Exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi – interesul superior al copilului avut în vedere al soluţionarea acţiunii de stabilire domiciliu minor conform art.2 alin.5 din Legea nr.272/2004
Din relaţia de concubinaj dintre părţi a rezultat minorul M A-M născut la data de …….. .
Minorul se află în prezent în îngrijirea exclusiva reclamantului – tată (incepand cu vara anului 2013 ) care este ajutat la creşterea şi educarea copilului de către mama sa si familia extinsa , care locuiesc intr-o casa in construcţie , în aceeaşi curte .
Reclamantul-parat si parata-reclamanta sunt in prezent in relaţii tensionate, deoarece parata a plecat in Belgia la munca, iar reclamantul este gelos, reprosându-i infidelitatea . Dupa întoarcerea din Belgia parata –mama , ca urmare a amenintarilor proferate de catre reclamant, nu s-a mai intors in fosta locuinta comuna, ci locuieste in prezent la parintii sai, in comuna Draganesti. Ca urmare a comportamentului agresiv al reclamantului, parata nu si-a putut exercita dreptul de vizita asupra minorului, asa incat a obtinut sentinţa civilă nr.2733/2013 a Judecatoriei Tecuci.
Instanta retine ca atat reclamantul-tata, cat si parata-mama au conditii materiale corespunzatoare pentru cresterea si educarea minorului, asa dupa cum rezulta din declaratiile martorilor audiati, precum si din concluziile referatului de ancheta sociala .
Cat priveste conditiile morale, instanta observa ca reclamantul – tata are deficiente majore privind propria educatie, acest lucru rezultand din modul de adresare catre fosta sa concubina (conversatia imprimata la filele 55-57 dosar), ceea ce pe viitor ar putea afecta dezvoltarea psihologica a copilului, precum si disponibilitatea totala a parintilor privind relatiile pe care minorul trebuie sa le dezvolte fata de ambii parinti, indiferent unde i se va stabili locuinta.
Conform art.505 alin.2 Noul Cod Civil „dacă părinţii copilului din afara căsătoriei nu convieţuiesc, modul de exercitare a autorităţii părinteşti se stabileşte de către instanţa de tutelă , fiind aplicabile prin asemănare dispoziţiile privitoare la divorţ „.
Conform art.398 Noul Cod Civil „ dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al minorului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi”.
Instanţa apreciază că în prezenta cauză, nu există motive temeinice pentru ca autoritatea părintească să fie exercitată doar de un singur părinte, urmând ca în conformitate cu disp.art.505 alin.2 N. Cod Civil a dispune ca autoritatea părintească asupra minorului MANOLACHE ANDREI-MARIO născut la data de 11 martie 2008, să se exercite în comun, de către ambii părinţi.
Art.2 alin (5) din L272/2004 stipulează:” În determinarea interesului superior al copilului se au în vedere cel puţin următoarele:
a) nevoile de dezvoltare fizică, psihologică, de educaţie şi sănătate, de securitate şi stabilitate şi apartenenţă la o familie;
b) opinia copilului, în funcţie de vârsta şi gradul de maturitate;
c) istoricul copilului, având în vedere, în mod special, situaţiile de abuz, neglijare, exploatare sau orice altă formă de violenţă asupra copilului, precum şi potenţialele situaţii de risc care pot interveni în viitor;
d) capacitatea părinţilor sau a persoanelor care urmează să se ocupe de creşterea şi îngrijirea copilului de a răspunde nevoilor concrete ale acestuia;
e) menţinerea relaţiilor personale cu persoanele faţă de care copilul a dezvoltat relaţii de ataşament. „
Având în vedere interesul superior al minorului, conform art.2 alin 5 din Legea nr.275/2004 precum şi art.496 alin.3 N. Cod Civil urmează a stabili ca locuinţa minorului să fie la parata-reclamanta – mama , având în vedere că parata-mama are posibilităţi materiale si morale de creştere si educare a acestuia, că familia extinsă se bucură de o bună reputaţie şi de autoritate morală în comună.
Conform art.499 alin.4, 525, 529, 530 N. Cod Civil urmează a obliga pe reclamantul – tata să plătească paratei-mame suma de 160 lei lunar cu titlul de pensie lunară de întreţinere în favoarea minorului, începând cu data de pronunţării prezentei sentinţe şi până la majorat, având în vedere ca bază de calcul salariul minim pe economie care în prezent este de 850 lei brut, iar reclamantul mai are un copil in întreţinere.