Drept procesual civil
„Obligatia de a face – ordonanta presedintiala”
Prin sentinta civila pronuntata, Judecatoria Baia Mare a admis actiunea formulata de reclamant si a dispus pe calea ordonantei presedintiale obligarea pârâtului ca acesta sa permita accesul pentru întocmirea unie documentatii cadastrale.
Pentru a pronunta aceasta hotarâre, s-a retinut ca prin cererea înregistrata pe rolul acestei instante la data de 2010, reclamantul K.A.K. prin mandatar H.A. a solicitat, pe cale de ordonanta presedintiala, obligarea pârâtului B.I.C. sa permita întocmirea unei noi documentatii cadastrale.
În motivare reclamantul prin mandatar a aratat urmatoarele:
Aceasta lucrare a fost solicitata de P.M. B.M., prin adresa nr. /.2009, conform Anexei nr. 1.
Mentioneaza ca nu au putut executa aceasta lucrare desi a fost angajat un topograf în acest scop întrucât domnul B.I. a împiedicat efectuarea masurarii de catre topograful autorizat H.G., pentru motivul ca reclamantul considera ca este proprietar al terenului din speta, deoarece în cursului anului 2008 a introdus o actiune în uzucapiune, desi tot terenul evidentiat în CF a fost nationalizat în anul 1978, ceea ce rezulta foarte clar din notarile mentionate în coala CF .
Mai mentioneaza faptul ca dl. B.I. l-a mai amenintat pe topograf, ca în cazul în care totusi încearca sa intre pe teritoriul lui, va da drumul la câine (precizeaza ca reclamantul foloseste terenul ilegal si nu este îngradit).
Cu aceasta ocazie anexeaza în copie Decizia nr. /.2009 a P.M.B.M. cu care a fost retrocedata întreaga suprafata de teren nationalizat, precum si Dispozitia nr. /2009 cu care a fost revocata dispozitia anterioara (Anexa 3 si 4).
De asemenea, anexeaza în copie si adresa nr. /2010 prin care P.M. B. M. solicita de la pârâti sa permita accesul reprezentantului notificatorului si al unui topograf pe terenul pe care îl detine (Anexa nr. 5).
Fata de cele mau sus precizeaza ca solicitarea sa este legala si justificata.
La dosarul cauzei s-au depus înscrisuri (f.4-13, f.18).
Analizând actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:
Prin dispozitia nr. /.2009 emisa de P.M.B.M. s-a revocat Dispozitia P. nr. /.2009 privind restituirea în natura si acordarea de masuri reparatorii în echivalent, pentru imobilul, teren, situat în Baia Mare, identificat în CF , în favoarea reclamantului (f.).
S-a dispus revocarea dispozitiei nr. deoarece era necesara întocmirea unei noi documentatii cadastrale, urmând ca notificarea sa fie solutionata pe baza noilor acte din dosar (f).
În acest scop, i s-a adus la cunostinta pârâtului sa permita accesul reprezentantului reclamantului si al unui topograf pe terenul situat în Baia Mare, str. C.T., identificat în CF în vederea întocmirii documentatiei cadastrale care sa reflecte întocmai situatia din teren (f.).
Reclamantul, prin mandatar, a încheiat cu persoana fizica autorizata H.G. un contract privind executarea unei documentatii cadastrale pentru imobilul din litigiu (f.).
Asa cum rezulta din adresa de la fila – emisa de P.M. Baia Mare – pârâtul refuza efectuarea masuratorilor.
În speta, sunt îndeplinite conditiile de admisibilitate a ordonantei presedintiale ce rezulta din art. 581 Cod procedura civila.
Astfel, urgenta rezulta din împrejurarea ca, în lipsa documentatiei cadastrale, reclamatului nu i s-ar putea acorda drepturile prevazute de Legea nr. 10/2001. Cu alte cuvinte, ne gasim în una din categoriile generale de situatii caracterizate de lege prin urgenta: prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara.
În principiu, pe calea ordonantei presedintiale nu pot fi luate masuri definitive care sa rezolve în fond litigiul dintre parti.
O obligatie de a face nu poate fi dispusa prin ordonanta presedintiala decât în cazul în care se tinde la încetarea unor acte abuzive deoarece numai în felul acesta se pastreaza caracterul vremelnic al masurilor luate.
Or, în speta, instanta apreciaza ca pârâtul a procedat abuziv când nu i-a permis reclamantului, prin mandatar sa efectueze, prin intermediul topografului H.G., masuratorile în vederea întocmirii unei documentatii cadastrale.
Cu alte cuvinte, prin atitudinea sa abuziva pârâtul face imposibila aplicarea în concret de catre P.M.B.M. a dispozitiilor art. 10 din Legea nr. 10/2001.
În fine, aparenta dreptului rezulta tot din dispozitiile art. 10 din Legea nr. 10/2001.
În raport de aceste considerente, instanta va admite cererea de ordonanta presedintiala, conform dispozitivului.