Măsuri definitive dispuse pe calea ordonanţei preşedinţiale-inadmisibilitate
Pe calea procedurii sumare a ordonanţei preşedinţiale nu se poate statua asupra fondului litigiului şi a dispune măsuri definitive.
Secţia comercială şi contencios administrativ-Decizia civilă nr.590/15.10.2004.
Prin sentinţa civilă nr.2379/C/15.07.2004 pronunţată de Tribunalul Sibiu-secţia comercială şi contencios administrativ s-a admis cererea de ordonanţă preşedinţială formulată de reclamanta SC H.I. SA Sibiu împotriva pârâtei ADS Bucureşti şi ca urmare a fost obligată pârâta să demareze procedura pentru atribuirea în baza unui contract de concesiune către reclamantă a terenurilor aflate în administrarea Fermei nr.5 Slimnic în suprafaţă de 113,05 ha sub sancţiunea daunelor cominatorii de 10.000.000 lei pe zi de întârziere, începând cu data comunicării ordonanţei.
În considerentele sentinţei prima instanţă a reţinut că pârâta a refuzat atribuirea în concesiune directă a terenului cu motivarea că reclamanta figurează cu debit în evidenţele acesteia cu toate că anterior prin adresa nr.17/24.12.2003, a precizat că debitul nu aparţine reclamantei ci numitei SC H. SA astfel că dreptul reclamantei la atribuirea terenului este justificat, drept ce s-ar păgubi prin întârziere, având în vedere lucrările agricole de sezon necesare a fi efectuate pe acest teren.
Împotriva sentinţei a declarat recurs pârâta ADS Bucureşti solicitând modificarea hotărârii atacate în sensul respingerii cererii.
În dezvoltarea motivelor de recurs pârâta arată că reclamanta are un debit faţă de pârâtă în sumă de 1.502.089.159 lei aferent contractelor de concesiune nr.8 şi 15240/2000, astfel că nu sunt îndeplinite condiţiile stabilite de Legea nr.268/2001, iar în afară de aceasta pe calea ordonanţei preşedinţiale s-a soluţionat direct fondul litigiului lucru inadmisibil conform articolului 581 Cod procedură civilă.
Recursul este fondat.
Potrivit dispoziţiile art.581 Cod procedură civilă pe calea ordonanţei preşedinţiale, instanţa va putea să acorde măsuri vremelnice în cazuri grabnice, pentru păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara, precum şi pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări.
Tribunalul Sibiu, prin admiterea cererii de ordonanţă preşedinţială formulată de reclamantă, a dispus măsuri definitive judecând fondul litigiului, ca urmare a obligării pârâtei să demareze procedura de încheiere a contractului de concesiune asupra terenului aferent Fermei nr.5 Slimnic, sub sancţiunea de daune cominatorii.
Prima instanţă procedând la judecarea fondului cauzei pe calea ordonanţei preşedinţiale dată în Camera de consiliu, fără citarea părţilor, a pronunţat o hotărâre nelegală, încălcând prevederile art.581 Cod procedură civilă, astfel că sunt incidente motivele prevăzute de art.304 pct.9 Cod procedură civilă, referitoare la modificarea hotărârii, şi ca urmare în baza art.312 din acelaşi cod se impune admiterea recursului ca fondat şi modificarea sentinţei atacate în sensul respingerii cererii de ordonanţă preşedinţială a reclamantei.