Ordonanţă preşedinţială- cerere de ridicare poprire pe conturi-excepţia inadmisibilităţii.


2.- ordonanţă preşedinţială- cerere de ridicare poprire pe conturi-excepţia inadmisibilităţii.

SENTINŢA CIVILĂ NR. 783

Şedinţa publică din 24 septembrie 2009

Asupra cererii de faţă constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe sub nr. /198/2009, reclamanta SC V. SRL,  a chemat în judecată pe pârâţii BIROUL EXECUTORULUI JUDECĂTORESC R.M., şi  BANCA R. SA-Corpul Executorilor Bancari,  şi I.C.F. IFN SA, pentru ca pe cale de ordonanţă preşedinţială să se dispună ridicarea popririlor instituite pe conturile bancare în dosarele de executare nr. 36/2009 al executorului judecătoresc R.M., nr.2/EB/2009, 3/EB/2009, 8/EB/2009, 12/EB/2009, 37/EB/2009 şi 38/EB/2009 ale Corpului Executorilor bancari din cadrul Băncii R. SA, până la soluţionarea irevocabilă a dosarelor în care s-a dispus suspendarea executării silite, respectiv /198/2009, al Judecătoriei Brezoi, /288/2009, /288/2009, /288/2009 şi /288/2009 ale Judecătoriei Rm.Vâlcea.

În baza art. 581 al.3 cod procedură civilă, solicită pronunţarea ordonanţei fără citarea părţilor.

În motivarea cererii, reclamanta arată că în dosarele menţionate s-a dispus înfiinţarea unor popriri asupra conturilor sale pentru sume de bani pe care nu le datora şi în temeiul unor titluri executorii nevalabile.

Ca atare, arată că a formulat contestaţii la executare împotriva măsurilor de executare silită şi a solicitat anularea acestora . Având în vedere prejudiciul grav şi ireparabil ce s-ar fi produs prin executarea nelegală a unor sume foarte mari de bani pe care nu le datora a solicitat instanţelor suspendarea executării silite până la soluţionarea irevocabilă a contestaţiilor la executare.

Menţionează că instanţa a dispus suspendarea executării silite în dosarele susmenţionate astfel că, solicită luarea unei măsuri vremelnice de ridicare a popririlor nelegal instituite, deoarece în caz contrar măsura suspendării executării silite ar rămâne fără finalitatea pentru care a fost dispusă.

În final, mai arată reclamanta că cererea este justificată, având în vedere prejudiciul grav şi ireparabil ce s-ar produce societăţii, deoarece blocarea conturilor pe o perioadă nedeterminată ar avea drept consecinţă pierderi materiale semnificative, imposibilitatea plăţii furnizorilor, imposibilitatea plăţii salariilor celor 200 de angajaţi, imposibilitatea plăţii contractelor de leasing pentru utilaje, iminenţa declarării falimentului.

In dovedirea cererii, reclamanta a depus la dosar copii certificate de grefă.

 Pârâtul , executor judecătoresc R.M., a depus la dosar întâmpinare prin care a invocat excepţia lipsei calităţii procesuale pasive.

Instanţa a pus în discuţia părţilor excepţia invocată şi a admis-o constatând că Biroul Executorului Judecătoresc nu are calitate procesuală pasivă în cauză întrucât în prezenta cauză acesta nu are un interes procesual.

Pârâta I.C.F. IFN SA a depus şi ea întâmpinare prin care a solicitat respingerea, în principal, ca inadmisibilă a cererii şi în subsidiar ca neîntemeiată.Odată cu întâmpinarea, pârâta a depus un set de înscrisuri.

Examinând actele şi lucrările dosarului,instanţa reţine următoarele:

Reclamanta a chemat în judecată pârâţii pentru ca, pe cale de ordonanţă preşedinţială să se dispună ridicarea popririlor instituite pe conturile sale în dosarele de executare silită nr. 36/2009 al Executorului judecătoresc R.M., nr. 2/EB/2009, 3/EB/2009, 8/EB/2009, 12/EB/2009, 37/EB/2009 şi 38/EB/2009 ale Corpului executorilor bancari din cadrul Băncii R., până la soluţionarea irevocabilă a contestaţiilor la executare aflate pe rolul instanţelor.

În motivarea cererii sale, reclamanta a arătat că în dosarele de executare menţionate s-a instituit poprire pe conturile sale şi întrucât consideră că nu datorează acele sume de bani a formulat contestaţii la executare şi a solicitat totodată suspendarea executării silite până la soluţionarea contestaţiilor.

Precizează reclamanta că în dosarele menţionate s-a dispus suspendarea executării astfel că, pentru ca suspendarea să nu fie lipsită de eficienţă şi pentru a evita prejudiciul grav pe care l-ar suferi se impune luarea unei măsuri urgente şi vremelnice, respectiv ridicarea popririi de pe conturile sale până la soluţionarea irevocabilă a contestaţiilor la executare.

