Înapoiere minor pe cale ordonanţă preşedinţială.


Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Sectorului 5 Bucureşti la data de 05.11.2009, sub nr. 14471/335/2009, reclamanta N C – F a chemat în judecată pe pârâtul N M, solicitând, pe calea ordonanţei preşedinţiale, să fie obligat să-i înapoieze pe minorul N S – G, născut la data de 11.02.2009.

În motivarea cererii, reclamanta a arătat că este căsătorită cu pârâtul şi din căsătoria lor a rezultat minorul N S – G, născut la data de 11.02.2009.

Reclamanta a mai arătat că pârâtul are un comportament violent, agresând-o  fizic şi verbal.

În susţinerea urgenţei cererii sale formulată pe cale de ordonanţă preşedinţială reclamanta a invocat faptul că pârâtul a luat minorul în vârstă de 9 luni, pe care l-a dus la părinţii săi, întrerupându-i alimentaţia naturală, ceea ce are efecte asupra sănătăţii acestuia.

În dovedire, reclamanta a depus la dosarul cauzei copie de pe certificatul de naştere al minorului şi un certificat de grefă.

Pârâtul nu a formulat întâmpinare.

Prin sentinţa civilă nr. 7733/27.11.2009, Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti a admis excepţia necompetenţei teritoriale şi a declinat competenţa de soluţionare a cererii în favoarea Judecătoriei Videle, reţinând că la data sesizării instanţei pârâtul avea domiciliul în satul Talpa Ogrăzile, judeţul Teleorman.

După înregistrarea cauzei pe rolul Judecătoriei Videle, instanţa a dispus efectuarea de verificări de către organele de poliţie cu privire la domiciliul pârâtului, rezultatul acestora fiind comunicat prin procesul-verbal încheiat la data de 13.02.2010, potrivit căruia pârâtul locuieşte efectiv pe raza comunei Talpa, satul Talpa Ogrăzile, str. Stuparilor, judeţul Teleorman.

Analizând cererea dedusă judecăţii, instanţa reţine că din căsătoria părţilor a rezultat minorul N S – G, născut la data de 11.02.2009, care a fost luat de pârât şi dus la locuinţa părinţilor săi din localitatea Talpa Ogrăzile.

Pe rolul Judecătoriei Sectorului 5 Bucureşti se află în curs de soluţionare cauza civilă nr. 14358/302/2009 având ca obiect desfacerea căsătoriei părţilor şi încredinţarea minorului N S – G.

Conform art. 581 Cod procedură civilă, instanţa va putea să ordone măsuri vremelnice în cazuri grabnice, pentru păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârzire, pentru prevenirea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara, precum şi pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări.

Raportat la circumstanţele cauzei, instanţa apreciază că este îndeplinită condiţia urgenţei măsurii solicitate de reclamantă, care decurge din vârsta fragedă a minorului, perioada în care copilul are nevoie de prezenţa mamei sale, separarea prelungită de aceasta putând avea consecinţe negative asupra dezvoltării copilului.

Protecţia interesului superior al minorului, principiu consacrat de Codul familiei şi dispoziţiile Legii nr. 272/2004, impune înapoierea copilului către mamă.

Constatând incidente dispoziţiile art. 581 Cod procedură civilă şi sub aspectul caracterului vremelnic al măsurii şi neprejudecării fondului cauzei, instanţa a admis cererea de faţă şi a obligat pe pârât să-i înapoieze reclamantei pe minor.