii, deci cu intentie directa, incadrarea juridica corecta este cea prevazuta de art. 182 alin. 2 si 3 Cod penal, caz in care minimul pedepsei este de 3 ani inchisoare.
In recursul inculpatului nu poate fi recalificata fapta, pentru care pedeapsa este de la 3 la 12 ani inchisoare, dar este un motiv pentru mentinerea pedepsei de 3 ani inchisoare, corespunzatoare unei incadrari juridice corecte.
(Curtea de Apel Suceava – decizia penala nr. 277/04 mai 2005)