În dovedirea cererii, reclamanta a depus la dosar mai multe certificate de grefă din care rezultă că în dosarele /198/2009, /288/2009, /288/2009, /288/2009 şi /288/2009, având ca obiect contestaţii la executare s-a dispus suspendarea executării silite în dosarele de executare silită nr 36/2009,8/EB/2009, 3/EB/2009, 12/EB/2009, 37/EB/2009, 38/EB/2009 şi 2/EB/2009.

Pârâta I.C.F. IFN SA, a solicitat prin întâmpinare, în principal, respingerea cererii ca inadmisibilă şi ,în subsidiar, respingerea cererii ca neîntemeiată.

În motivarea întâmpinării, pârâta a arătat că cererea este inadmisibilă întrucât măsura ce se solicită a fi dispusă nu are caracter vremelnic şi prin adoptarea acesteia s-ar prejudeca fondul cauzei.

Astfel, se arată că ridicarea popririi asupra conturilor bancare nu poate avea caracter vremelnic, întrucât efectele unei asemenea măsuri sunt esenţialmente ireversibile.

De asemenea, se arată că prin cererea formulată se tinde la obţinerea unei soluţii care nu poate fi dată decât în cadrul contestaţiei la executare.

Precizează pârâta că poprirea pe conturi face parte din modalităţile de executare silită, fiind o măsură ce se dispune în cadrul acestei proceduri iar calea procedurală prin care se poate solicita şi dispune înlăturarea unor astfel de măsuri în cadrul executării silite este contestaţia la executare.

Prin aceeaşi întâmpinare, pârâta a solicitat, în subsidiar, respingerea cererii ca neîntemeiată întrucât potrivit art. 457 al.2 cod procedură civilă, ridicarea popririi conturilor bancare nu poate fi dispusă până la achitarea integrală a obligaţiilor prevăzute în titlul executoriu, nici măcar pe perioada suspendării executării silite.

Instanţa, analizând cauza sub toate aspectele, constată că cererea este neîntemeiată şi va fi respinsă cu această menţiune, pentru următoarele considerente:

Prin art. 581 cod procedură civilă sunt prevăzute condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească o cerere de ordonanţă preşedinţială, respectiv: urgenţa, vremelnicia măsurii şi neprejudecarea fondului.

Astfel, cu ocazia judecăţii, instanţa va verifica îndeplinirea acestor condiţii, urmând a aprecia dacă cererea este sau nu întemeiată şi se justifică sau nu luarea unei măsuri.

Ca atare, neîndeplinirea uneia dintre aceste condiţii nu poate atrage respingerea cererii ca inadmisibilă ci ca neîntemeiată.

Dealtfel, potrivit doctrinei şi jurisprudenţei, inadmisibilităţile sunt o categorie intermediară de excepţii situată între excepţiile procesuale şi apărările de fond şi cuprind acele condiţii referitoare la dreptul de a exercita acţiunea şi tind la respingerea acesteia fără a se mai cerceta fondul . Intră în această categorie excepţia dedusă din art.111 cod proc. civilă, cererile greşit adresate instanţei, autoritatea de lucru judecat.

În speţă, instanţa este ţinută să verifice dacă măsura solicitată este urgentă, dacă este vremelnică şi să nu se prejudece fondul cauzei, pipăind însă acest fond.

În concret, în cadrul executării silite declanşate împotriva reclamantei s-a dispus poprirea conturilor bancare ale acesteia în baza mai multor titluri executorii, în cadrul mai multor dosare de executare silită.

Împotriva executării silite, reclamanta a formulat contestaţii de executare şi a solicitat şi suspendarea executării silite până la soluţionarea contestaţiilor, cereri de suspendare ce au fost admise de instanţă.

Prin cererea de faţă, reclamanta solicită ridicarea popririi de pe conturi până la soluţionarea contestaţiilor, pe motiv că s-a dispus suspendarea executării silite.

Ori, în cazul în care executarea silită se face în modalitatea popririi pe conturile bancare, suspendarea executării dispusă de instanţă înseamnă că sumele aflate în conturile bancare rămân în continuare indisponibilizate doar că nu mai sunt distribuite creditorilor.

Strict procedural , poprirea pe conturi este un act de executare efectuat în cadrul executării silite, act de executare care poate fi desfinţat doar de instanţă prin contestaţia la executare, suspendarea executării având ca efect doar neefectuarea pentru viitor, pe o perioadă de timp determinată, a altor acte de executare (respectiv distribuirea sumelor indisponibilizate).

Astfel, este prevăzut expres în art. 457 al.2 cod procedură civilă: „din momentul indisponibilizării şi până la achitarea integrală a obligaţiilor prevăzute în titlul executoriu, inclusiv pe perioada suspendării executării silite prin poprire, terţul poprit nu va face nici o altă plată sau altă operaţiune care ar putea diminua suma indisponibilizată.”

Ca urmare, măsura solicitată de reclamantă prin cerere nu are caracter vremelnic şi nu poate fi dispusă ca o consecinţă a suspendării executării silite.

Pentru aceste considerente, instanţa constată că cererea este neîntemeiată şi va fi respinsă cu această menţiune.

De asemenea, instanţa ia act de faptul că pârâta I.C.F. IFN şi-a rezervat dreptul de a solicita cheltuielile de judecată pe cale separată.