Vatamare corporala. provocare.consectnte in latura civila.


1. VATAMARE CORPORALA. PROVOCARE.CONSECTNTE IN LATURA CIVILA.

Prin Rechizitoriul Parchetul inculpatii L.E. si L.F. au fost trimisi in judecata pentru comiterea infractiunii de vatamare corporala prev. de art. 181 CP. impotriva pârtii vatamate M.M.

Din probele administrate in cauza a rezultata faptul ca intre parti a existat o altercatie care a degenerat in manifestari agresive din partea inculpatilor care au lovit-o pe partea vatamata cu o bata si o toporisca, cauzandu-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare 40-45 zile îngrijiri medicale. Instanta a retinut in favoarea inculpatilor circumstanta atenuanta a

provocarii prev. de art. 73 lit.b CP. , starea de provocare rezultând fara echivoc din atitudinea agresiva exercitata de partea vatamata care a pus inculpatii intr-o puternica stare de tulburare si evidenta emotie atât prin actele de violenta fizica si verbala cat si prin atingerea demnitatii si onoarei lor.

In asemnea împrejurari, solutionând latura civila a cauzei in temeiul art. 346 C.P.P. instanta a constatat ca numai o parte din pretentiile civile (daune materiale) ale pârtii vatamate constituita parte civila sunt întemeiate.

S-au respins daunele morale solicitate de partea civila cu motivarea ca nu a facut dovada efectelor morale negative asupra persoanei sale care sa fîe compesate material ( nu i-a fost lezata demnitatea sau onoarea in asemenea masura incat sa necesite o compesare baneasca) s-a retinut si atitudinea provocatoare a pârtii vatamate care nu o indrituieste sa solicite daune morale pentru prejudiciul produs din propria sa culpa, (sentinta penala nr. 156/2004).