Incredintare minor. invoiala parintilor privitoare la incredintarea copiilor


. INCREDINTARE MINOR. INVOIALA PARINTILOR PRIVITOARE LA INCREDINTAREA COPIILOR

Potrivit ultimului aliniat al art. 42 din Codul familiei: …”Invoiala parintilor privitoare la incredintarea copiilor si la contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a acestora va produce efecte numai daca a fost incuviintata de instanta judecatoreasca”.

In speta, parata a depus la dosar o declaratie autentificata de un Birou Notarial, din care rezulta ca este de acord ca minora sa fie incredintata tatalui spre crestere si educare, din cuprinsul aceleiasi declaratii reiesind ca reclamantul este de acord sa-i fie incredintata minora.

Avand in vedere aceasta declaratie, Curtea, investita cu solutionarea recursului declarat de reclamant, a admis recursul, modificand in tot ambele hotarari si admitand actiunea in sensul ca minora i-a fost incredintata spre crestere si educare tatalui.

(decizia civila nr. 68/8 iunie 2005)

Nota :

Solutia este corecta, dar motivarea deciziei pronuntata in recurs este deficitara.

Conform dispozitiilor art. 42 aliniatul ultim din Codul familiei, intr-adevar, parintii se pot invoi cu privire la incredintarea copiilor lor minori, insa acest acord va produce efecte juridice doar daca a fost incuviintat de instanta.

Prin urmare, instanta are datoria sa tina seama de acest consimtamant, insa vor trebui analizate toate aspectele (garantii materiale si morale de care dispune acest parinte), fiind in interesul superior al minorului ca acesta sa beneficieze de astfel de conditii in vederea dezvoltarii sale.

Ca atare, instanta de recurs ar fi trebuit sa arate considerentele pentru care a incuviintat incredintarea minorului tatalui sau, acordul parintilor nefiind suficient.